Suomi pelasi viime viikolla kaksi harjoitusottelua Tanskaa vastaan. Tuloksena otteluista oli 4–3 ja 1–0 voitot. MM-leiritys jatkuu tällä viikolla kahdella Norjaa vastaan pelattavalla ottelulla.

Suomi pelasi pääsiäisviikolla kaksi Nordic Cupin ottelua Tanskaa vastaan. Ottelut aloittivat neljä viikkoa kestävän MM-kisaleirityksen ja toimivat ensimmäisinä harjoitusotteluina tulevia kotikisoja varten.

Ensimmäisessä, Odensessa viime keskiviikkona pelatussa, ottelussa Tanska oli alussa selvästi leijonalaumaa valmiimpi, ja aloitti ottelun kotiyleisön riemuksi aikaisella maalilla. Eemil Erholtz toi Suomen tasoihin maajoukkueuransa ensimmäisellä maalilla reilun kuuden minuutin pelin jälkeen, mutta kuusi minuuttia myöhemmin Tanska meni uudelleen johtoon.

Toisessa erässä Tanska karkasi jo kahden maalin karkumatkalle, jälleen heti erän alkusekunneilla tulleella maalilla. Leijonien joukkueenjohtajat Mika ”Kölli” Kortelaisen mukaan Tanska olikin joukkueista valmiimpi, ja suomalaispelaajien pitkä pelaamattomuus näkyi.

– Tanska oli heti valmiina ja kotiyleisön edessä laittoi heti parasta pöytään. Meillä vähän näkyi se, että osalla pelaajista oli ollut pitkä tauko ja edellisestä ottelusta oli aikaa, Kortelainen kommentoi Jääkiekkoliitolle.

Kolmannessa erässä Suomi kuitenkin tuli ensin maalin päähän Petrus Palmun maalilla, ja nousi lopulta tasoihin Teemu Hartikaisen varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla iskemällä osumalla. Voittomaalikilpailussa Sami Vatanen ratkaisi Leijonille 4–3 voiton.

Vaikeasta alusta huolimatta Suomi osoitti jälleen kykyä nostaa omaa tasoaan tiukassa paikassa. Kortelainen kehuikin joukkuetta nousujohteisesta pelistä ja oli tyytyväinen siihen, kuin peli ottelun edetessä parani.

Päivää myöhemmin joukkueet kohtasivat uudelleen Rödovressa. Ottelusta muodostui tiiviin joukkuepelin ja puolustusasemien hakemisen harjoitus, sillä koko pelissä lauottiin maalia kohti vain 39 kertaa. Ainoan osuman teki toisen erän puolivälissä Kalle Maalahti, jonka uran ensimmäinen maaottelumaali siivitti Leijonat 1–0 voittoon.

Kortelainen koki, että Leijonat tuli toiseen otteluun huomattavasti ensimmäistä valmiimpana.

– Tänään oltiin heti alusta alkaen valmiina pelaamaan. Alku jo näytti sen, että tietyt puolustuspelin osa-alueet oli laitettu vajaassa vuorokaudessa kuntoon.

”Köllin” mielestä kaksi tiukkaa ottelua Tanskaa vastaan osoitti sen, ettei kansainvälisillä areenoilla ole luvassa helppoja pelejä.

– Edelleenkin tämän päivän peli näytti, että kansainväliset pelit ovat aina kovia ja lähes aina maalin pelejä. Kunnia Tanskalle, joka taisteli hienosti molemmissa peleissä.

Ensikertalaiset vakuuttivat

Leijonien joukkue kevään ensimmäiselle MM-leirille oli yllättävän nimekäs, sillä mukana oli peräti 14 olympiavoittajaa. Tanskassa saatiin kuitenkin kentällisen verran myös uusia leijonapelaajia, kun Erholtzin ja Maalahden lisäksi myös Nuutti Viitasalo, Juuso Könönen ja Valtteri Ojantakanen tekivät maajoukkuedebyyttinsä.

Tanska-otteluissa Suomen kapteenina toiminut Sami Vatanen jakoi kiitosta maajoukkueen tuoreille kasvoille, joiden parista löytyi heti uusia ratkaisijoita.

– Joukkueessa oli hyvä sekoitus. Paljon tuttuja jätkiä olympialaisista, tunnetaan ja tiedetään miten pelataan.

– Ja hyviä nuoria kavereita tuli sisään. Taisivat tehdä melkein jokainen maalin, aika kova sisääntulo leijonapaitaan. Hienoa oli seurata kavereita ja mukava oli, että olivat mukana. Ensikertalaiset tuovat aina lisää virtaa, näkee että heillä on kova halu pelata, kehittyä ja ottaa oppia. Varmasti tulevaisuudessakin nähdään heitä lisää, Vatanen kertoi Jääkiekkoliiton sivuilla.

Pekingissä olympiakultaa voittanut ja NHL:n huipulla pitkään pelannut Vatanen osasi arvostaa kapteeniksi nimittämistä korkealle, vaikka kyseessä ei virallinen maajoukkueturnaus ollutkaan.

– On aina hienoa päästä pukemaan maajoukkuepaita päälle. Monta vuotta oli taukoa, etten päässyt muiden kiireiden takia mukaan. Sitten kun pääsee ja saa vielä C:n rintaan niin kyllähän sen muistaa loppuelämän.

Leijonien MM-leiritys jatkuu tällä viikolla Suomessa. Seuraavaksi joukkue pelaa harjoitusottelut Norjaa vastaan torstaina 21.4. Joensuussa ja perjantaina 22.4. Kuopiossa. Kumpaankin otteluun on vielä jäljellä muutamia hajalippuja.