ComeOn

Suomen voittoja jääkiekkomaailmassa leimaavat huomattavat saavutukset jääkiekon MM-kisoissa. Maa tunnetaan vahvasta pelaajakehitysohjelmastaan, sitoutumisesta joukkuepelaamiseen ja intohimostaan lajia kohtaan, ja se on jatkuvasti tuottanut joukkueita, jotka pystyvät kilpailemaan korkeimmalla tasolla. Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueella, joka tunnetaan nimellä Leijonat, on pitkä historia MM-kisoissa, ja se on voittanut maailmanmestaruuden tähänä mennessä neljä kertaa. Tässä artikkelissa kerrotaan, milloin Suomi on voittanut jääkiekon MM-kultaa.

Suomen ensimmäinen jääkiekon MM-kulta vuonna 1995

Suomen ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruus tuli vuonna 1995. Tämä voitto oli merkittävä virstanpylväs, joka merkitsi Suomen nousua merkittäväksi tekijäksi kansainvälisessä jääkiekossa. Vuoden 1995 mestaruus loi pohjan tulevalle menestykselle ja vakiinnutti Suomen maineen huippulahjakkuuksien tuottajana jääkiekossa.

Vuoden 1995 MM-kisat järjestettiin Ruotsissa, ja ruotsalaiset olivat jo ennen turnausta käytännössä täysin varmoja voitostaan. MM-kisat pelattiin NHL:n työsulkukaudella, eikä kisoissa nähtyssä myöhässä alkaneen NHL-kauden takia yhtäkään NHL-pelaajaa. Euroopassa pelaavien pelaajien voimin pelattu turnaus oli kuin pedattu Ruotsin voitolle.

Leijonat kuitenkin iski, ruotsalaisen Curt Lindströmin valmentamana, tiskiin upean suorituksen ja eteni finaaliin isäntämaata vastaan. Finaalissa Leijonat pöllytti Ruotsia lukemin 4-1 ja aloitti suomalaisten juhlat Globenissa.

Suomen seuraavat MM-kullat 2010-luvulla

Vuoden 1995 voiton jälkeen kesti 16 vuotta ennen kuin Suomi voitti toisen maailmanmestaruutensa. Tämä voitto tuli vuonna 2011 Slovakiassa järjestetyssä turnauksessa, ja se vahvisti Suomen asemaa yhtenä jääkiekon huippumaista. Leijonat osoitti jälleen kerran taitonsa jäällä, mikä huipentui finaalissa ratkaisevaan 6-1-voittoon Ruotsista.

Seuraava MM-kulta tuli jälleen Slovakiassa, kun Leijonat marssi keväällä 2019 maailmanmestaruuteen. Tällä kertaa MM-finaalissa kaatui Ruotsin sijasta Kanada. Suomen joukkue lähti turnaukseen matalin odotuksin, sillä joukkue oli todella nimetön, kasattu lähinnä Euroopassa pelaavista konkareista ja nousevista tähdistä, eikä sitä todellakaan laskettu turnauksen ennakkosuosikkien joukkoon.

Pudotuspeleissä Leijonat kuitenkin kaatoi ennakkoon kovemmista maista niin Ruotsin, Venäjän kuin finaalissa vastaan asettuneen Kanadankin, ja nappasi historiansa kolmannen MM-kultansa. Suomen maailmanmestaruuden symboliksi nousi suurelle yleisölle melko tuntematon Marko Anttila, joka toimi Leijonien kapteenina ja oli ratkaisevassa roolissa niin Ruotsia, Venäjää kuin Kanadaa vastaan.

Historiallinen kotivoitto vuonna 2022

Suomen viimeisin ja ehkä ikimuistettavin MM-kisavoitto tuli vuonna 2022. Voitto oli historiallinen, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun Suomi voitti MM-kultaa kotijäällään. Finaali, dramaattinen 4-3 jatkoaikavoitto Kanadaa vastaan, pelattiin Tampereella. Tämä voitto vuonna 2022 merkitsi Suomen neljättä jääkiekon MM-kultaa, mikä osoitti Suomen jatkuvaa huippuosaamista ja kestävyyttä lajissa.

Leijonien neljästä kultamitalista kolme viimeisintä ovat tulleet Jukka Jalosen valmennuksessa. Riihimäkeläinen onkin ansainnut asemansa Suomen jääkiekkohistorian kaikkien aikojen valmentajana, ja on suurin yksittäinen syy siihen, miksi Suomi on viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana noussut jääkiekon MM-kisojen kestomenestyjäksi ja jatkuvaksi voittajasuosikiksi.

Suomen neljä jääkiekon MM-kultaa

Yhteenvetona voidaan todeta, että Suomi on voittanut jääkiekon MM-kultaa neljä kertaa: vuosina 1995, 2011, 2019 ja 2022. Nämä voitot yhdessä joukkueen tasaisen korkean tason suoritusten kanssa korostavat Suomen merkittävää asemaa jääkiekkomaailmassa. Vahvan kotimaisen pelaajakehitysohjelman ja lajiin kohdistuvan intohimon ansiosta, joka ei osoita hiipumisen merkkejä, Suomi näyttää pysyvän merkittävänä toimijana kansainvälisessä jääkiekkoilussa vielä monta vuotta.

Suomen neljän maailmanmestaruutta ovat osoitus maan jatkuvasta kyvystä tuottaa korkeatasoisia pelaajia. Nämä voitot eivät ole ainoastaan tuoneet kunniaa kansakunnalle, vaan ne ovat myös auttaneet lajin suosion kasvattemisessa Suomessa ja innoittaneet tulevia suomalaispelaajien sukupolvia.


Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets
Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs