Suomi kaatoi torstai-iltana Slovakian vaikeiden vaiheiden jälkeen 4–2 ja eteni MM-kisojen välieriin. Usko oman pelin riittävyyteen ei kuitenkaan missään kohtaa horjunut. Kuten ei ole horjunut muutenkaan Jalosen tämän kauden aikana.

Leijonat eteni torstaina odotetusti jääkiekon MM-kisojen välieriin. Helpolla voitto Slovakiasta ei kuitenkaan tullut. Suomi joutui ensimmäisessä erässä jo kahden maalin takaa-ajoasemaan, eikä saanut laukaustakaan maalia kohti ottelun ensimmäisen kymmenen minuutin aikana.

Leijonien puolustaja Niklas Friman sanoo, ettei ollut yllättynyt Slovakian hurjasta alkurynnistyksestä, mutta myöntää, että vastustaja painui Suomen hetkellisesti köysiin.

– He pelaa tosi kovalla itseluottamuksella ja hyvällä vauhdilla ja kääntävät peliä hyvin. Hieman oltiin alussa vaikeuksissa, vaikka tiedettiin tasan tarkkaa, kuinka kova joukkue sieltä tulee vastaan, Friman kertoi.

Myöskään Suomen voittomaalin syöttänyt Jere Sallinen ei löytänyt syitä sille, miksi Slovakia pääsi yllättämään Leijonat ottelun alussa. Mitään yllättävää vastustajajoukkue ei tehnyt. Slovakia vain yksinkertaisesti pelasi omaa peliään todella laadukkaasti.

– En oikein tiedä mikä siinä oli. Ne vaan pelasivat koko pelin todella hyvin. Ampuivat paljon ja sattui pari menemään sisään.

– Mutta näytettiin, että ollaan vahva jengi.

Sitä tämänhetkinen leijonajoukkue todellakin on. Sen jälkeen, kun Jukka Jalonen palasi Suomen penkin taakse, Leijonat on pelannut yhdeksän pudotuspeliottelua ja hävinnyt vain yhden – senkin jatkoajalla MM-finaalissa.

Leijonien pelin voi hyvällä syyllä sanoa olevan maailman laadukkainta maajoukkuejääkiekkoa tällä hetkellä.

Lisäksi Jalonen on saanut pelaajat taakseen sen ”oman pelin” vannoutuneiksi kannattajiksi. Tulokset toki auttavat, mutta kokemuksen myötä Jalonen on myös oppinut selittämään pelaajille sen, miksi asioita tehdään. Soraääniä ei enää kuulu, edes kärkipelaajilta, kuten Jalosen ensimmäisen kauden aikana.

Oma peli kantaa kyllä – joukkueen usko Jalosen pelikirjaan on horjumaton

Luotto omaan tekemiseen paistaa pelaajien puheista. Suomen pelitapa on niin vahva, että koko joukkue tietää pystyvänsä sen avulla kaatamaan kenet vain.

Friman sen sanoitti parhaiten.

– Meillä on valtava luotto tuohon meidän omaan peliin. En usko, että kukaan mietti pelin aikana, että me ei tätä käännettäisi.

Yhdelläkään Suomen pelaajalle ei siis edes käväissyt mielessä, että Slovakia voisi, kahden maalin johtoasemassa ollessaan, voittaa ottelun.

Friman ei toki pääse muiden pelaajien pään sisään, mutta tuollainen kommentti kertoo kaiken siitä, kuinka valtava usko pelaajilla Jalosen pelitapaan on. Sen takia maila ei purista vaikeinakaan hetkinä, vaan koko joukkue voi vain keskittyä suorittamaan sovittuja asioita.

– Isoin juttu meille on olla kärsivällinen. Joskus joudutaan takaa-ajajaksi, niin silloin täytyy vain jatkaa omaa juttua, ja pelata niin, kuten on sovittu, Hannes Björninen sanoi.

– Paikat kyllä tulee. Se toimi tänäänkin, Björninen heitti.

Tällaisen valtavan uskon on pakko vapauttaa joukkueen pelaamista tiukoissa paikoissa. Kenenkään ei tarvitse tuntea, että hänen täytyy ratkaista, koska jokainen voi luottaa siihen, että yhdessä harjoiteltu peli luo riittävästi maalipaikkoja voittoon.

Se on toinen asia, minkä Jalonen on onnistunut opettamaan nykyiselle leijonalaumalle. Pelaajat ymmärtävät todennäköisyyksien päälle. Joskus kiekko pomppii odottamattomasti, mutta yleensä se joukkue, joka luo enemmän maalipaikkoja, voittaa ottelun. Sitä Jalonen tarkoittaa, kun puhuu suorituksen merkityksestä tuloksen sijasta.

Slovakia-pelinkin jälkeen Jalonen sanoi, ettei Suomella ollut missään vaiheessa hätää. Slovakialla oli kaksi maalipaikkaa ja tällä kertaa molemmat sattuivat menemään sisään. Leijonat puolestaan, Jalosen laskujen mukana, loi sen verran maalipaikkoja, että neljä pitikin tehdä.

– Pitää vain luottaa omaan juttuun, ja tulos tulee kyllä, Jalonen sanoi.

Alkaako viesti jo toistaa itseään. Leijonajoukkueen jäsenet ovat kuin yhtä rikkinäistä levyä, joka toistaa samaa asiaa. Kaikki uskovat siihen, että jauhamalla omaa peliään Suomi on näiden kisojen todennäköisin maailmanmestari.

Se oli Sallisen mukaan myös Jalosen ainoa viesti ensimmäisellä erätauolla, jolloin Slovakia johti peliä kahdella maalilla.

– Enemmän pitää uskaltaa pelata ihan normaalia peliä. Turha jäpittäminen pois. Ihan varmasti saadaan paikat, kun vaan pelataan omaa peliä.

Luotto siihen, että omalla pelillä Suomi voittaa kenet vain, on kova. Siksi rikkinäisen levyn sanoman voisi kääntää muotoon: todennäköisesti voitetaan maailmanmestaruus, kun vaan pelataan omaa peliä.