Marko Anttila myöntää, että kulunut kausi on ollut hänen uransa erikoisin. Olympiavoittaja ei kuitenkaan harmittele KHL:n jättämistä, ja myöntää, että MM-kullan voittaminen Tampereella olisi tietynlainen unelmien täyttymys.

Leijonien kapteenina maailmanmestaruutta vuonna 2019 juhlineella Marko Anttilalla on takanaan äärimmäisen erikoinen kausi. Talvella koronapandemia sotki sekä KHL:n että miehen omaa kautta ja pakotti pitämään otteluista taukoa. Sitä seurasi käsittämätön koronakaranteeni Pekingissä juuri olympiaturnauksen alla, minkä jälkeen Anttila juhli Leijonien kanssa olympiakultaa.

Vain hetki Pekingin kultajuhlien jälkeen Venäjä kuitenkin hyökkäsi Ukrainaan ja Jokerien taival KHL:ssä päättyi. Anttilan kausi jatkui hetken epätietoisuuden jälkeen Ilveksessä, jossa mies pääsi vielä taistelemaan SM-kullasta.

– On varmaan (uran erikoisin kausi). Sen verran paljon tapahtumia on ollut, että tuntuu myös uran pisimmältä, Anttila kertoi Jääkiekon-MM.comille.

– Mutta toisaalta myös uran ikimuistoihin. Ollut hienoja pelejä paljon. Ja vielä olisi vähän edessä, Anttila vinkkaa liittyen tuleviin MM-kisoihin.

Ikimuistoinen on varmasti oikea termi kuvaamaan mennyttä kautta jo pelkästään Pekingin olympialaisten takia. Anttila pääsi juhlimaan Suomen historian ensimmäistä jääkiekon olympiakultaa, ja vieläpä finaalin ratkaisupelaajana.

Lempääläläinen sanookin, että olympiakulta on ehdottomasti koko kauden mieleenpainuvin asia. Silti kiitosta saa jokainen niistä joukkueista, joiden riveissä Anttila on tällä kaudella kiekkoillut.

– Tosi hienoja joukkueita ollut jokainen, jossa on saanut pelata. Itsellä tärkein juttu on se, että on hauskaa, ja se on toteutunut.

KHL:n jättäminen oli itsestään selvää, eikä jää vaivaamaan

Anttila palasi Ilvekseen keväällä 11 vuoden tauon jälkeen. Kun Jokereiden kausi Venäjän aloittaman sodan takia päättyi, oli 36-vuotiaalla hyökkääjällä mielessä vain yksi suunta.

– Se oli ainut vaihtoehto. Halusin Ilvekseen, ja onneksi se meni niin. Ja saatiin vielä kotiin takan päälle pantavaa.

Aikanaan raakileena Tampereelta eteenpäin lähtenyt pelaaja palasi kiekkoilulliseen kotiinsa jääkiekon maailmanmestarina, olympiavoittajana ja kokeneena KHL-pelaajana. Mutta vaikka matkan varrella palkintokaappiin on kertynyt monenlaista täytettä, Anttila vakuuttaa, että SM-pronssi jaksaa lämmittää. Etenkin, kun se tuli itselle rakkaassa seurassa.

– Kyllä lämmittää. Tärkeä seura mulle, ja tiedän, millaisia vuosia siinä on ollut välissä. Pitkän ajan päästä päästiin mitalipeleihin niin kyllä se lämmittää.

Mielenkiintoista kyllä, tämän kevään pelit Ilveksessä olivat Anttilalle koko pitkän uran pisimmät pudotuspelit. Vaikka maajoukkueessa menestystä on tullut, ei seurajoukkueura ole juuri tuonut voittoja.

Nyt myös haave KHL:n mestaruudesta on kuopattu. Samalla sulkeutui ovi Euroopan kovatasoisimpaan kiekkosarjaan. Tietysti hyvästä syystä, mutta silti voisi kuvitella, että tilanne jäisi urheilullisessa mielessä harmittamaan voitontahtoista pelaajaa. Anttila kuitenkin vakuuttaa, ettei näin ole.

– Ei oikeastaan, se on niin itsestään selvää, ettei siellä enää pelata. Siitäkin ajasta jäi hyviä muistoja ja hienoja pelejä, mutta kyllä se aikakausi on ainakin mun osalta käsitelty. Nyt täytyy jatkaa eteenpäin.

Maailmanmestaruuden voittaminen kotiovella motivoi

Lopullista kisajoukkuetta ei ole vielä lyöty lukkoon, eikä Anttila siis voi sanoa varmaksi, tuleeko hän pelaamaan kevään MM-kisoissa. Varmaa kuitenkin on, että Jukka Jalosen luottopelaaja tulee taas jättämään kentälle kaikkensa tavoitellessaan paikkaa ensin MM-joukkueesta ja sitten mahdollisesti MM-kultaa.

Anttila sanoo, ettei voittamiseen ole kyllästynyt. Nälkä saada takan reunukselle lisää kiiltävää on kova. Lisäksi kotikisat tuovat valmistautumiseen tiettyä extralatausta.

– Kyllä siinä varmasti vähän on. Tää on vielä mulla niin tuttu paikka, kun olen naapurikunnasta kotoisin. Nälkä on tosi kova.

Lempäälästä kotoisin oleva Anttila voi päästä keväällä juhlimaan maailmanmestaruutta noin vartin ajomatkan päässä lapsuuden kodistaan. Siihen ei kovin ole pystynyt koko jääkiekkohistoriassa.

Tampere pääsi kokemaan jo yhdet kultajuhlat, kun Tappara juhli liigakauden päätteeksi Suomen mestaruutta. Mutta jos se Anttilasta on kiinni, paikallisvastustajan mestaruusjuhlat eivät olleet kauden suurimmat kiekkojuhlat Tampereella.

– Yritetään pistää vielä paremmaksi, Marko Anttila nauraa.