Jääkiekon MM-kisat 2021 pelattiin Latviassa 21. toukokuuta – 6. kesäkuuta. Turnauksessa oli mukana 16 maailman parasta maajoukkuetta, jotka kukin tavoittelivat sekä maailmanmestaruutta että säilymistä pääsarjassa. Kyseessä olivat historian 84. jääkiekon miesten MM-kisat.

Alun perin MM-kisojen otteluita piti pelata myös Valko-Venäjän Minskissä, mutta kisaisännyys vietiin Valko-Venäjältä maan ihmisoikeustilanteen takia vain joitakin kuukausia ennen turnausta. Maailmanlaajuisen pandemian vuoksi turnaus pelattiin tyhjille katsomoille ja monilta osin vajailla joukkueilla. Lopputuloksena oli useita isoja yllätyksiä, ja esimerkiksi Ruotsi jäi ensimmäistä kertaa ikinä ulos pudotuspeleistä.

Suomalaisittain kisat menivät hyvin. Suomi eteni alkulohkossa pitkälti voitosta voittoon. Ainoa tappio Leijonille tuli voittolaukauskisassa Kazakstania vastaan, mutta suuri ja mahtava Kanada puolestaan kaatui Suomelle rankkareilla. Valitettavasti Suomen ja Kanadan tarina sai kuitenkin toisenlaisen luvun turnauksen finaalissa, jossa Kanada oli lopulta jatkoajalla vahvempi lukemin 3–2. Hopea ei ole häpeä, mutta mestaruuden puolustaminen (ja kolmas perättäinen mestaruusvuosi) olisi kieltämättä suomalaisille maittanut.

Tulokset ja sijoitukset jääkiekon MM-kisoissa 2021

Kultaa: Kanada
Hopeaa: Suomi
Pronssia: Yhdysvallat

Jääkiekon MM-kisat 2021

Turnaus alkoi alkulohkovaiheella, jossa 16 joukkuetta oli jaettu kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon. Joukkueet kohtasivat muut oman lohkonsa joukkueet kertaalleen. Pudotuspeleihin eteni jokaisen lohkon neljä parasta joukkuetta.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kahdeksan joukkuetta kohtasi toisensa turnauksen puolivälierissä. Vuoden 2021 MM-kisojen puolivälieräparit näyttivät tältä:

  • 🇺🇸  Yhdysvallat – 🇸🇰  Slovakia 6-1
  • 🇩🇪  Saksa – 🇨🇭  Sveitsi 3-2 (vl.)
  • 🇨🇦  Kanada – Venäjä 2-1 (ja.)
  •  🇫🇮  Suomi – 🇨🇿  Tšekki 1-0

Turnauksen välieriin selvisivät Yhdysvallat, Kanada, Suomi ja Saksa. MM-kisojen 2021 välieräparit näyttivät tältä:

  • 🇺🇸  Yhdysvallat – 🇨🇦  Kanada 2-4
  •  🇫🇮  Suomi – 🇩🇪  Saksa 2-1

MM-kisojen pronssiottelussa kohtasivat välieränsä hävinneet Yhdysvallat ja Saksa. Ottelu oli täyttä Yhdysvaltojen hallintaa, ja joukkue voittikin historiansa 20. mitalin kaatamalla Saksan selvästi 6-1.

Jääkiekon MM-kisojen 2021 pronssiottelu

Yhdysvallat – Saksa 6-1 (1-0, 4-0, 1-1)
05:22 Christian Wolanin 1-0
26:27 Conor Garland 2-0
28:05 Jack Drury 3-0
31:35 Jason Robertson 4-0 (YV)
32:15 Trevor Moore 5-0 (YV)
49:28 Dominik Bittner 5-1
49:53 Ryan Donato 6-1

Finaalissa toisensa kohtasivat Suomi ja Kanada. Joukkueet pelasivat myös vuoden 2019 MM-kisojen finaalissa, joten kyseessä oli toinen peräkkäinen kerta, kun Suomi ja Kanada olivat selvittäneet tiensä MM-kisojen finaaliin. Ottelu oli äärimmäisen tiukka ja venyi aina jatkoajalle asti. Lopulta Kanada kuitenkin nappasi revanssin hävityn vuoden 2019 finaalin jälkeen ja voitti historiansa 27. maailmanmestaruuden maalein 3-2.

Jääkiekon MM-kisojen 2021 finaali

Suomi – Kanada 2-3 (ja.) (1-0, 0-1, 1-1, 0-1)
08:57 Mikael Ruohomaa 1-0
24:30 Maxime Comtois 1-1 (YV)
45:27 Petteri Lindbohm 2-1
52:37 Adam Henrique 2-2 (YV)
66:26 Nicholas Paul 2-3

Jääkiekon MM-kisat 2021 olivat monella tapaa erityiset. Turnaus tarjosi katsojille jännitystä, yllätyksiä ja unohtumattomia hetkiä koko kisojen ajan. Vaikka maailma kamppaili koronapandemian kanssa, kisat järjestettiin turvallisesti ja onnistuneesti.

Kanada osoitti jälleen kerran olevansa jääkiekon suurmaa, mutta myös monet muut maat, kuten Suomi, Yhdysvallat, Saksa, esittivät vahvoja otteita ja osoittivat, että kilpailu maailman huipulla on kovempaa kuin koskaan. Etenkin Saksan eteneminen välieriin oli todellinen yllätys, joka osoitti, että kilpailu kansainvälisen jääkiekon huipulla kiristyy vuosi vuodelta.

Jääkiekon MM-kisat 2021 jäävät historiaan paitsi Kanadan 27. mestaruuden, myös monien muiden unohtumattomien hetkien ja tarinoiden ansiosta. Turnaus oli todiste siitä, että jääkiekko yhdistää ihmisiä ja kansakuntia sekä tarjoaa katsojilleen jännitystä ja iloa maailmanlaajuisesti.

Suomen joukkue jääkiekon MM-kisoissa 2021

Alle olemme listanneet kaikki suomalaispelajaat, jotka edustivat Leijonia Riian MM-kisoissa vuonna 2021.

Maalivahdit

Harri Säteri, Sibir Novosibirsk
Janne Juvonen, Leksands IF
Juho Olkinuoroa, Metallurg Magnitogorsk

Puolustajat

Ville Pokka, Avangard Omsk
Olli Määttä, Los Angeles Kings
Tony Sund, HC Davos
Oliwer Kaski, Avangard Omsk
Kim Nousiainen, KalPa
Petteri Lindbohm, EHC Biel
Miika Koivisto, Växjö Lakers
Mikael Seppälä, KalPa
Atte Ohtamaa, Lokomotiv Jaroslavl
Axel Rindell, Jukurit

Hyökkääjät

Marko Anttila, Jokerit
Mikael Ruohomaa, Sibir Novosibirsk
Anton Lundell, HIFK
Niko Ojamäki, Linköping HC
Jere Innala, HPK
Arttu Ruotsalainen, Buffalo Sabres
Hannes Björninen, Pelicans
Jere Karjalainen, HK Sotsi
Petri Kontiola, HPK
Teemu Turunen, HC Davos
Peter Tiivola, Porin Ässät
Valtteri Puustinen, HPK
Jere Sallinen, HIFK
Saku Mäenalanen, Jokerit
Iiro Pakarinen, Jokerit