Kuva: Wallpaperflare.com

Jääkiekkofanien liian pitkään jatkunut odotus palkitaan tänään, kun jääkiekon MM-kisat palaavat urheilukentälle kahden vuoden tauon jälkeen.

Viime vuonna maailmaa ravistellut pandemia pääsi vielä pilaamaan tämän 70-vuotisen kevättradition, mutta tällä kertaa kaikki varotoimenpiteet on tehty ja järjestelyt hoidettu niin, että turnaus voidaan maailman tilanteesta huolimatta pelata.

Leijonat lähtevät MM-kisoihin hallitsevina maailmanmestareina. Jukka Jalosen johtama, nimettömänä ja yhtenä historian heikoimmista leijonajoukkueista pidetty ryhmä yllätti kaikki epäilijänsä ja vei MM-kultaa vakuuttavalla tavalla kaksi vuotta sitten Slovakiassa pelatussa turnauksessa. Joukkueen matkan mestaruuteen voit lukea ottelu ottelulta täältä.

Lähtökohdat eivät ole muuttuneet mihinkään, sillä myös tänä keväänä Suomen joukkue on hyvin eurooppalaispainotteinen. Mukana on vain kaksi NHL-vahvistusta Olli Määtän ja Arttu Ruotsalaisen muodossa. Tänä vuonna kukaan kuitenkaan tuskin aliarvioi leijonajoukkuetta nimilistan perusteella, sillä Jalonen on todistanut, että pystyy menestymään lähes millaisella pelaajamateriaalilla tahansa.

Leijonien ainoa tavoite kisoihin lähdettäessä onkin maailmanmestaruuden uusiminen ensimmäistä kertaa Suomen historiassa. Helppoa se ei tule kuitenkaan olemaan, sillä jokainen jääkiekkomaa haluaa suistaa hallitsevan mestarin valtaistuimelta ja lataa varmasti extrapanoksen otteluihin Leijonia vastaan.

Muut kärkimaat lähtevät haastamaan Leijonien maailmanmestaruudesta

Leijonia ei kaikesta huolimatta voi pitää MM-kisojen suurimpina mestarisuosikkeina. Se kunnia kuuluu tällä hetkellä Venäjälle, joka on niin median kuin vedonlyöntisivustojen papereissa noussut turnauksen ykkössuosikiksi. Venäjällä onkin kasassa ehkä kisojen nimekkäin joukkue, sillä se on saanut matkaan jopa seitsemän NHL-pelaajaa. Muut joukkueen pelaajat ovat KHL:stä.

Normaalisti jääkiekon arvokisojen suurin mestarisuosikki Kanada on puolestaan erikoisessa tilanteessa, sillä se ei maailman poikkeustilanteen takia saanut joukkueeseensa samanlaista NHL-tähtiloistoa kuin yleensä. Kanadan MM-joukkue onkin maan omalla mittapuulla jopa historiallisen nimetön.

Lajin synnyinmaata ei kuitenkaan voi koskaan lukea pois mestariehdokkaiden joukosta, eikä olisi yllätys, vaikka joukkue marssisi aina finaaliin asti. Kanada ei varmasti tule myöskään päästämään Leijonia helpolla lohkovaiheen päätöskierroksella.

Näiden kolmen maan lisäksi myös Ruotsia voi pitää varteenotettavana mestarisuosikkina, vaikka sekin kärsii kirkkaimpien tähtiensä poissaolosta. Suomen tavoin myös Ruotsi osaa kuitenkin paikata puutteellista materiaaliaan tiiviin joukkuepelin avulla, eikä Tre Kronor tule antautumaan helposti yhdellekään joukkueelle tämän kevään MM-kisoissa.

Koska kisojen neljä suurinta suosikkia on jaettu tasan kahteen eri alkulohkoon, on mahdollista, etteivät ne kohtaa toisiaan vielä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Jos kaikki menee ennakko-odotusten mukaisesti, nähdään nämä neljä joukkuetta siis MM-kisojen välierissä.

Kamppailu putoamisen välttämisestä voi olla lohkovaiheen mielenkiintoisin

Koska kisojen ennakkosuosikkien pääsyä pudotuspeleihin tarvitsee harvoin MM-kisoissa jännittää, voi lohkovaiheen aikana viihdyttää itseään myös seuraamalla kamppailua jumbopaikan välttämisestä.

Kummankin alkulohkon viimeinen putoaa MM-kisojen jälkeen jääkiekon ykkösdivisioonaan ja joutuu hakemaan nousua takaisin pääsarjaan karsintojen kautta. Usein taistelu putoamisen välttämisestä onkin vähintään yhtä kiihkeää kuin kamppailu lohkovoitosta.

Lohko A:n selvä putoajasuosikki on Iso-Britannia. Maa onnistui kuin ihmeen kaupalla säilyttämään paikkansa pääsarjassa edellisissä MM-kisoissa, mutta britannialaisten epäonneksi asetelmat eivät ole sen jälkeen juuri muuttuneet. Olisi todellinen yllätys, jos joukkue onnistuisi välttämään putoamisen toisen kerran peräkkäin.

B-lohkossa tilanne on sen sijaan kimurantimpi, sillä lohkossa pelaa kaksi tasavahvaa putoajaehdokasta. Italia onnistui Ison-Britannian tavoin säilyttämään paikkansa pääsarjassa kahden vuoden takaisissa MM-kisoissa, vaikka sitä veikattiin kisojen todennäköisimmäksi putoajaksi. Nyt maa lähtee uusimaan historiansa suurinta saavutusta.

Kazakstan puolestaan tekee paluun pääsarjaan monen vuoden tauon jälkeen, ja haluaa varmasti välttää hissiliikkeen sarjaportaiden välillä. Ennakkoasetelmissa maa onkin asetettu hieman Italiaa suuremmaksi suosikiksi sarjapaikan säilyttäjänä.

Italian ja Kazakstanin välinen ottelu voi olla yksi kisojen mielenkiintoisimmista, sillä maat tuskin ottavat pisteitä lohkon muilta joukkueilta. Se tarkoittaa, että keskinäisen ottelun tappio koituu äärimmäisen kohtalokkaaksi.

Lisää lohkojen ennakko-odotuksista voit lukea täältä.

MM-kisat alkavat tänään – ottelut televisioi MTV

MM-kisat alkavat tänään neljän ottelun voimin. Saksa ja Italia sekä Venäjä ja Tšekki kohtaavat toisensa klo 16:15 Suomen aikaa. Klo 20:15 alkavissa iltapeleissä yhteen iskevät puolestaan Valko-Venäjä ja Slovakia sekä Kanada ja Latvia. Leijonat aloittavat oman turnauksensa huomenna USA:aa vastaan. Ottelu alkaa klo 16:15. Kisojen täyden otteluohjelman voi tarkastaa tästä.

Jääkiekon MM-kisojen TV-oikeudet Suomessa omistaa MTV. Yhtiö näyttää pelejä niin maksuttomalla MTV3-kanavalla, maksullisilla C More Sport -kanavilla kuin C More -suoratoistopalvelussaankin.

Kaikki Leijonien ottelut sekä kisojen mitalipelit tullaan näyttämään maksuttomalla MTV3-kanavalla. Kisojen kaikki muut ottelut lähetetään C More Sport -kanavien sekä -suoratoistopalvelun kautta.