Velobet

Dallas Stars eteni NHL:n konferenssifinaaleihin, mikä tarkoittaa, ettei joukkueen suomalaisviisikkoa nähdä kevään MM-kisoissa. Seattlen Eeli Tolvanen saattaa olla maajoukkueen käytettävissä, mutta onko miehelle kysyntää?

NHL:n pudotuspelien toinen kierros päättyi Suomen aikaa tiistaiaamuna, kun Dallas Stars kaatoi Seattle Krakenin ratkaisevassa seitsemännessä pelissä ja jatkoi konferenssifinaaleihin. Samalla varmistui myös se, että Dallasin suomalaisviisikon, eli Miro Heiskasen, Esa Lindellin, Jani Hakanpään, Joel Kivirannan ja Roope Hintzin kausi taalaliigassa jatkuu.

Pudotuspelien toinen kierros on MM-kisojen kannalta yleensä ratkaisevassa roolissa, sillä sen päättymisen jälkeen NHL-kautensa päättäneet pelaajat yleensä vielä ehtivät MM-jäille, jos kutsu käy ja halua sekä mahdollisuuksia on. Viime yönä pudonneet pelaajat voisivat esimerkiksi olla mukana harjoituksissa jo torstaina, eli noin alkulohkon puolessavälissä.

NHL:n konferenssifinaalit sen sijaan päättyvät aikaisintaan vasta, kun MM-kisojen lohkovaihe on jo päätöksessään, ja myöhäisimmillään vasta MM-kisojen jo päätyttyä. Vaikka Jere Lehtinen Jääkiekon-MM.comille ennen turnausta kertoikin, ettei Suomi ole asettanut takarajaa uusien pelaajien mukaan ottamiselle, on selvää, ettei konferenssifinaaleihin asti selvinneitä pelaajia MM-kisoissa nähdä.

Leijonien kannalta tämä tarkoittaa, ettei Dallasin viisikkoa tai jo aiemmin konferenssifinaaleihin selvinneitä Floridan Aleksander Barkovia, Eetu Luostarista ja Anton Lundellia sekä Carolinan Sebastian Ahoa, Jesperi Kotkaniemeä, Teuvo Teräväistä, Jesse Puljujärveä tai Antti Raantaa tulla näkemään Tampereen MM-kaukalossa.

Lehtisen mukaan asialle ei kuitenkaan ole Leijonissa juuri annettu painoarvoa.

– Ne elää omaa elämäänsä siellä taka-alalla, Suomen maajoukkueen GM totesi NHL:n pudotuspeleistä ennen turnauksen alkua.

– Me mennään vain seuraavaa peliä kohti. Meillä on joukkueellinen hyviä pelaajia, joiden kanssa katsotaan, miten pelit etenee. Meidän täytyy miettiä omaa prosessia tässä ja keskittyä omaan tekemiseen.

Nähdäänkö Eeli Tolvanen MM-kisoissa?

Yksi suomalaispelaaja, joka ainakin teoriassa maajoukkueen käyttöön kuitenkin vapautui, on Eeli Tolvanen. Pelillisen kodin Seattlesta löytänyt laituri oli pudotuspeleissä joukkueensa avainpelaajia iskemällä 14 otteluun tehot 3 + 5 = 8.

Tolvasen peli on tämän vuoden puolella kulkenut muutenkin todella vahvasti. Nashvillestä kesken kauden Seattleen siirtynyt Tolvanen iski jo ennen pudotuspelejä uudessa seurassaan 27 tehopistettä (16+11) 48 otteluun. Pistetahti oli kovempi kuin esimerkiksi Kasperi Kapasella päättyneellä kaudella.

Vihtiläinen on tunnettu hurjasta laukauksestaan, ja hän voisi olla samanlainen lisämauste Suomen hyökkäykseen, jota Patrik Laineesta varmasti kaavailtiin ennen kisoja. Tolvanen pystyy myös ratkomaan pelejä henkilökohtaisella osaamisellaan ratkomaan, mikä voi nousta suureen arvoon MM-kisojen pudotuspeleissä. Laitahyökkääjä olisi niin ikään tuhoisa lisä Leijonien tehottomasti toimineeseen ylivoimaan.

Tolvasen mukaantulo voisi myös mahdollistaa Mikko Rantasen siirtämisen kakkosketjun sentteriksi, mikäli Antti Suomelan sairaspoissaolo jatkuu, mikä tekisi Leijonien hyökkäyskalustosta yhden laajimmista, mitä Suomelta on MM-kisoissa nähty.

Toisaalta Tolvanen on taiteilijasieluinen pelaaja, jotka eivät perinteisesti ole olleet Jukka Jalosen suosiossa. Voi ollakin, ettei kyseessä ole sen kokoluokan megatähti, jonka vuoksi Jalonen lähtisi rikkomaan nykyisen joukkueen harmoniaa kesken turnauksen. Toisaalta esimerkiksi Kapasen mukanaolo kielii siitä, että leijonakäskyttäjä on alkanut joustaa perinteissään.

Tietenkään varmuutta siitä, onko Tolvanen edes Leijonien käytettävissä, ei ole. Lehtinen korosti ennen kisoja, ettei missään tapauksessa ole selvää, että NHL:stä pudonneet pelaajat olisivat automaattisesti maajoukkueen käytettävissä. Pudotuspelien toiselle kierrokselle päässeillä pelaajilla on takanaan noin 100 ottelun kausi, joten niin henkisestä kuin fyysisestäkään jaksamisesta ei ole varmuutta.


St. Louis Blues - New York Islanders
Calgary Flames - Boston Bruins