Velobet

Montréal Canadiensin Joel Armia pääsi viime vuonna maistamaan Stanley Cupin finaaleja. Kun tänä vuonna kausi päättyi lyhyeen, jäi ratkaisupelien nälkä kovaksi. Vastaus löytyi Leijonista. Pelihalut palkittiin lopulta maailmanmestaruudella.

– Ihan helvetin hyvä fiilis. Ei tähän voi muuta sanoa. Todella hyvä.

Joel Armia on silminnähden onnellinen Suomeen voittoon päättyneen MM-finaalin jälkeen. Ja miksei olisi. Onhan hän juuri päässyt nostamaan maailmanmestaruuspokaalia kohti Nokia Arenan kattoa, ensimmäisten suomalaisten joukossa koskaan kotikisoissa. Ja vielä ensimmäisessä aikuisten arvoturnauksessaan.

– Eihän ensimmäisiltä kisoilta voisi mitään muuta toivoa, Armia toteaa.

Jo pitkän uran NHL:ssä pelannut porilainen ei lähde vertailemaan MM-kultaa voittanutta leijonajoukkuetta uransa muihin joukkueisiin, mutta rivien välistä voi lukea, että tässä ryhmässä on jotain todella poikkeuksellista.

– Todella mahtava porukka. Tosi sitoutuneita pelaamaan meidän systeemille. Kukaan ei sooloile. Se tekee tästä vielä kaksi kertaa hienompaa.

Armia nousi ehkä hieman vaikeiden ensimmäisten pelien jälkeen todella suureen rooliin Suomen joukkueessa. Ässien kasvatti oli Leijonien neljänneksi paras pistemies, ja nosti tasoaan merkittävästi, kun tosipelit alkoivat.

Lohkovoiton tuoneessa Tšekki-ottelussa Armia avasi ottelun maalihanat. Välierässä USA:ta vastaan laituri iski voittomaalin, ja finaalissa pelaaja pääsi huudattamaan Nokia Arenan yleisöä iskemällä Suomen kolmannen.

Finaalimaali syntyi samalla kaavalla, kun voittomaalia USA:ta vastaan: terävä rannelaukaus puolustajan jalkojen välistä maalin yläkulmaan. Toisin kuin välierässä, nyt se ei kuitenkaan ollut tavoitteena.

– En yrittänyt, Armia nauraa.

– Ei siinä aloituksen jälkeen ehdi mitään tehdä. Pitää vaan saada nopea laukaus maalia kohti. Hienoa, että sattui menemään.

Kevät oli Armialle kolmas peräkkäinen, kun hän pääsi pelaamaan ratkaisupelejä. Viime vuonna laituri eteni Montréal Canadiensin kanssa aina Stanley Cupin finaaleihin asti, mutta joutui lopulta pettymään.

Tänä keväänä kausi NHL:ssä päättyi runkosarjaan, mutta aiemmat kokemukset pudotuspeleistä jättivät nälkää päästä pelaamaan ratkaisupelejä. Kruunu tuli vain bonuksena.

– Hieno lopetus tälle kaudelle. Aluksi oli vain tosi kova halu päästä pelaamaan. Se, että se huipentuu mestaruuteen, on aivan huikeaa.

Ennen kaikkea Armia on viihtynyt osana leijonajoukkuetta.

– Aika on mennyt todella nopeasti. On ollut niin hauskaa.


Boston Bruins - Vegas Golden Knights
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes