Leijonat nappasi voiton todella kypsän esityksen päätteeksi Norjaa vastaan jääkiekon MM-kisoissa 2024 sunnuntaina. Joukkue iski neljä maalia puolen tunnin sisään, minkä jälkeen ottelu oli selvä. Loppulukemat kirjattiin Suomelle 4-1.

Avauserässä Leijonien maalijuhlaa ja ikävä päätös

Leijonat sai otteluun loistavan alun, kun Sander Engerbraten kampitti itsensä jäähylle vain muutamia sekunteja ottelun alun jälkeen. Suomen ensimmäinen ylivoima ei kuitenkaan saanut mitään merkittävää aikaan.

Vain pari minuuttia jäähyn päättymisen jälkeen Leijonat pääsi kuitenkin uudestaan ylivoimalle. Tällä kertaa tulosta tuli – ja tutulla kuviolla. Oliver Kapanen voitti hyökkäyspään aloituksen ja Oliwer Kaski laukoi saman tien kohti maalinedusruuhkaa. Kapanen oli itse ehtinyt maskimiehen paikalle ja ohjasi kiekon ohi Jonas Arntzenin.

Hetki maalin jälkeen myös Norja pääsi koettamaan ylivoimansa toimivuutta. Ilman suurinta tähteään Mats Zuccarelloa pelannut Norja ei kuitenkaan saanut vaaratilanteita aikaiseksi. Toimimattoman ylivoiman jälkeen Norjan pelaaja purki turhautumistaan ajamalla törkeästi päin Konsta Heleniusta, joka joutui poistumaan tilanteen jälkeen pukukoppiin. Helenius pystyi kuitenkin myöhemmin palaamaan takaisin peliin.

Leijonat kosti parhaimmalla mahdollisella tavalla – iskemällä pelin toisen maalin. Resepti oli melkoinen déjá-vu: Suomen hyökkääjät voittivat kaksinkamppailun syvällä Norjan alueella ja siirsivät kiekon siniviivaan. Kaski toimitti pelivälinettä heti Norjan maalille, jossa Arttu Hyry oli ohjaamassa kiekon maaliin.

Ensimmäinen erä sai ikävän päätöksen, kun Norjan Christian Kasastul kaatui päin laitaa yrittäessään taklausta sillä seurauksella, että hänen kasvonsa aukesivat pahasti. Kasastul pystyi jatkamaan peliä, mutta jään pinta oli tilanteen jälkeen niin yltä päältä veressä, että ottelun tuomaristo päätti aloittaa erätauon minuuttia liian aikaisin, jotta jää ehdittäisiin putsata kunnolla. Niinpä toiseen erään jäi pelattavaksi 21 minuuttia.

Suomi hallitsi suurta osaa avauserästä, mutta Norja pelasi suoraviivaista jääkiekkoa ja toimitti kiekkoa aggressiivisesti kohti Harri Säterin vartioimaa maalia aina tilaisuuden saadessaan. Laukaukset erässä merkittiin Leijonille 16-9.

Leijonat jatkoi hallintaansa

Summeri soitti ensimmäisen päättyneeksi, kun joukkueet olivat pelanneet minuutin tauolta palaamisen jälkeen. Peliä jatkettiin saman tien, ja saman tien kiekko oli myös Norjan maalissa.

Leijonien uusittu kolmosketju teki väkevää työtä Norjan päädyssä. Jere Innala oli jälleen kaivamassa kiekkoa norjalaispelaajilta ja sai toimitettu sen maalille, jossa se kimposi Juha Jääskän jalkojen kautta Hyrylle, joka pääsi helposti viimeistelemään pelin toisen maalinsa.

Myös toinen erä jatkui vahvassa leijonakomennossa, eikä Norjan hyökkäyspelaamisesta ollut oikeataan tietoakaan. Erän puolessavälissä norjalaispelaaja pääsi kuitenkin karkaamaan läpiajoon, mutta Säteri venyi hienoon torjuntaan, vaikka oli joutunut olemaan suuren osan erästä toimettomana.

Minuuttia myöhemmin Suomi rankaisi. Norjan maalivahti Arntzen antoi maalinsa takana karmaisevan harhasyötön ja Ahti Oksanen sai tarjota tyhjän maalin ottelun toisen maalinsa viimeistelleelle Kapaselle. Kapanen nousi samalla koko turnauksen maalipörssin kärkeen.

Ottelu jatkui maalin jälkeen aivan täydellisessä Suomen komennossa. Erän lopussa Leijonat sai uuden ylivoiman, jonka aikana kiekko pysyi kaksi minuuttia putkeen Norjan päädyssä, mutta ei onnistunut laittamaan hyvistä paikoistaan sisään. Heti jäähyn päätyttyä Norja pääsi kuitenkin purkamaan ja Max Krogdahl karkasi jäähyaitiosta läpiajoon. Ruotsin ykkösdivisioonassa pelaava pelaaja ei epäonnistunut, vaan nosti kiekon varmasti Suomen maalin yläkulmaan.

Maalista huolimatta erä oli täyttä Suomen hallintaa. Laukaukset merkattiin Leijonille 12-5.

Leijonilta äärimmäisen kypsää johdon puolustamista

Heti erän alussa Norjan Thomas Berg-Paulsen sai todella hyvän maalipaikan, kun kiekko kimposi tuomarista Suomen maalin eteen, mutta uhrautuvasti pelannut Mikko Lehtonen selvitti tilanteen viime hetkellä. Heti perään Mikael Granlund pääsi karkaamaan läpiajoon, mutta ei onnistunut ohittamaan Arntzenia Norjan maalilla.

Hetkeä myöhemmin hienon kiekonriiston tehnyt Pekka Jormakka tarjosi Hyrylle unelmapaikan, mutta Kärppien keskushyökkääjä ei onnistunut täydentämään hattutemppuaan. Saman hyökkäyksen aikana Jormakka ampui vielä itse ylärimaan, mutta lisämaaleja ei nähty.

Erän edetessä Leijonat jäädytti peliä, eikä kumpikaan joukkue oikein onnistunut luomaan mitään merkittävää. Erän puolivälin paikkeilla pelissä alkoi olla vahva pelailun maku, kun johtoasemassa pelannut Suomi pyrki kuluttamaan kellosta sekunteja.

Aivan erän lopussa Stian Solberg nappasi itselleen vielä kahden minuutin jäähyn, ja Leijonat pääsi myllyttämään ylivoimaa. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt.

Leijonat pelasi äärimmäisen kypsästi ja fiksusti johtoasemassa, eikä antanut Norjalle ainuttakaan laukausta koko kolmannessa erässä. Norjan maalia kohti joukkue laukoi 13 kertaa.

Suomi on aloittanut MM-kisat yhdellä rankkaritappiolla ja kahdella voitolla. Seuraavaksi Leijonat pelaa torstaina Itävaltaa vastaan klo 17:20. Norjan turnaus puolestaan jatkuu ilman pisteitä. Peliesitykseen peilaten Norjan ainoa tavoite näissä kisoissa on sarjapaikan säilyttäminen.

Norja – Suomi 1-4 (0-2, 1-2, 0-0)

1. erä
06:49 Oliver Kapanen (Oliwer Kaski) 0-1 YV
17:56 Arttu Hyry (Oliwer Kaski, Jere Innala) 0-2

2. erä
20:27 Arttu Hyry (Juha Jääskä, Jere Innala) 0-3
30:59 Oliver Kapanen (Ahti Oksanen) 0-4
38:47 Max Krogdahl (Johannes Johannesen) 1-4

3. erä
–