Suomi kohtaa Ranskan keskiviikkona klo 20:20. Leijonien laituri Harri Pesonen avasi odotuksiaan ennen illan peliä.

Harri Pesonen jäi ennen USA:ta vastaan pelattua avausottelua varsinaisen kisajoukkueen ulkopuolelle, kun SCL Tigersin kapteenin kisapassia ei leimattu. Antti Suomelan loukkaantuminen avasi kuitenkin ”Pessille” paikan pelaavaan kokoonpanoon heti turnauksen toisessa ottelussa, minkä jälkeen laituri on muodostanut hyvin toimivan kolmosketjun Juho Lammikon ja Kasperi Kapasen kanssa.

Maanantaina Ruotsia vastaan kolmikko oli jopa Leijonien paras hyökkäysvitja, joka vastasi sekä Suomen ainoasta maalista että parista muusta huippupaikasta. Pesosen oma maalitili ei kuitenkaan auennut, sillä laukaus Kapasen rakentamasta avopaikasta kilahti Tre Kronorin maalin tolppaan.

– Yritetään tänään laittaa sisään, Pesonen veisteli, kun Jääkiekon-MM.com kysyi tilanteesta keskiviikon aamujäiden jälkeen.

Lammikon kanssa muuramelaisella on kultaisia kokemuksia, sillä kaksikko pelasi samassa ketjussa myös maailmanmestaruuteen päättyneissä MM-kisoissa viime keväänä. NHL:stä kaksikon rinnalle haettu Kapanen saa Pesoselta kehuja.

– Kassun kanssa ehdittiinkin jo ennen kisoja EHT:lla vähän pelata. Hänen kanssaan on kiva pelata. Vauhdikas laituri ja dynaaminen pelaaja, joka kyllä käyttää tilan hyödykseen, jos hänet saa pelattua vauhtiin.

Keskiviikkona Leijonien kolmosketjun rooli tulee todennäköisesti muuttumaan hieman, kun vastaan luistelee Ranska. Nolla-nollan pelaamisen sijasta nyt on mahdollisuus ottaa vielä suurempaa vastuuta hyökkäyspelaamisesta ja myös päästä pitämään kiekkoa aiempia pelejä enemmän.

Pesonen ei myönnä, että ylivoimaisen ennakkosuosikin asema vaikuttaisi valmistautumiseen mitenkään, vaikka myöntääkin pelin olevan erilainen aiempiin verrattuna.

– Eihän sen pitäisi valmistautumiseen mitenkään vaikuttaa. Mutta on toki fakta, että ennakkoasetelma on erilainen. Näistä peleistä on tärkeää hakea onnistumisia laajalle rintamalle ja saada sitä kautta kaivattua rentoutta omaan hyökkäyspeliin.

Rentoutta Leijonat todellakin kaipaisi, etenkin maalintekoon. Joukkueen pelaaminen on parantunut ottelu ottelulta, ja esimerkiksi maanantaina Ruotsia vastaan Suomi loi selvästi enemmän maalipaikkoja, mutta ei onnistunut käyttämään niitä hyväkseen. Ajoittain on näyttänyt siltä, että leijonapelaajat jopa jännittäisivät maalipaikoissa hieman liikaa.

– En usko, että se jännittämistä on. Mutta ehkä meiltä puuttuu itseluottamusta. Maanantainakin pelattiin laadukas peli joukkueena ja siitä on hyvä rakentaa. Tänään yritetään lyödä alusta asti samanlainen tiskiin, ettei vastustaja saa mitään helposti, Pesonen sanoo.

Mutta vaikka hyökkäyspään pelaaja jahtaa toki myös henkilökohtaisia onnistumisia ja toivoo ketsuppipullon aukeamista, on ensisijaisena tavoitteena napata kolmen pisteen voitto maanantain pettymyksen jälkeen. Pesonen myöntää, että tavallaan kyseessä on ennakkosuosikin aseman takia pakkovoiton paikka.

Ranskasta JYPin kasvatti odottaa työteliästä ja nälkäistä vastustajaa, jota ei kannata aliarvioida. Joukkueena Ranska on Pesoselle melko tuntematon, mutta kiireisessä kisa-arjessakin vastustajien pelaaminen ehditään tärkeimmiltä osin käydä pelaajien kanssa läpi.

– Toki enemmän keskitytään oman pelin kehittämiseen, mutta aina katsotaan vastustaja läpi ja kerrataan, mitä ne tekevät tasakentällisin ja erikoistilanteissa. Näistä maista, joita vastaan ei niin usein pelata, on tietysti vähemmän kokemusta. EHT-vastustajat ovat tavallaan helpompia käsitellä, kun pelityylit on jo tutut.