Leijonien puolustajatähti Miro Heiskanen pelasi lauantaina turnauksen parhaan pelinsä välierässä USA:ta vastaan. Puolustaja kuitenkin uskoo, että pystyy vielä parantamaan huomiseen finaaliin.

Moni suomalainen haaveili Miro Heiskasen tulosta MM-kisoihin, kun NHL:n pudotuspelit alkoivat ja Dallas Stars sai vastaansa hienon runkosarjan pelanneen Calgary Flamesin. Ottelusarja venyi lopulta seitsemänteen peliin ja MM-kisat ehtivät alkaa, mutta lopulta suomalaisyleisö sai, mitä halusi. Yksi maailman parhaista pelaajista ilmoitti saapuvansa MM-kisoihin.

Suomen viidenteen otteluun mukaan tullut Heiskanen keräsi toki myös kritiikkiä. Heti alusta asti yksi suomalaisen kiekkotuotannon helmistä ”varasti” peliaikaa muilta puolustajilta, kun valmennusjohto pyrki saamaan kirkkaimman tähtensä jäälle mahdollisimman usein. Tähtien tuominen joukkueeseen kesken turnauksen on myös joidenkin arvostelijoiden mielestä väärin.

Lauantain välierässä Heiskanen kuitenkin näytti, miksi hänestä on kohuttu niin paljon. Puolustaja pelasi turnauksen vakuuttavimman ottelunsa, naulasi taululle tehot 1+2 ja hankki vielä itse Suomen toisen maalin tuottaneen jäähyn.

Heiskasshow alkoi ensimmäisen erän lopussa, kun espoolainen käytti maailmanluokkaa olevaa luisteluaan hyväkseen ja leikkasi röyhkeästi USA:n puolustusalueen keskelle yhden jenkkipelaajan harhauttaen. Rystylaukaus löysi tiensä Yhdysvaltojen maalin yläkulmaan.

– Vastustajalla oli pitkä vaihto, ja näin, että vastassa oli väsyneitä äijiä. Keskellä oli tilaa ja pääsin harhauttamaan siihen ja laukomaan rystyltä. (Juho) Lammikko teki hyvää maskia, Heiskanen mietti ottelun jälkeen.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen antoi myös kehut pelaajalleen ottelun jälkeen. Jalosen mukaan lauantaina nähtiin Heiskasen todellinen taso.

– Miro näytti tänään, mitä hän on miehiään. Otti vastuuta joukkueen pelaamisesta ja menestyksestä. Hän oli oikealla tavalla rohkea ja pystyi olemaan tehokas, Jalonen puntaroi.

22-vuotias puolustaja oli itsekin sitä mieltä, että USA:ta vastaan nähtiin hänen paras pelinsä tähänastisessa turnauksessa. Se ei kuitenkaan vielä tyydytä.

– Oli varmasti turnauksen paras peli. Luistin liikkui ja sain rakennettua paljon paikkoja. Mutta toivottavasti huomenna menee vielä paremmin.

– Rahkeita on kyllä vielä parantaa.

Jos esitys finaalissa on vielä lauantaita kovempi, tietää se hikisiä paikkoja Leijonien vastustajille.

Kannatti lähteä kisoihin

Heiskanen myöntää, että MM-kisojen välierä kotiyleisön edessä on jotain sellaista, mikä tuo pelaamiseen extralatinkia myös tasonsa maailman kovimmassa liigassa osoittaneelle tähdelle. Lisäksi hieman normaalia vaisumpi Slovakia-peli toi lisämotivaatiota.

– En ollut parhaimmillani Slovakiaa vastaan, joten halusin parantaa.

– Tiesin, ettei se ollut paras peli. Ja kahta peliä peräkkäin en halua pelata huonosti.

Kovaan pelitempoon NHL:ssä tottunut Heiskanen pitää MM-kisoja jopa kovatempoisempana kuin taalaliigan ratkaisupelejä. Turnausformaatti on myös hänen mielestään armottomampi.

– Onhan tämä nopeampi setti kuin NHL:n pudotuspelit. Ja tulos tai ulos, yhteenkään ohipeliin ei ole varaa.

Myös otteluiden tempo on kova.

– Kovaa tuolla mennään, Heiskanen toteaa.

Puolustaja muistuttaa, että Leijonien on oltava vielä entistä terävämpi huomisen ottelun alussa, ettei vastustaja pääse alussa johtoon, kuten Slovakiaa ja USA:ta vastaan. Muuten Heiskanen ei sitten MM-finaalia jännitäkään – mutta myöntää, että MM-kisat on kokemus, joka kannattaa kokea.

– Harvemmin pelit jännittää. Tuskin huomennakaan.

– On hienoa olla täällä. Ja saadaan vielä hyvä loppuhuipennus. Kannatti lähteä kisoihin.