Kuva: Wallpaperflare.com

NHL-seura Columbus Blue Jacketsin kausi taalaliigassa oli todellinen pannukakku. Ennen kuluvaa kautta neljä vuotta putkeen NHL:n pudotuspeleihin selvinnyt seura jäi nöyryyttävästi oman divisioonansa viimeiseksi koko sarjan kolmanneksi huonoimmalla maalierolla.

Myös joukkueeseen kesken kauden siirtyneen Patrik Laineen kausi oli totaalinen mahalasku. Columbuksen ykköstähdeksi hankittu tamperelainen pelasi tähänastisen uransa heikoimman kauden. 46 ottelussa kertyi vain 12 maalia ja 24 tehopistettä. Ennen tätä kautta Laine oli hakannut NHL:ssä pisteitä yli 0,8 pisteen ottelutahdilla. Joukkuepelistä kertovan plus/miinus -tilaston lukema oli hyökkääjällä koko liigan neljänneksi huonoin.

Laine itse oli ymmärrettävästi äärimmäisen turhautunut kauteensa Columbuksessa.

– Ei jäänyt kaudesta paljoa käteen. Vaikeaa oli, itselläni ja joukkueella. Nyt pitää painaa reset-nappulaa. Ei ole isommin sanottavaa tästä kaudesta, Laine kommentoi Iltalehden haastattelussa.

Syitä heikkoon kauteen tamperelainen ei kuitenkaan löytänyt, tai ei niitä ainakaan haastattelussa lähtenyt erittelemään.

– En vaan päässyt sille tasolle, mille olisi pitänyt. En saanut itsestäni irti sitä mitä aikaisemmin, hyökkääjä kommentoi.

Kekäläisen ura vaakalaudalla

Laineen sopimus Columbuksen kanssa päättyy tähän kauteen. Suomalaisen pelaajaoikeudet säilyvät kuitenkin ohiolaisseuralla, joten muualla Laine ei tule NHL:ssä pelaamaan, ellei Columbus niin päätä. Toisin sanoen hyökkääjän tulevan kauden osoite löytyy myös Ohiosta, ellei Columbus sitten päätä hyökkääjää myydä. Tällä hetkellä laiturin vaihtoarvo on kuitenkin niin alamaissa, että tätä skenaariota on vaikea pitää todennäköisenä.

Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen onkin vahvasti sitä mieltä, että Laine tulee myös tulevalla kaudella seurassa pelaamaan.

– Me saimme hänet isossa vaihtokaupassa. Meillä on hänen NHL-oikeutensa vielä kahden kauden ajan. Tämä on mielestäni yksiselitteinen asia, Kekäläinen totesi lehdistölle kauden päätteeksi.

On kuitenkin mahdotonta tietää, mitä Kekäläisen päässä todella liikkuu. Ohiolaisseuran GM maksoi Laineesta kalliin hinnan, kun hän vaihtoi laiturin joukkueensa kirkkaimpaan tähteen Pierre-Luc Dubois’aan viime syksynä. ”Keklu” oli toki vaikean paikan edessä, sillä tiedossa oli, että Dubois haluaa Columbuksesta pois, mutta hänen suoritustaan ei voi pitää kuin totaalisena pettymyksenä, mikäli Laine ei enää onnistu omalle tasolleen palaamaan.

Laine ajautui aiemmassa seurassaan Winnipeg Jetsissä hieman vaikean pelaajan maineeseen. Yleisesti tiedossa on, ettei Tapparan kasvatti nauttinut asemastaan joukkueen kakkoskorin pelaajana muun muassa Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin takana. Omissa papereissaan Laine näkee itsensä joukkueensa suurimpana tähtenä.

Nyt tamperelainen on kuitenkin uuden ongelman edessä, sillä saatuaan näytönpaikan Columbuksen ykköstykkinä Laine epäonnistui totaalisesti. Maalien sijasta kaudesta jäi muistiin lähinnä riitely päävalmentaja John Tortorellan kanssa ja jatkuvat penkitykset.

Laine ei ole tällä hetkellä sen luokan tähti, joka pystyy ottamaan joukkueensa reppuselkään ja kääntämään otteluita yksin omalle joukkueelleen. Kekäläiselle tilanne on vaikea, sillä Columbuksen GM:n koko ura saattaa olla sen varassa, miten Laine Ohiossa onnistuu. Jos laituri ei nouse Columbuksessa sille tasolle, mitä häneltä odotetaan, voi hyvinkin olla, että sekä Laine että Kekäläinen ovat pian menneen talven lumia seurassa.

Kekäläisen tärkein tehtävä tällä hetkellä onkin varmistaa se, että Laine saa ympärilleen optimaaliset olosuhteet oman potentiaalinsa ulosmittaamiseen. Siinä onnistuessaan hän voisi kääntää koko tilanteen positiiviseksi sekä omalta kannaltaan että Columbuksen kannalta.

Laineen kommentit eivät kuitenkaan herätä kauheasti luottamusta siihen, että käänne parempaan päin olisi tulossa.

– Tämä kausi oli aika karmea kokemus sekä joukkueen että itseni kannalta. Hyvä mieli on ainoastaan siitä, että kausi on ohi. Aika tiukka setti tuo oli, Laine kommentoi kauden päätyttyä Ylelle.

Onko nälkää riittävästi huipulla pysymiseen?

Tamperelaisen kommentit eivät varsinaisesti vakuuta siitä, että hyökkääjällä olisi tällä hetkellä riittävästi nälkää näyttää, että hän kuuluu NHL:n eliittiin. Siinä, missä vastoinkäymisten tulisi huippupelaajien kohdalla vain kasvattaa näyttämisen halua, tuntuu Laine alistuneen kohtaloonsa ja hyväksyneen heikontuneen suoritustasonsa oletustilanteena.

Columbuksen kauden päätyttyä ennenaikaisesti moni suomalaisfani kiinnostuikin siitä, lähtisikö Laine hakemaan heikosti sujuneelle kaudelleen positiivista lopetusta Latvian MM-kisoista. Laituri kuitenkin katkaisi huhuilta siivet heti ilmoittamalla, ettei ole turnaukseen lähdössä.

– En ole lähdössä tänä vuonna. Henkinen tila on sellainen, en kestä yhtään jääkiekkoa nyt, Laine sanoi.

Kommentti tuntuu vähintäänkin erikoiselta, kun ottaa huomioon, että Laine saa tehdä elääkseen sitä, mitä rakastaa. Toki huippu-urheilijoidenkin henkinen jaksaminen on välillä koetuksella, eivätkä he ole missään nimessä immuuneja työuupumukselle.

Lähtökohtaisesti he, jotka saavat ammatikseen pelata jääkiekkoa, tekevät sitä kuitenkin rakkaudesta lajiin, eivät rahan takia. Siksi suurimman motivaation tulisi kummata itse pelaamisesta ja menestymisestä, mihin Laineella olisi MM-kisoissa hyvät mahdollisuudet ollut.

Olisi ymmärrettävää, jos tamperelainen olisi sanonut, ettei lähde MM-kisoihin oman sopimustilanteensa takia. Kommentti siitä, ettei Tesoman tykki kestä jääkiekkoa tällä hetkellä ollenkaan, on kuitenkin huolestuttava. On vaarana, että turhautuminen ajaa Laineen fokuksen vääriin asioihin sen sijaan, että hän miettisi, millä pystyisi henkisen lukon tällä hetkellä avaamaan.

Koko Laineen olemus huokuu sitä, että tamperelainen uskoo, että hänen tulisi jo olla maailman eliittiä lajissaan, sen sijaan, että olisi nöyrä pelin edessä ja keskittyisi siihen, mitä voi itse tehdä kehittyäkseen pelaajana.

– Nyt tyhjennetään pää tästä kaudesta ja lähdetään samalla tavalla ensi kauteen kuin lähdin tähänkin. Minulla oli hyvä kesä alla ja talven harjoitusleirillä tuntui paremmalta kuin koskaan aiemmin. Nyt lähdetään samoilla eväillä liikenteeseen ja toivotaan, että ensi kaudella saisi tehdystä työstä myös palkintoja, Laine kommentoi kauden jälkeisiä suunnitelmiaan.

Herää kysymys siitä, miksi hyökkääjä lähtee elintärkeään harjoituskauteen aikomuksenaan tehdä samoja asioita, jotka johtivat hänen uransa heikoimpaan kauteen. On syytä jopa kyseenalaistaa, onko maalintekijällä riittävästi nöyryyttä ja halua opiskella peliä ja omaa suorittamistaan, jotta hän oppisi ymmärtämään, mihin asioihin hänen tulee keskittyä kehittyäkseen pelaajana.

NHL:ssä äärimmäisen tärkeä liikenopeus on esimerkiksi tuntunut Laineen kohdalla vain heikkenevän kausi kaudelta. Nykyjääkiekossa ei voi enää kuvitella pärjäävänsä puutteellisella liikkeellä, vaikka kaikki muut pelin osa-alueet olisivatkin eliittitasolla. On siksi kysyttävä, miksei tamperelainen osaa kyseenalaistaa omaa harjoitussuunnitelmaansa?

Columbuksen ykköstykin, ja sitä kautta Kekäläisen, urakehitys saattaa lopulta kiteytyä yhteen kysymykseen: Kiinnostaako Lainetta sittenkään tarpeeksi pelata jääkiekkoa aivan absoluuttisella huipulla?