Leijonat avasi jääkiekon MM-kisat 2024 ottelulla isäntämaa Tšekkiä vastaan perjantai-iltana Prahassa. Pauhaavan O2 Arenan edessä nähtiin todella tiukka puolustustaistelu, jossa kumpikaan joukkue ei halunnut ottaa liikaa riskejä. Lopulta ottelua hallinnut Tšekki nappasi ansaitun voiton voittomaalikilpailun päätteeksi.

Tšekki aloitti terävästi hurmoisan kotiyleisön edessä

Tšekki aloitti juuri niin kuin siltä sopi kotiyleisön edessä odottaakin. Joukkue löi heti aloituksesta alkaen kovan paineen Suomen päätyyn, mutta Leijonat oli hienosti valmistautunut tähän, eikä antanut Tšekille minkäänlaisia maalipaikkoja.

Erän puolivälin jälkeen Tšekin paine kuitenkin koveni, ja joukkue onnistui luomaan muutaman aidon vaaranpaikan Harri Säterin vartioimalle maalille. EHC Biel-Biennen maalivahti kuitenkin esitti juuri niin vakuuttavia otteita kuin mitä olympiavoittajalta ja maailmanmestarilta on otuttu leijonapaidassa näkemään.

Erän loppua kohden peli hieman tasoittui, mutta aivan viimeisillä sekunneilla Libor Hajek pääsi koko erän parhaaseen maalintekopaikkaan. Säteri otti kuitenkin todella ison torjunnan ja päästi Leijonat tauolle tasatilanteessa. Tšekki voitti erän laukaukset peräti 10-1.

Toinen erä Leijonilta pelkkää selviytymistä

Toinen erä jatkui samalla kaavalla. Tšekki myllytti ja Leijonat yritti pysyä vauhdissa mukana. Heti erän alussa kisaisäntä onnistui luomaan puolittaisia maalipaikkoja, mutta ilman tulosta.

Kuuden minuutin jälkeen Tšekki pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle, kun Rasmus Rissanen kampitti itselleen jäähyn. Leijonat pelasi kuitenkin upeaa alivoimaa ja selvitti tilanteen ilman ongelmia.

Erän edetessä peli hieman tasoittui, mutta Leijonilla oli todella suuria vaikeuksia saada omaa hyökkäyspeliään käyntiin. Paras maalintekopaikka tuli hieman vahingossakin Juha Jääskälle, mutta tämä ei saanut tilanteessa kunnon viimeistely-yritystä aikaiseksi.

Erän lopussa Tšekki kuitenkin onnistui siirtämään kiekon Leijonien maaliin. Kiekko jäi Säterin torjunnan jälkeen pyörimään Suomen maalin eteen ja Ondrej Palat pääsi siirtämään David Tomasekin laukoman irtokiekon lähes nollakulmasta sisään ja räjäytti Prahan O2 Arenan täyteen huutoon. Meteli areenassa oli niin kova, etteivät Suomen valmentajat meinanneet kuulla toisiaan, kun he keskustelivat maalin haastamisesta.

Lopulta Mikko Manner kuitenkin päätti, että maali kannattaisi haastaa maalivahdin häirinnästä. Tämä kannatti, sillä ottelun tuomaristo päätti hylätä maalin videotarkastuksen jälkeen. Laukaukset olivat kahden erän jälkeen Tšekille 17-6.

Kolmannessa erässä puntit tasoittuivat

Leijonat sai kolmanteen erään parhaan mahdollisen alun, kun Radko Gudas otti kahden minuutin jäähyn heti erän ensimmäisestä tilanteesta. Seurannut ylivoima pyöri Suomen osalta paikka paikoin hienosti, mutta ilman tulosta. Paras paikka oli Mikael Granlundilla, joka sai tšekkinelikolta turhan paljon aikaa ja ampui tulisen rannelaukauksen ylärimaan.

Kenties osittain ylivoiman voimaannuttamana Leijonat paransi peliään merkittävästi. Kolmas erä oli ensimmäinen, joka mentiin todella tasaisissa merkeissä. Suomi sai Tšekin hyökkäyspelin hyydytettyä lähes täysin ja onnistui myös saamaan omaa hyökkäyspeliään käyntiin. Jääskä loi itselleen upealla yksilösuorituksella loistavan maalintekopaikan, mutta Lukas Dostal venyi yhtä upeaan torjuntaan.

Neljä minuuttia ennen erän loppua Tšekki loi huikean maalipaikan, kun David Kämpf pääsi yrittämään jatkoa poikittaisliikkeestä. Säteri kuitenkin osoitti, kuka oli siinä kohtaa ottelun suurin hahmo.

Minuutti ennen erän loppua todella kuumana käynyt Gudas otti uuden kakkosen ja tarjosi Leijonille mahdollisuutta ratkaista ottelu ylivoimalla. Tässä joukkue ei kuitenkaan onnistunut. Kolmas erä oli selvästi ottelun tasaisin. Laukaukset menivät Leijonille 7-6.

Leijonat pysyi maalittomana myös rankkarikisassa

Jatkoajan ylivoimalla aloittanut Suomi onnistui luomaan huippupaikat sekä Granlundille että Mikko Lehtoselle, mutta ei vain onnistunut saamaan kiekkoa Dostalin ohitse. Hetkeä myöhemmin Jääskä antoi karmaisevan harhasyötön ja Tšekki pääsi ylivoimahyökkäykseen, mutta jälleen Säteri otti eleettömän varmasti äärimmäisen tärkeän torjunnan.

Säteri torjui myös Kämpfin läpiajon, mutta virkaveli toisessa päässä osoitti samanlaista venymiskykyä pysäyttämällä Jere Innalan läpiajon. Äärimmäisen vauhdikas jatkoaika ei kuitenkaan tuonut ratkaisua, joten voittajaa lähdettiin ratkomaan rangaistuslaukauskilpailuissa.

Dostal torjui rankkarit aloittaneen Oliwer Kasken yrityksen, kun taas Tšekin avaaja Ondrej Kase onnistui maalinteossa. Myös Granlund epäonnistui yrityksessään, mutta niin epäonnistui myös Jakub Krejcik. Leijonien maalitili pysyi avaamattomana myös seuraavalla vuorolla, kun Jesse Puljujärvi ei saanut rystyltä kiekkoa maaliin. Myös Palat laukoi ohi, joten Tšekin johto säilyi yhdessä. Oliver Kapasenkin yritys oli hieman pehmoinen, minkä jälkeen Romain Cervenka kiskaisi kiekon Suomen maalin kattoon ja ratkaisi pelin Tšekin hyväksi.

Tšekki – Suomi 1-0 vl. (0-0, 0-0, 0-0, 0-0)

1. erä
– 

2. erä

3. erä
– 

Jatkoaika
– 

Voittomaalikilpailun ratkaisi Romain Cervenka.