Marko Anttila oli jälleen elintärkeä palanen Suomen MM-kultaa voittaneessa joukkueessa. Viimeistään kaksi puolivälierissä syntynyttä maalia villitsivät kiekkokansan uuteen Mörkömaniaan. Joukkuekaverit kertovat, että luottavat Anttilan nostavan tasoaan tiukoissa paikoissa, mutta eivät tiedä miksi.

Marko Anttila villitsi suomalaiset MM-kotikisoissa – jälleen kerran. Vuoden 2019 maailmanmestaruuden ratkaisupelaaja ja Pekingin olympialaisten voittomaalin syöttänyt laituri on iskenyt itsensä ikuisiksi ajoiksi suomalaisten kiekkofanien sydämeen ja suomalaisen jääkiekkoilun legendaksi.

Myös historiallisesti kultaan päättyneissä kotikisoissa nähtiin elintärkeä ”mörköhetki”. Anttila toi köysissä olleen Suomen ensin maalin päähän ja sitten tasoihin puolivälierässä Slovakiaa vastaan. Ilman Mörköä Leijonat ei välttämättä olisi pelannut MM-finaalissa.

– Kyllä se oli Mörkö, joka meidät otti reppuselkään. Siinä on helppoa nähdä kohde, kun on kaksi ja puoli metriä luistimet jalassa, Anttilan ensimmäisen maalin syöttänyt Niklas Friman veisteli Slovakia-pelin jälkitunnelmissa.

Lempääläläistä ei missään nimessä voi pitää minään pistenikkarina. Vaikka parhaalla liigakaudella tehoja toki kertyi 41 pisteen verran, on Anttila viimevuosina profiloitunut ennen kaikkea tunnolliseksi joukkuepelaajaksi, raatajaksi ja alivoiman erikoismieheksi.

Silti ratkaisuhetkillä se on usein jostain syystä juuri yli kaksimetrinen ”Stretsi”, joka nousee esiin.

– Se on käsittämätön äijä. En mä tiedä, mitä voin sanoa… Ihan uskomaton äijä, pitkäaikainen maajoukkuekaveri Jere Sallinen nauroi Slovakia-ottelun jälkeen.

Se kuitenkin joukkueen sisällä tiedetään, että tiukassa paikassa Leijonat voi nojata Anttilaan. Kapteenistoon näissäkin MM-kisoissa kuulunut Anttila osaa nostaa tasoaan silloin, kun joukkue sitä tarvitse.

– Kyllä hän on aina parhaimmillaan kovassa paikassa ja nousee silloin esiin. Hieno esimerkki muille, nyt kolmissa arvokisoissa Anttilan kanssa samassa ketjussa pelannut Hannes Björninen puntaroi.

Syitä Anttilan mysteeriselle ratkaisuvimmalle ei ole kuitenkaan löydetty edes joukkueen sisällä.

– En tiedä mistä se tulee. Jostain se vain kaivaa sen extralatingin näissä tiukoissa paikoissa, Jukka Jalonen pyöritteli Anttilan huudatettua Nokia Arenan yleisöä puolivälierissä.

Ei tämä niin vakavaa ole

Kenties yksi syy Anttilan hurjaan rekordiin ratkaisupeleissä on se, ettei mies ota itseään tai peliä liian vakavasti. Vaikka jokainen pelaaja haluaa voittaa, on jääkiekko lopulta vain jääkiekkoa – jopa olympialaisissa ja MM-kisoissa.

– Yritän antaa itsestäni parhaan irti silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan. Ja yritän nauttia tästä. Ei tämä niin vakavaa ole, Anttila toteaa vaatimattomasti.

Sen koko Suomen rakastama Mörkö kuitenkin myöntää, että kansansuosio tuntuu hyvältä. Välierässä USA:ta vastaan Anttila herätteli kipsissä ollutta leijonajoukkuetta tuomalla peliin vähän lisää fyysisyyttä ja antamalla USA:n puolustajille pari mojovaa taklausta.

Tilanteen jälkeen täpötäysi Nokia Arena huusi jälleen ”Suomen” sijasta ”Mörköä”. Vaikka voittaminen on ensisijainen tavoite, myös yleisöltä saatu rakkaus lämmittää turnauksen aikana 37-vuotta täyttäneen Anttilan mieltä.

– Tosi hyvältä se tuntuu, ei siitä pääse mihinkään. Se on plussaa kaiken muun päälle ja nautin siitä.

Siitäkin huolimatta, että joukkuekavereilta saa kuulla välillä kuittia kansan lempilapsena olemisesta.

– (Esa) Lindell siinä nauroikin. Kysyin, että mitä se nauraa, ja sanoi että nauroi mulle. Syytön mä siihen olen, Anttila nauroi välierän jälkeen.

Mutta eihän Mörkö syytön suosioonsa ole. Se on omilla teoilla ansaittua. Sen tietää koko kansa.