Velobet

Kuva: Wallpaperflare.com

Mikko Koivu pelasi pitkän uran sekä Minnesota Wildin että Leijonien kapteenina. Pekka Rinne on puolestaan eniten otteluita NHL:ssä pelannut suomalainen maalivahti. Tällä kaudella kumpikin kaksikosta saa suurimman mahdollisen kunnianosoituksen NHL:ssä, kun kummankin pelaajan paita nousee NHL-hallin kattoon.

Wild kunnioittaa pitkäaikaista kapteeniaan Koivua

Mikko Koivun pelipaita nousee Minnesota Wildin kotihallin kattoon vielä tämän kauden aikana. Viime kaudella uransa lopettaneen turkulaisen numero 9 jäädytetään Xcel Energy Centerin kattorakenteisiin 13. maaliskuutta ennen Wildin ja Nashville Predatorsin välistä ottelua.

Wildin oma varaus kesältä 2001 pelasi NHL:ssä 1035 runkosarjan ottelua, joista 1028 Minnesotassa. Lisäksi Koivu pelasi 59 pudotuspeliottelua – kaikki Wildin paidassa.

Koivu pelasi Minnesotassa kaikkiaan 16 kautta. Näistä 11 hän toimi seuran kapteenina. Turkulainen on Wildin seurahistorian pitkäaikaisin kapteeni, ja oli pitkään vasta vuonna 2000 NHL:ään liittyneen seuran kasvot. Wild oli pitkään nimenomaan Mikko Koivun joukkue, ja CapFinn oli omalta osaltaan todella tärkeässä roolissa rakentamassa sitä seurakulttuuria, johon seuran toiminta nykypäivänä perustuu.

Wild ei ollut Koivun uran aikana NHL:n valovoimaisimpia joukkueita, ja realistiseksi mestarikandidaatiksi se nousi vasta, kun Koivun ura oli jo ehtoopuolella. Todennäköisesti siksi myös henkilökohtaiset palkinnot kiersivät sentteriä tämän vielä pelatessa. Siitä huolimatta Koivua pidettiin pitkään yhtenä maailman parhaista puolustavista hyökkääjistä.

Turkulainen on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen suomalaispelaajia. Koivu on historian viidenneksi eniten pisteitä NHL:ssä tehnyt suomalainen, vaikka hän joutui ison osan urastaan pelaamaan heikossa joukkueessa. NHL-otteluja Wildin ex-kapteeni on pelannut kaikista suomalaisista kahdeksanneksi eniten.

Koivu on myös todellinen Leijona-legenda. Turkulainen pelasi Suomen paidassa kuusissa MM-kisoissa, kahdessa World Cupissa ja kaksissa olympialaisissa. Vuonna 2011 Koivu johdatti Suomen maailmanmestaruuteen joukkueen kapteenina.

Rinne Nashvillen seurahistorian paras pelaaja

Pekka Rinteen paita nousee Nashvillessa hallin kattoon jo kuukausi ennen koivua. Kempeleläisen numero 35 nousee Bridgestone Arenan kattoon 24. helmikuuta Dallas Starsia pelattavan ottelun alla.

Rinne pelasi koko 15-vuotisen uransa Predatorsia. Viime kauden jälkeen uransa lopettanut maalivahti oli pitkään tennesseeläisten kasvot ja johtaa käytännössä kaikkia mahdollisia maalivahtitilastoja seuran historiassa.

Paljon humanitääristä työtä kaukalon ulkopuolella tehnyt Rinne oli Nashville rakastettu persoona, jonka voi sanoa olleen Predatorsin historian ainoa tähtipelaaja, joka on pelannut koko uransa seurassa. Aikana, jolloin yhdessä seurassa pysyminen läpi uran alkaa muutenkin olla jotain todella poikkeuksellista.

Kempeleläinen on historian eniten NHL-otteluita pelannut, ja myös eniten otteluita voittanut, suomalaisvahti. Rinne on myös pelannut enemmän nollapelejä kuin kukaan muu suomalainen NHL:ssä. Torjuntaprosentti on ehkä huono mittari maalivahdin hyvyydelle, mutta siinäkin tilastossa Predatorsin pitkäaikainen ykkösvahti on kaikista suomalaisista neljäntenä. Yli 250 ottelua pelanneista maalivahdeista edellä on vain Tuukka Rask.

Rinne palkittiin NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavalla Vezina-palkinnolla kauden 2017–2018 päätteeksi. Viime kesänä maalivahdille myönnettiin arvostettu King Clancy Memorial -palkinto, joka myönnetään pelaajalle, joka on osoittanut johtajuutta jäällä ja sen ulkopuolella sekä tehnyt merkittävää hyväntekeväisyystyötä yhteisönsä hyväksi.

Sekä Koivun että Rinteen kohdalla kyse on ensimmäisestä paidasta, joka Minnesotan tai Nashvillen kotihallin kattoon nostetaan.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets