Suomalainen päävalmentaja, joka on voittanut sekä nuorten että miesten jääkiekon maailmanmestaruuden, on Jukka Jalonen. Hänen saavutuksensa jääkiekkovalmentajana ovat merkittäviä ja tekevät hänestä yhden merkittävimmistä hahmoista suomalaisen jääkiekon historiassa.

Jukka Jalonen syntyi 2. marraskuuta 1962 Riihimäellä. Hän on vakiinnuttanut asemansa ansioituneena jääkiekon ammattivalmentajana ja entisenä pelaajana. Hänen valmentajauraansa leimaavat merkittävät menestykset sekä kansallisesti että kansainvälisesti juniori- ja aikuisten tasolla.

Menestys jääkiekon nuorten MM-kisoissa

Jalosen merkittävin saavutus jääkiekon nuorten MM-kisoissa tuli vuonna 2016. Hän toimi Suomessa järjestetyssä turnauksessa Nuorten Leijonien päävalmentajana. Jalosen johdolla Suomi eteni kotijäällään vakuuttavasti finaaliin ja nappasi lopulta historiansa neljännen nuorten maailmanmestaruuden. Joukkue varmisti mestaruuden dramaattisessa finaalissa Venäjää vastaan voittaen Hartwall Areenalla jatkoajalla 4-3.

Vastustamattomat tulokset jääkiekon miesten MM-kisoista

Jalosen menestys ei rajoitu juniorijääkiekkoon. Hän on johdattanut Suomen miesten maajoukkueen kultamitaliin jääkiekon MM-kisoissa kolme kertaa. Hänen ensimmäinen maailmanmestaruutensa päävalmentajana tuli vuonna 2011. Hän toisti tämän teon vuonna 2019 ja viimeksi kotikisoissa vuonna 2022, ollen ensimmäinen suomalainen jääkiekkovalmentaja, joka on voittanut kotikisoissa kultaa. Nämä saavutukset korostavat hänen kykyään valmentaa joukkueita voittoon korkeiden paineiden alaisina kansainvälisissä turnauksissa. Lisäksi Jalonen johdatti Leijonat Suomen historian ensimmäiseen olympiakultaan Pekingin olympialaisissa keväällä 2022.

Merkittävä rooli suomalaisessa jääkiekossa

MM-kisojen menestyksen lisäksi Jalonen on antanut merkittävän panoksen suomalaiselle jääkiekolle myös muissa tehtävissä. Jalonen nousi koko kansan tietoisuuteen johdatettuaan HPK:n sen historian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen vuonna 2006. Jalonen valmensi HPK:ta yhteensä kuuden kauden ajan. Tänä aikana pienen budjetin seurana tunnettu HPK muuttui SM-liigan pelilliseksi suunnannäyttäjäksi ja kestomenestyjäksi. Jalosen aikana HPK eteni jokaisella kaudella vähintään liigan välieriin.

Ensimmäisen maajoukkuekomennuksensa jälkeen Jalonen palasi seuravalmennuksen pariin ja Kontinental Hockey Leagueen (KHL) valmentamaan Jokeritia. Sen jälkeen hän palasi Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi, ottaen paikan haltuunsa Lauri Marjamäeltä vuoden 2018 MM-kisojen jälkeen. Hänen sopimustaan jatkettiin kauteen 2021-22 hänen menestyksekkäiden esitystensä jälkeen, joihin kuuluivat edellä mainittu maailmanmestaruus vuonna 2019 ja hopeamitali MM-kisoissa 2021. Kesäkuussa 2023, yhteensä kolmen maailmanmestaruuden jälkeen, Jalonen ilmoitti jättävänsä maajoukkueen sopimuksensa päätyttyä kesällä 2024.

Jalonen on myös osallistunut laaja-alaisesti suomalaisen jääkiekon kehittämiseen Jääkiekkoliiton palveluksessa.