Vuoden 2022 jääkiekon MM-kisojen pudotuspelit alkavat torstaina. Puolivälieräparit määräytyvät lohkovaiheen sijoitusten perusteella, mutta välieräparien määrittelyä vaatiikin jo hieman enemmän ymmärrystä turnausformaatista. Selvitimme, miten välieräparit muodostuvat ja kenet Leijonat voi kohdata välierissä.

Jääkiekon MM-kisojen pudotuspelit etenevät ennalta määritetyn kaavan pohjalta, vaikka välieräparien veikkaaminen etukäteen voikin tuntua melko haastavalta.

Turnauksessa ei suinkaan ole valmiiksi rakennettua pudotuspelipuuta, josta parien määräytymistä voisi seurata. Sen sijaan puolivälierien jälkeen otteluparit määräytyvät vuonna 2019 käyttöön otetun järjestelmän perusteella, jossa jokainen joukkue pisteytetään näiden lohkovaiheen menestyksen perusteella.

Lohkovaiheen ranking määrittää välierien otteluparit

Kun kaikki neljä välieräjoukkuetta ovat tiedossa, sijoitetaan ne keskenään taulukkoon sen perusteella, miten maat menestyivät turnauksen lohkovaiheessa. Järjestys määräytyy samalla tavalla kuin lohkovaiheessa: pisteiden, maalieron ja tehtyjen maalien perusteella. Taulukon paras joukkue kohtaa välierissä heikoimman, kun taas kaksi keskimmäistä kohtaavat toisensa.

MM-kisojen pudotuspeleihin selvinneiden joukkueiden ranking:

  1. Sveitsi (20 pistettä, A-lohkon voittaja)
  2. Suomi (19 pistettä, B-lohkon voittaja)
  3. Ruotsi (18 pistettä, B-lohkon kakkonen)
  4. Saksa (16 pistettä, A-lohkon kakkonen)
  5. Kanada (15 pistettä, A-lohkon kolmonen)
  6. Tšekki (13 pistettä, B-lohkon kolmonen)
  7. USA (13 pistettä, B-lohkon nelonen)
  8. Slovakia (12 pistettä, A-lohkon nelonen)

Kaikkien muiden maiden järjestämiseen riitti tänä vuonna lohkovaiheessa kerätty pistemäärä, mutta Tšekin ja USA:n kohdalla jouduttiin menemään maalierovertailuun. Kun myös joukkueiden maaliero oli sama, sai kuudennen sijan Tšekki, joka teki yhden maalin enemmän.

Kenet Suomi voi kohdata välierissä?

Rankingin perusteella voi jo yrittää päätellä, kenet Suomi voi saada vastaansa välierissä, jos se voittaa huomenna Slovakian. Mahdollisen välierävastustajan veikkaaminen ei ole kuitenkaan kaikkein helpointa, sillä se riippuu siitä, mitkä maat välieriin jatkavat.

Oikeastaan ainoa varma asia on se, ettei Suomi voi kohdata välierissä Sveitsiä tai Tšekkiä. Kaikki muut vastustajat ovat mahdollisia.

Ruotsin Suomi kohtaa, jos Sveitsi ja Ruotsi menevät molemmat jatkoon. Tällöin neljännellä välieräparilla ei ole merkitystä. Jos Kanada sen sijaan voittaa Ruotsin, kohtaa Suomi Kanadan tai Saksan – riippuen siitä, jatkaako Saksa välieriin.

Jos Sveitsi puolestaan häviää USA:lle, kohtaa Suomi mahdollisissa välierissä Yhdysvallat. Toisin sanoen, Leijonien mahdollinen välierävastustaja tulee ryhmästä Ruotsi, Saksa, Kanada ja USA.

Milloin Suomi pelaa välieränsä?

Jos Leijonat voittaa Slovakian ja jatkaa välieriin, pelaa se ottelunsa lauantaina klo 14:20 Tampereella. Jo etukäteen on määritetty, että jos kisaisäntä jatkaa välieriin, se pelaa aikaisemmassa välieräottelussa. MM-kisojen finaali pelataan sunnuntaina.