ComeOn

Iso-Britanniaa vastaan tehot 1+1 iskenyt Niklas Friman myönsi, ettei ottelun avausmaali syntynyt ihan suunnitellusti. Kotikisojen tunnelma saa puolustajalta runsaasti kehuja ja kiitosta.

– Pakko olla rehellinen, en ihan noin yrittänyt, nauraa Niklas Friman Leijonien selvään voittoon päättyneen Iso-Britannia ottelun jälkeen.

Leijonien puolustaja avasi ottelun maalihanat jo vajaan seitsemän minuutin pelin jälkeen. Frimanin syöttö maalin eteen kimposi Iso-Britannian oman pelaajan luistimesta maaliin.

Tehoilu ei kuitenkaan jäänyt siihen. Friman myös syötti Joel Armian 4–0 maalin. Yhdellä maalilla ja yhdellä syötöllä Friman oli perjantaina ottelun tehokkain pelaaja. Rooli on enemmän peruspuolustajana tunnetulle Frimanille melko uusi.

– Mitä tuohon nyt sanoisi, Friman nauraa taas, kun kuulee, että on ollut ottelun tehokuningas.

– Aika uudenlainen rooli mulle. Huomenna sitten taas omien vahvuuksien kautta, puolustaja huikkaa ja viittaa huomiseen Itävalta-peliin.

Frimanilla on takanaan tähän asti hienosti sujuneet MM-kisat. Raumalainen on pelannut varmaotteisesti Sami Vatasen pakkiparina, eikä ole sortunut virheisiin. Toisin sanoen Friman on onnistunut käyttämään omia vahvuuksiaan loistavasti myös MM-jäillä.

Vaatimaton mies ei kuitenkaan ota peliesityksistä kunniaa itselleen.

– Niin hyvät pelikaverit ympärillä, ettei tule virheitä, hyväntuulinen puolustaja veistelee.

– Omaa peliä on se, että yritän olla hyvällä tavalla näkymätön. Koitan kamppailla hyvin ja antaa kiekkoa kiekollisesti taitavammalle pakkiparille tai hyökkääjille.

Kisojen lilliputtimaaksi tituleerattu Iso-Britannia sai Frimanilta kehut. Ensi kaudeksi Brynäs IF:n joukkueeseen siirtyvä puolustaja sanoi, ettei kyse ollut mistään läpihuutojutusta.

– Lukemat oli selvät, mutta kyllä Iso-Britannia vaarallinen joukkue on. Sieltä tulee sellaisia hyökkäyksiä, mitä ei useasti näe. Tiedettiin, että pitää olla heti alusta asti hereillä ja kamppailla hyvin.

Perjantain ottelu erosi Suomen edellisestä pelistä merkittävästi. Keskiviikkona Ruotsia vastaan pelattu ottelu oli todella tiukkaa vääntöä. Iso-Britanniaa vastaan Leijonat sai pitää kiekkoa ja hallita peliä miten halusi.

– Hyvin erilaisia pelejä. Tänään pääsi pelaamaan kiekon kanssa enemmän ja sai pidempiä pätkiä hyökkäysalueella, mistä saa myös enemmän laukauksia. Ruotsia vastaan piti saada kiekkoa nopeasti liikkeelle ja kamppailla kovempaa, Friman mietti eroavaisuuksia puolustajan näkökulmasta.

Jokainen peli kotikisoissa on kunnia-asia

Friman on näyttänyt nousevan kuluneen kauden aikana yhdeksi Jukka Jalosen luottopelaajista. Mitään poppaskonsteja ei tämän takana ole, vaan paikka maajoukkueessa on auennut rehellisen työn tuloksena.

– Selvästi olen muutaman askeleen pystynyt ottamaan eteenpäin tällä kaudella. Mutta pitkäjänteisen työn kautta se tulee.

Yhden selvästi muuttuneen asian Friman kuitenkin keksii.

– Tällä kaudella on ollut todella hauskaa pelata jääkiekkoa. Se varmasti näkyy itseluottamuksessa. Olen oppinut nauttimaan pelistä enemmän kuin aikaisemmin.

Hauskaa pelaaminen on ollut myös MM-kotikisoissa. Kaksi viimeistä kautta Jokereissa aloittanut Friman kertoo, että on nauttinut kotiyleisön edessä pelaamisesta todella paljon, ja kehuu vuolaasti MM-kisojen tunnelmaa.

– Jokaisessa pelissä on ollut kylmät väreet. Uskomaton fiilis on pelata tuolla. On ilo nähdä ilo ihmisten kasvoilla ja kokea karnevaalifiilis. Ja on hienoa kuulla, kuinka paljon meidän pelejä on seurattu. Tämä on meidän kaikkien juttu. Kotikisat on upea asia.

Ylipäätään pelaaminen MM-kisoissa on Frimanille kunnia-asia. 25-vuotiaana maajoukkueessa debytoinut puolustaja ei ota itsestäänselvyytenä sitä, että saa pelata maailman parhaiden kanssa.

– Jokainen peli, minkä pääsee täällä pelaamaan, on hieno asia. Kun katsoo, kuinka kova joukkue meillä on, niin onhan se hienoa, että pääsee tuossa joukkueessa pelaamaan, Friman sanoo.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets