Harri Pesonen pelaa kolmansissa arvokisoissaan, ja huomenna myös kolmannessa finaalissaan. Hurjaan saavutukseen yltänyt laituri on niin luottavainen Leijonien peliä kohtaan, etteivät vastustajan osumat juuri vaivaa.

Suomi eteni lauantaina MM-kisojen finaaliin jo kolmatta kertaa peräkkäin. Samaan ajanjaksoon mahtuu myös olympiavoitto Pekingin olympialaisista. Leijonat ei syyttä ole IIHF:n maailmanrankingin ykkösmaa tällä hetkellä. Suomen maajoukkue on nyt parempi kuin koskaan aikaisemmin.

Harri Pesonen on ollut mukana voittamassa MM-kultaa vuonna 2019 ja sekä olympiakultaa aiemmin tänä vuonna. Pesonen ei olekaan pelannut vielä yhtään arvoturnausta ilman kultamitalia.

– Onhan tämä hurjaa. Kolmannet arvokisat ja kolmas finaali. Pakkohan tästä on nauttia ja ottaa ilon kautta.

Niin Suomen voittava pelitapa kuin pelikaveritkin saavat Pesoselta kehuja.

– On meillä kyllä hyvä sapluuna ja oikeanlaisia pelaajia siihen. Ja hienoja persoonia. Jokainen on todella sitoutunut, ”Pessi” kertoi Jääkiekon-MM.comille pelin jälkeen.

Finaalipaikka ei kuitenkaan tälläkään kertaa tullut helpolla. Leijonien jo tavaramerkiksi muodostunut heikko pelin aloitus oli jälleen läsnä, sillä USA siirtyi johtoon jo minuutin pelin jälkeen. Puolivälierässä Slovakiaa vastaan Suomi päästi omiin kaksi maalia ennen kuin heräsi pelaamaan.

– Varmaan vastustaja tietää, että meitä vastaan pitää tulla täysiä, jos meinaa pärjätä. Ja ehkä ne on onnistuneet latautumaan tosi hyvin, Pesonen pohtii, mutta ei ole huolissaan heikosta aloituksesta.

– En ollut huolissani. Se niiden maali tuli niin aikaisin ja nopeasti saatiin taas painopiste USA:n päähän.

Sen SCL Tigersin pelaaja kuitenkin myöntää, ettei samaa trendiä ole syytä jatkaa MM-finaalissa.

– Ei sitä finaalissa viittisi kokeilla, osataanko taas tulla takaa. Sitä pitää petrata, Pesonen naurahtaa.

”Vähän viihdettä kansalle”

Toiseen erään jäälle luisteli, jälleen, täysin eri tavalla latautunut leijonaryhmä. Pelin virtaus oli toisen erän alussa täysin Suomen kontrollissa, eikä USA päässyt kunnolla edes omalta alueeltaan pois. Pesonen ei kuitenkaan näe voimasuhteiden heittelyssä mitään korkeampaa matikkaa.

– Se on välillä pienestä kiinni. Välillä vaan saa momentumin, jos saa tuoreita jätkiä kentälle, kun on itse hyökkäysalueella ja vastustaja on ihan puhki eikä pääse vaihtamaan. Sitä kautta voi saada fiilistä ja maalejakin, ja voimasuhteet voi vaihtua.

Juuri se tekee muuramelaisen mielestä MM-kisojen peleistä niin hienoja pelata.

– Kun on näin hyviä joukkueita vastakkain, niin toinen kyllä haistaa verta, jos toinen on puhki, ja alkaa painaa päälle. Nämä on hienoja pelejä, kun suunta voi muuttua nopeasti.

Pesonen oli USA:ta vastaan yksi ottelun ratkaisuhahmoista. Tuttuun tapaansa energisesti pelannut laituri syötti sekä Leijonien ensimmäisen että kolmannen osuman. Tehot tuntuvat hyökkääjästä tietysti hyvältä.

– Onhan se mukavaa. Meidän kentältä oli muutenkin hyvä peli. Päästiin aiempaa paremmin vastustajan alueelle.

Turnauksessa kuusi tehopistettä kirjannut hyökkääjä villitsi suomalaisyleisöä ennen Leijonien kolmatta maalia viemällä kiekon USA:n puolustajan ohi pienellä jalkakynällä. Hetkeä myöhemmin kiekko olikin jo Yhdysvaltojen maalissa.

– No, vähän viihdettä kansalle… Ei siinä kukaan edes mennyt vipuun, vaatimaton Pesonen nauraa.

Erikoistilanteet olivat lauantaina jälleen isossa roolissa. Käytännössä kaksi Suomen maaleista syntyi ylivoimalla, vaikkei kolmatta maalia ylivoimamaaliksi merkattukaan, sillä USA:n pelaaja oli juuri päässyt ulos jäähyaitiosta. Lisäksi Leijonien alivoima on, lähes käsittämättömästi, edelleen sataprosenttista yhdeksän pelatun pelin jälkeen.

– Onhan niitä erikoistilanteita käyty läpi. Sapluunat on kaikille selvät ja samat ryhmitykset on pysyneet kasassa. Se on varmaan suurin syy. Alivoima niistä on se tärkeämpi. Jos se pysyy tuolla tasolla niin se antaa meille mahdollisuuden voittaa.

Seuraavaksi Suomen joukkue lähtee hotellille palauttelemaan ja valmistautumaan huomiseen finaaliin. Pesosella ei ole vastustajan suhteen ole väliä.

– Ei väliä, molemmat on kuitenkin kovia.