ComeOn

Antti Suomela iski torstaina maksimaaliset näytöt tiskiin, kun hän johdatti Leijonat EHT-kauden avausvoittoon tekemällä hattutempun. Jo kaksissa MM-kisoissa pelannut Suomela tietää, että näytöt EHT-peleistä voivat olla ratkaisevat, kun kisajoukkuetta valitaan keväällä.

Kun Suomi kaatoi torstai-iltana Karjala-turnauksen avausottelussa Sveitsin 0-4, oli Leijonien ehdoton hahmo kolme maalia iskenyt Antti Suomela. Hattutemppu oli 29-vuotiaalle Suomelalle vasta koko uran toinen ja A-maajoukkueuran ensimmäinen.

Siitä huolimatta Leijonien ykkösketjua torstaina sentteröinyt Suomela löysi pelistään vielä parantamisen varaa.

– Toivottavasti seuraavassa pelissä isken viisi maalia, keskushyökkääjä nauroi medialle.

– Pitää kuitenkin jatkossakin pystyä olemaan tehokas. Ja puolustamista voi vieläkin parantaa.

Ahti Oksasen ja Sebastian Repon täydentämän ykkösketjun peli sujui muutenkin mallikkaasti. Etenkin viime kaudella Oskarshamnissa yhdessä pelanneet Suomela ja Oksanen näyttivät löytävän heti yhteisen sävelen.

Espoolainen saikin viimeiseen maaliinsa, jonka hän viimeisteli Sveitsin pelatessa ilman maalivahtia, nappisyötön Oksaselta. Suomela vapautti jo Sveitsin puolustajien väliin luistelleen Oksasen maalintekoon, mutta saikin kiekon ketjukaveriltaan välittömästi takaisin ja pääsi viimeistelemään uransa ensimmäisen maajoukkuehattutempun avopaikasta.

Suomela ei kuitenkaan myönnä, että olisi itse pyytänyt Oksaselta syöttöä.

– En pyytänyt! Ehkä se tuli sieltä Oskarshamnin ajoilta, että hän osasi löytää mut uudestaan.

Tavoitteena MM-kisat

Suomela pääsi viime kaudella mukaan MM-kotikisoihin. Hän jäi välillä kokoonpanon ulkopuolelle, mutta raivasi itsensä takaisin tulosketjujen pelaajaksi ratkaisuotteluihin. Kisat kuitenkin päättyivät pettymykseen, kun Kanada tiputti Leijonat puolivälierissä.

Kaikki tietävät, että EHT-otteluiden tuloksilla ei sinänsä ole merkitystä, vaikka toki pelaajat aina voittaa haluavatkin. Isossa kuvassa tärkeämpää onkin antaa näyttöjä kevään MM-kisoja ajatellen. Myös Suomela myöntää, että kokemukset MM-kisoista antavat lisämotivaatiota, jotta sinne pääsisi takaisin. Myös maajoukkueen ilmapiiri saa keskushyökkääjältä kiitosta.

– Totta kai se antaa lisämotivaatiota. Nämä on aina sellaisia tapahtumia, joihin itse haluaa aina lähteä, kun on terve. Tänne on tosi kiva tulla ja täällä on aina hyvä porukka kasassa. Valmennus on tehnyt ilmapiiristä sellaisen, johon on helppo tulla. Nämä on ikään kuin lepoviikkoja, kun ei ole seurajoukkueen pelejä ja täällä on kiva olla ja pelata.

Suomelan ohella torstain ratkaisupelaajiin kuulunut, nollapelin torjunut Christian Heljanko myöntää MM-kisojen antavan oman lisämausteensa EHT:n peleihin. Myös Heljanko oli mukana viime kevään MM-kisoissa, mutta ei päässyt tuolloin pelaamaan.

– Totta kai se on tavoite, kun viime keväänä pääsi jo mukaan, Heljanko kertoi.

– Mutta ei sitä arjessa voi pitää mielessä. Koittaa vain tehdä omat hommansa hyvin. Se on monen asian summa, että tuleeko kutsua vai ei.

Suomela kertoo, ettei valmennusjohto ole suoraan puhunut MM-kisoihin ja niihin valmistautumisesta Karjala-turnauksen alla. Keskittyminen on lähtökohtaisesti aina kuitenkin vain seuraavassa pelissä. Myös vuoden 2018 MM-kisoissa esiintynyt hyökkääjä kuitenkin tietää, että jokaisella maajoukkuepaidassa tehdyllä ratkaisulla on oma vaikutuksensa kevään valintojen suhteen.

– Jokainen pyrkii niillä omilla vahvuuksilla onnistumaan täällä. Siitä se lähtee. Ainakin itse pyrin pelaamaan omien vahvuuksien mukaan ja valmennus tekee sitten omat ratkaisunsa. Pyrin antamaan niin hyvät näytöt kuin pystyn. Muut tekevät sitten ne päätökset.