Leijonat kohtaavat Kanadan tänään illalla pelattavassa jääkiekon MM-finaalissa. Lähtökohdat otteluun ovat äärimmäisen tiukat. Suomen peli turnauksessa ei ole välttämättä vakuuttanut, mutta joukkue on marssinut päämäärätietoisesti kohti finaalia alusta asti. Kanada puolestaan pelasi kenties historiansa huonoimman lohkovaiheen, mutta on parantanut peliään merkittävästi pudotuspelien aikana ja ollut mahdollisesti jatkopelien paras joukkue.

Joukkueet lohkovaiheessa kuin yö ja päivä

Joukkueet saivat turnaukseen todella erilaiset alut. Leijonat kärsivät lohkovaiheen toisessa ottelussaan todellisen yllätystappion Kazakstanille, mutta muuten Suomi marssi täysin suunnitelman mukaisesta voitosta voittoon matkalla kohti pudotuspelejä.

Kanada puolestaan aloitti turnauksen kolmella peräkkäisellä tappiolla Latvialle, USA:lle ja Saksalle, mikä sysäsi joukkueen kuilun partaalle. Edes kolme voittoa seuraavista neljästä pelistä ei riittänyt varmistamaan joukkueen pudotuspelipaikkaa, vaan Kanada joutui luottamaan Saksan voittoon Latviasta alkulohkon päätöskierroksella jatkoon päästäkseen.

Lähtö lohkovaiheeseen oli Kanadalle historiallisen huono. Maa ei ole koskaan jäänyt jääkiekon MM-kisojen pudotuspelien ulkopuolelle, mikä oli tällä kertaa todella lähellä.

Hyökkäämällä voitetaan pelejä, puolustamalla mestaruuksia

Pudotuspeleissä Kanada on kuitenkin näyttänyt täysin eri joukkueelta. Ensin se hyydytti kisojen suurimpana ennakkosuosikkina pidetyn Venäjän pelaamisen totaalisesti ja eteni välieriin Andrew Mangiapanen jatkoaikamaalin turvin.

Välierässä joukkue sai vastaansa kenties kisojen parasta hyökkäyspeliä pelanneen USA:n. Myös Yhdysvallat joutui kuitenkin toteamaan Kanadan pelisuunnitelman liian vahvaksi. USA hakkasi päätään Kanadan puolustusmuuriin kerta toisensa jälkeen ja törmäsi aina viimeistään 36 koppia ottaneeseen Darcy Kuemperiin. Lopulta Kanada eteni finaaliin 4-2 voitolla.

Myös Leijonat ovat hyydyttäneet pudotuspeleissä vastustajansa nimenomaan tiiviillä joukkuepuolustuksella. Kahdessa ottelussa sen verkkoon on tehty vain yksi maali, eikä sen paremmin Tšekki kuin Saksakaan löytänyt avaimia Suomen puolustuslukon avaamiseen. Leijonien oma hyökkäyspeli on takellellut, mutta huikea puolustaminen ja tulikuuma Jussi Olkinuora ovat kantaneet finaaliin asti.

Lähtökohdat illan finaaliin ovat äärimmäisen mielenkiintoiset. Vastakkain on kaksi joukkuetta, jotka ajattelevat pelaamista puolustuksen kautta. Vain Slovakia teki kaikista pudotuspeleihin selvinneistä joukkueista vähemmän maaleja lohkovaiheessa kuin Kanada ja Suomi. Sama on jatkunut pudotuspeleissä, vaikka Kanada neljä maalia USA:n verkkoon tekikin.

Finaali ratkeaa muutamaan yksittäiseen tekijään

Kanadan hyökkäyspeli on todella vahvasti Adam Henriquen, Connor Brownin ja Andrew Mangiapanen muodostaman ykkösvitjan varassa, sillä kolmikko on tehnyt yli puolet joukkueensa maaleista tässä turnauksessa. Suomelta samanlaisia hyökkäyspään onnistujia ei löydy, ellei Anton Lundellia sellaiseksi lasketa.

Kanadalla on kaiken kaikkiaan joukkueessaan hieman enemmän henkilökohtaista taitoa. Suomen joukkue on kuitenkin tiiviimpi kollektiivi, joka puolustaa oman maalinedustansa mahtavasti. Lisäksi Leijonilla on maalissaan turnauksen ylivoimaisesti kuumin maalivahti. Olkinuoran huippuotteita tarvitaan tänäänkin, mikäli Leijonat meinaavat historiansa neljättä MM-kultaa juhlia.

Jos Suomi onnistuu pimentämään Kanadan ykköskentän ja Olkinuora pelaa tasollaan, ovat Leijonat vahvoilla. Toisaalta joukkueen hyökkäyspeli on takkuillut, ja Kanada on jo onnistunut turhauttamaan Venäjän ja USA:nkin hyökkääjät. Jos joukkue onnistuu samassa Suomea vastaan, voi maalinteko olla tiukassa.

Molemmat joukkueet varjelevat omaa aluettaan todella tiiviisti. Ei yllättäisi, mikäli ottelussa mentäisiin pitkälle maalittomissa lukemissa.