ComeOn

Sami Vatanen ja Valtteri Filppula kertoivat Jääkiekon-MM.comille tunnelmistaan MM-kotikisoissa, ja avasivat normaalia pelaajan päivärytmiä turnauksen aikana.

– Onhan tämä hienoa, Sami Vatanen kertoo kahden pelipäivän välissä.

– On kiva nähdä suomipaitoja hallilla ja kadulla. Hienoa nähdä kotikisojen huuma, ja se varmasti vain kasvaa turnauksen edetessä.

Kotikisat ovat kenelle tahansa pelaajalle ainutlaatuinen kokemus, mutta etenkin kokeneet pelaajat osaavat arvostaa mahdollisuutta pelata MM-kullasta kotimaassaan. He tietävät, ettei vastaavaa tilaisuutta enää todennäköisesti tule. Kesäkuussa 31-vuotta täyttävä Vatanenkin myöntää, ettei usko enää saavansa toista mahdollisuutta.

Kotikisoissa on kuitenkin myös toinen hyvä puoli, josta ei puhuta yhtä paljoa. Jääkiekkokuplan ulkopuolelle pääseminen on pelaajille huomattavasti helpompaa, kun perhe ja läheiset ovat lähellä ja paikat ympärillä tuttuja.

– Pekingissä oltiin täysin kuplassa. Siellä ei päässyt käymään missään. Välillä tuntui, että aika käy pitkäksi. Nyt pääsee kuitenkin näkemään myös perhettä, Vatanen kertoo Jääkiekon-MM.comille.

Valtteri Filppula, Vatasen seurakaveri Genéve-Servettestä, on samaa mieltä.

– Kyllä se helpottaa olemista, jos näkee esimerkiksi perhettä ja saa sitä kautta ajatuksia pois jääkiekosta. Ja jo sekin auttaa, että pääsee hotellilta ulos syömään, Filppula kertoo.

Leijonat on tullut Jukka Jalosen aikana tunnetuksi siitä, että MM-kisoihin valmistaudutaan huolella ja pidempään kuin missään muussa maassa. Nytkin leirityksen alusta asti mukana olleet pelaajat ovat olleet yhdessä puolitoista kuukautta. Kisojen loputtua maajoukkuekuplaa on takana lähes kaksi kuukautta. Vaikka kukin on mukana vapaasta tahdostaan, voi pitkä kisakupla käydä henkisesti raskaaksi. Myös siksi on hyvä, että jääkiekolle löytyy vastapainoa.

– Se tekee hyvää, että pystyy näkemään muita. Kuitenkin pitkä rupeama ollut joukkueen kanssa jo ennen turnaustakin. Se on vain hyvä juttu, jos jätkät pystyvät näkemään perhettä, Filppula sanoo kapteenin ominaisuudessa.

Sekä Vatanen että 38-vuotias Filppula kuuluvat joukkueen kokeneempaan kaartiin paitsi ikänsä, myös kokemuksensa puolesta. Kaksikolla on vyöllään yhteensä noin 1700 NHL-ottelua, ja (jääkiekko)maailmaa on tullut nähtyä monelta kantilta.

Kokemus opettaa myös sen, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kiekkoa. Jopa MM-kisojen aikaan.

– Turha lätkää on miettiä koko aikaa. Keskitytään siihen, että hallilla tehdään asiat tosissaan. Mutta kun tullaan pois, niin vaihdetaan vapaalle.

Se auttaa myös henkisen jaksamisen kanssa, mikä on avainasemassa, kun fyysisiltä taidoiltaan tasaveroiset joukkueet taistelevat maailmanmestaruudesta.

Levätään ja syödään – juhlinnan aika on myöhemmin 

Silti kisojen aikana keskiössä on tietysti jääkiekko. Etenkin pelipäivinä päivän jokainen tunti on pyhitetty sille, että suorittaminen olisi mahdollisimman korkealla tasolla. Ohjelmaan ei silloin mahdu juuri muuta kuin energiavarastojen täydentämistä ja otteluun valmistautumista.

– Itse herään kahdeksan-yhdeksän aikaan. Siitä mennään aamupalalle, sitten levätään ja sitten käydään lounaalla. Sen jälkeen pidetään joukkuepalaveri ja katsotaan videoita, ennen kuin taas syödään, Vatanen kertoo, ja alkaa itsekin nauraa, kun tajuaa, miltä luettelo kuulostaa.

– Ainakin on mahat täynnä, kun koko ajan syödään, puolustaja sanoo pilke silmäkulmassa.

Kehon kulutus tiivistahtisen turnauksen aikana on korkealla tasolla, joten käytännössä kaikki tekeminen pelien ja harjoitusten ulkopuolella palvelee sitä, että kroppa olisi mahdollisimman hyvin palautunut, kun on seuraavan kerran aika hypätä askiin.

Siksi moni Leijonien pelaajista, kapteeni Filppula mukaan lukien, ottaa pelipäivinä päiväunia.

– Aamujäistä mennään aamujäille. Sen jälkeen on ruoka, ja sitten ole yrittänyt ottaa päiväunet. Sitten taas syödään. Iltapelit on niin myöhään, että on pitänyt yrittää työntää päivää pari tuntia myöhemmäksi, yli 1000 ottelun NHL-veteraani kertoo.

Katsojille sopiva iltapelien ajoitus onkin pelaajille omanlaisensa haasteensa. Kun ottelu loppuu vasta lähempänä yhtätoista, on riittävän unen saaminen yön aikana todella haastavaa. Filppula sanookin, että parin päiväpelin pelaaminen useamman iltapelin välissä oli mukavaa vaihtelua.

– Ehkä joskus kolmen jälkeen tuli uni. Kyllä siinä kestää, Filppula kertoo Ruotsi-ottelusta, joka on Suomen edellinen iltapeli. Vatanen komppaa joukkuekaveriaan.

– Totta kai menee myöhäiseksi ennen kuin pääsee nukkumaan. Keskiviikkonakin lähdettiin vasta kahdentoista aikaan hallilta. Sitten käydään vielä syömässä. Kroppa on aika kierroksilla pelin jälkeen, joten kyllä siinä myöhään menee, ennen kuin se rauhoittuu, jyväskyläläinen sanoo.

Myöhäisestäkin nukkumaanmenostakin kuitenkin selviää, jos muu arki palvelee kokonaisuutta riittävän hyvin. Siinä, missä esimerkiksi USA:n pelaajien tiedetään nauttineen Tampereen yöelämän tarjonnasta MM-kisojen aikana, ajattelevat Leijonien tähdet vain voittamista.

– Aika hyvin on ollut mahdollisuuksia käydä joukkueen kanssa ulkona syömässä. Muuta ei sitten tulekaan tehtyä, Filppula kertoo.

Jos hommat hoidetaan turnauksen aikana ammattimaisesti, kisojen jälkeen on toivottavasti syytä juhlia antaumuksella.


Boston Bruins - Vegas Golden Knights
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes