Leijonat koki nöyryyttävän tappion jääkiekon lilliputteihin kuuluvalle Itävallalle jääkiekon MM-kisojen lohkovaiheessa. Suomi dominoi ensimmäistä erää miten tahtoi, ja johti peliä erän päätteeksi 2-0. Sen jälkeen joukkue kuitenkin nosti jalkansa kaasulta ja Itävalta otti pelin hallintaansa. Hurja kiri huipentui viimeisellä sekunnilla, kun Benjamin Baumgartner vei Itävallan voittoon.

– Hiljaiseksi vetää, mutta sitä saa, mitä tilaa, Jukka Jalonen kommentoi pelin jälkeen lyhyesti Viaplaylle.

Avauserä täyttä Leijonien hallintaa

Leijonat sai otteluun lentävän lähdön, kun joukkueen telketjuosasto teki sitä, mitä se osaa parhaiten. Iiro Pakarinen ajoi kovaa maalin taakse ja riisti kiekon Itävallan puolustajalta. HIFK:n hyökkääjä siirsi pelivälineen toisesta aallosta maalin eteen nousseelle Saku Mäenalaselle, joka ohitti David Kickertin helposti.

Kovin pitkää ei tarvinnut odottaa myöskään toista osumaa. Suomen puolustajat toimittivat kiekkoa jälleen suoraviivaisesti maalille. Veto pysähtyi itävaltaltaispuolustajaan, mutta jäi pyörimään maalin eteen. Oliver Kapanen nosti upeasti Itävallan puolustajan mailaa, riisti kiekon itselleen ja ampui sen terävästi maalin yläkulmaan.

Vain hetki maalin jälkeen Leijonat pääsi ottelun ensimmäiselle ylivoimalle. Mikael Granlund toimitti kiekkoa suoraviivasesti maalille ja jälleen se kimposi ruuhkasta onnekkaasti suomalaisille. Jere Innala ei kuitenkaan onnistunut siirtämään pelivälinettä edes tyhjään maaliin.

Jäähyn jälkeen ottelun kuva jatkui odotetunlaisena. Leijonat hallitsi tapahtumia, eikä Itävalta saanut kiekollisena mitään aikaiseksi. Hallinta konvertoitui myös huippupaikaksi, kun Jesse Puljujärvi löysi maalin takaa Kapasen, joka ei kuitenkaan onnistunut viimeistelemään avopaikasta.

Itävalta vahvempi toisessa erässä

Leijonat aloitti myös toisen erän terävänä. Heti erän alussa Puljujärvi tarjoili jälleen huippupaikan Kapaselle, mutta jälleen kerran turnauksen parhaan maalintekijän sihti oli pielessä.

Suomen tuhlailu kostautui, kun Itävalta sai luotua toisen erän ensimmäisen maalipaikkansa. Leijonat olivat huolimattomia kiekon kanssa ja Itävalta sai käännettyä pelin nopeasti. Thomas Rafflin unelmasyöttö löysi maalin kulmalta Mario Hüberin, joka viimeisteli varmasti ohi Harri Säterin.

Leijonat vastasi kavennukseen hyvin. Innala halusi selvästi osoittaa, että ykkösketju on hänelle oikea paikka, sillä ensin Frölundan hyökkääjä lähetti hyvön vedon, jonka Valtteri Puustinen lähes ohjasi Itävallan maaliin, ja sitten hän löysi upeasti Granlundin Itävallan maalin edestä. Maaliin asti kaksikko ei kuitenkaan kiekkoa onnistunut pelaamaan.

Otteluin puolenvälin paikkeilla Itävalta oli yllättäen ottanut pelin komentoonsa, eikä Suomi saanut koneitaan käyntiin ollenkaan. Kapasen huitomisjäähy tarjosi niskan päällä olleelle Itävallalle mahdollisuuden tasoittaa puntit ylivoimalla, mutta Leijonat jatkoi sataprosenttista alivoimaansa tässä turnauksessa.

Tilanne ei kuitenkaan helpottanut Kapasen jäähyn loputtua, kun Juuso Riikola huitoi vuorostaan itsensä jäähyaitioon. Itävalta kävi lähellä maalintekoa Rafflin ohjauksella, mutta pienellä onnellakin Suomen alivoimataika piti edelleen.

Itävalta voittoon dramaattiselle viimeisen sekunnin maalilla

Itävalta jatkoi kolmannen erän alussa hyvin. Joukkueen ainoa NHL-pelaaja Marco Rossi käynnisti hyökkäyksen, joka päättyi Benjamin Baumgartnerin maalipaikkaan. Kiekko kuitenkin kilahti Suomen maalitolpan ulkoreunaan.

Heikot ajat jatkuivat Leijonien osalta, kun Patrik Puistola otti jo ottelun kolmannen huitomisjäähyn. Itävalta myös toimitti kiekon Suomen maaliin, kun Dominic Zwerger ohitti Säterin upealla lämärillä. Maali kuitenkin hylättiin Rafflin tehtyä maskia laittomasti maalivahdin alueella.

Itävalta haastoi tuomarien päätöksen, mutta haasto hylättiin, joten tällä kertaa Leijonat pääsi hieromaan ylivoimapeliä. Kiekko pyörikin näyttävästi Itävallan alueella lähes kaksi minuuttia putkeen, mutta aidosti vaarallisia tilanteita ei Suomi onnistunut luomaan. Ja pian ylivoiman jälkeen Itävalta iski.

Leijonat luopui kiekosta halvasti omalla alueellaan ja Thimo Nickl pääsi laukomaan aivan vapaasti siniviivalta. AHL:n farmiliigassa ECHL:ssä viime kaudella pelannut puolustaja ampui upean rannelaukauksen Suomen maalin yläkulmaan, eikä jättänyt Säterille juurikaan mahdollisuuksia.

Leijonien valmennusjohto osoitti tyytyväisyystasonsa Suomen heikkoon esitykseen kolmannen erän lopussa muovaamalla joukkueensa ketjuja uuteen uskoon. Uusittu kolmosketju onnistui myös hankkimaan Leijonille ylivoiman, kun Bernd Wolf joutui rikkomaan hyvää ottelua pelannutta Innalaa. Suomen ylivoima ei kuitenkaan vieläkään tuottanut tulosta.

Erän viimeisillä sekunneilla Itävalta pääsi vielä yhteen vastahyökkäykseen. Lukas Haudum toi kiekon alueelle ja laukoi hyvin, mutta Säteri onnistui torjumaan. Kiekko kuitenkin kimposi torjunnasta Baumgartnerille, joka lähetti pelaajamassan läpi tarkan rannelaukauksen, joka löysi tiensä Suomen maalin yläkulmaan. Aikaa pelikelloon jäi vain 0,2 sekuntia.

Voitto oli Itävallalle historian ensimmäinen Suomesta jääkiekon MM-kisojen historiassa. Leijonille kyseessä oli puolestaan jo näiden MM-kisojen toinen tappio, ja Suomi joutuu ihan tosissaan taistelemaan jopa pudotuspelipaikasta.

Seuraavaksi Leijonat kohtaa lauantaina Kanadan.

Suomi – Itävalta 2-3 (2-0, 0-1, 0-2)

1. erä
02:51 Saku Mäenalanen (Iiro Pakarinen, Veli-Matti Vittasmäki) 1-0
08:06 Oliver Kapanen (Juuso Riikola, Oliwer Kaski) 2-0

2. erä
23:36 Mario Hüber (Thomas Raffl, Benjamin Nissner) 2-1

3. erä
49:51 Thimo Nickl (Benjamin Nissner, Mario Hüber) 2-2
59:59 Benjamin Baumgartner (Lukas Haudum, Manuel Ganahl) 2-3