Kaapo Kakko myöntää, että tottuminen Leijonien pelityyliin vei NHL-pelaajalta yllättävän kauan aikaa. Nyt tuntuma alkaa kuitenkin löytyä, sopivasti juuri ennen pudotuspelejä.

Leijonat harjoitteli maanantaina koko joukkueen voimin yhden täyden välipäivän jälkeen. Suomen suurimpiin tähtiin kuuluva Kaapo Kakko kertoi harjoitusten jälkeen, että jäälle palaaminen maistui hyvältä, vaikka tarvetta vapaapäivälle olikin.

– Oli kivalta palata jäälle. Mutta eilinen tuntui hyvältä. Saatiin vähän palautella, kun tässä on kuitenkin aika kovalla tahdilla menty, Kakko kertoi Jääkiekon-MM.comille. Ennen vapaapäivää Leijonat oli pelannut yhdeksän päivän sisään kuusi ottelua.

Suomi valmistautui maanantain harjoituksissa tiistaina pelattavaan Tanska-otteluun, joka on samalla joukkueen viimeinen MM-kisojen lohkovaiheessa. Mutta kuten aina Leijonien kohdalla, ei kyse ollut vain yhteen peliin keskittymisestä vaan myös oman pelin ja sen kuuluisan turnausprosessin kehittämisestä. Päätähtäin on kuitenkin tässä kohtaa kisoja jo torstain puolivälierässä.

Leijonien otteet ovat turnauksen sisällä ailahdelleet melko paljon ja olleet ajoittain jopa todella kaukana toivotusta. Huolestuneita ilmeitä ei kuitenkaan ole näkynyt. Loppukädessä lohkovaiheen tuloksilla on kuitenkin väliä vain sen verran, että pudotuspelipaikka irtoaa. Voitosta voittoon kulkemista tärkeämpää on se, että peli kehittyy matkalla kohti ratkaisevia otteluita.

– Tietysti olisi hienoa, jos peli lähtisi heti toimimaan. Mutta joukkueessa on paljon jätkiä, jotka ei ole aiemmin pelanneet yhdessä, joten kyllä se vie hetken. Meillä on ollut huonompia pelejä, mutta myös parempia pelejä, ja kaikkiaan pelaaminen on ollut nousujohteista, Kakko kertoo.

Turkulainen myöntää, että Jukka Jalosen ja Leijonien pelityyliin kestää yllättävän kauan tottua. Lisäksi MM-kisoissa pelataan ylipäätään hyvin erilaista jääkiekkoa kuin NHL:ssä, jossa peliä käännetään keskimäärin paljon suoraviivaisemmin.

Kakko kertoo jopa yllättyneensä siitä, kuin paljon vaikeuksia tähtipelaajilla on MM-kisoihin sopeutumisessa ollut.

– Olen aina miettinyt sitä, että miten voi olla, että NHL:stä tulee tänne maailmanluokan pelaajia ja sitten ne ei muka opi uutta pelityyliä. Mutta kyllä se vaan vie aikansa. Itsekin yritin alussa kääntää peliä liian nopeasti. Täällä on isompi kaukalo ja peli on erilaista; lähdetään enemmän yhdessä ja hitaammin.

Kakon puheesta kuulee, että hän itse tykkää pohjoisamerikkalaisesta kiekosta, jossa saa lähteä nopeammin kohti vastustajan päätyä. New York Rangersin laituri ei kuitenkaan lähde arvostelemaan Leijonien pelityyliä.

– Sillä on menestytty, joten kyllä mä sen opettelen.

Kakko sanoo, että tässä kohtaa turnausta pelaaminen alkaa tuntua jo paljon paremmalta kuin alussa. Tottumattomuuden lisäksi kovat näyttöhalut vaikuttivat osaltaan siihen, että uuden pelityylin omaksumiseen meni aikaa.

– Niin paljon on ollut intoa näissä peleissä, että haluaisi vain päästä nopeasti hyökkäysalueelle ja saada asioita tapahtumaan, Kakko nauraa.

Perjantain Unkari-ottelussa koottu Kakko – Antti SuomelaKasperi Kapanen ketju pääsi lauantaina pelaamaan alusta asti yhdessä ja oli heti selvästi Leijonien paras hyökkäysvitja. Harjoitusten perusteella vaikuttaa siltä, että samalla koostumuksella lähdetään myös tiistaina Tanskaa vastaan.

Vuoden 2019 kakkosvaraus kertoo, että kyseisessä ketjussa peli tuntuu luistavan paremmin kuin kertaakaan aiemmin tässä turnauksessa.

– Ainakin omalta osaltani voin sanoa, että tuntuu paremmalta. Ketjun kanssa tiedettiin, missä toiset menee, ja saatiin luotua paikkoja. Eikä päästetty omiin mitään.

Kapasen siirto kakkosketjuun näytti tuovan tulosta, sillä kuopiolainen oli lauantaina Leijonien paras pelaaja.

– Kassu toi ketjuun jalkoja, mikä auttaa pääsemään hyökkäysalueelle helpommin, Kakko pohtii.

Hyvästä pelistä huolimatta parannettavaa löytyy vielä. Ei riitä, että hyökkäysalueelle pääsee, vaan siellä on tehtävä myös tulosta.

– Viime pelissä saatiin suorahyökkäyksistä hyvin paikkoja, mutta vielä pitää saada pidettyä kiekkoa alueella paremmin ja löydettyä pakkeja viivasta.

– Siitä itse asiassa puhuttiin tänään paljon. Viivaan jää kuitenkin usein paljon tilaa, joten sitä kannattaa käyttää, Kakko valottaa maanantain harjoitusten painopistettä.

Tanska-ottelun jälkeen Leijonilla on jälleen yksi välipäivä ennen kuin pudotuspelit alkavat. Paikka puolivälierissä on jo varma, mutta vastus selviää vasta tiistain tulosten myötä. Käytännössä on kuitenkin varmaa, että kaksi ottelua lohkovaiheessa hävinnyt Leijonat saa vastaansa joko Kanadan tai Tšekin.

Kakko kuitenkin sanoo, ettei ole seurannut toisen lohkon pelejä juuri ollenkaan.

– Hyvin vähän olen seurannut. Sen tiedän, että Kanada tai Tšekki tulee vastaan, mutta en sen enempää. Kun omat pelit on pelattu ei kauheasti ole TV:ssä ollut jääkiekko enää päällä.