Suomen naisten maajoukkue

Tältä sivulta löydät Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kokoonpanon vuoden 2022 MM-kisoihin. Vuoden 2022 MM-kisat pelataan Tanskassa 25. elokuuta – 4. syyskuuta. MM-kisat pelataan poikkeuksellisesti syksyllä Pekingin olympialaisten vuoksi. Normaalisti jääkiekon naisten MM-kisat pelataan loppukeväästä. Suomi pääsi maailmanrankinginsa vuoksi MM-kisojen A-lohkoon, jossa pelaavat myös Kanada, USA, Sveitsi ja Japani. Naisleijonat avaa oman turnauksensa Kanadaa vastaan heti kisojen avauspäivänä.

Suomen otteluohjelma jääkiekon naisten MM-kisoissa 2022

Ajat Suomen aikaa. 

Lohkovaihe:
25.8.2022 klo 20:00 Suomi – Kanada
27.8.2022 klo 16:00 USA – Suomi
29.8.2022 klo 16:00 Suomi – Japani
30.8.2022 klo 17:00 Sveitsi – Suomi

Pudotuspelit:
1.9.2022 klo 13:15 Puolivälierä 1
1.9.2022 klo 17:15 Puolivälierä 2
1.9.2022 klo 18:30 Puolivälierä 3
1.9.2022 klo 21:15 Puolivälierä 4
3.9.2022 klo 15:00 Välierä 1
3.9.2022 klo 19:00 Välierä 2
4.9.2022 klo 16:00 Pronssiottelu
4.9.2022 klo 20:30 Finaali

Jääkiekon naisten MM-kisoissa kymmenen joukkuetta on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. A-lohkossa pelaavat rankingsijoitukseen perustuen maailman viisi parasta joukkuetta. Jokainen A-lohkon joukkue pääsee automaattisesti pudotuspeleihin. Menestys lohkovaiheessa kuitenkin merkitsee, sillä sen perusteella määritetään, kenet kukin joukkue kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Lohkon viimeinen ja toiseksi viimeinen joukkue joutuvat kohtaamaan toisensa, kun taas kolme ensimmäistä saavat vastaansa joukkueen B-lohkosta. B-lohkon kolme parasta etenee A-lohkon viiden joukkueen kanssa puolivälieriin.

🇫🇮 Suomen naisten maajoukkue vuoden 2022 MM-kisoissa

Suomen joukkue vuoden 2022 MM-kisoihin julkaistiin elokuun alussa. Kyseessä on Naisleijonien päävalmentajan Juuso Toivolan ensimmäinen arvokisaryhmitys. Toivola valmensi Suomea jo Pekingin olympialaisissa, mutta silloin päävastuussa joukkueen nimityksestä oli Pasi Mustonen. Silloinen päävalmentaja joutui kuitenkin henkilökohtaisten syiden takia jättämään turnauksen kesken, minkä vuoksi Toivola nousi päävalmentajaksi kesken olympialaisten. Suomen joukkue Tanskan MM-kisoihin on odotettu ja käytännössä paras mahdollinen.

Maalivahdit:
Keisala Anni (HV71)
Räisänen Meeri (Ei seuraa)
Silvonen Jenna (Kiekko-Espoo)

Puolustajat:
Hiirikoski Jenni (Luleå HF)
Karjalainen Sini (Univ. of Vermont)
Laitinen Nelli (Univ. of Minnesota)
Parkkonen Krista (Univ. of Vermont)
Rantala Sanni (KalPa)
Savolainen Ronja (Luleå HF)
Viitasuo Ella (HV71)

Hyökkääjät:
Holopainen Elisa (KalPa)
Karvinen Michelle (Frölunda HC)
Liikala Julia (HIFK)
Nieminen Petra (Luleå HF)
Nylund Jenniina (St. Cloud State Univ.)
Rakkolainen Emmi (Kiekko-Espoo)
Sundelin Sofianna (Team Kuortane)
Tapani Susanna, Tulus Noora (Luleå HF)
Vainikka Viivi (Luleå HF)
Vanhanen Sanni (HIFK)
Vesa Emilia (HIFK)
Yrjänen Kiira (HV71)

🏆 Onko Suomen naisten maajoukkue voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden?

Ei, Suomi ei ole koskaan voittanut maailmanmestaruutta. Ainoat maat, jotka ovat voittaneet jääkiekon naisten maailmanmestaruuden, ovat Kanada ja USA.

🏅 Mikä on Suomen paras sijoitus olympialaisissa?

Suomi on voittanut olympialaisista pronssia neljästi, vuosina 1998, 2010, 2018 ja 2022.

🇫🇮 Mikä on Suomen paras sijoitus MM-kisoissa?

Suomi on ainoana Pohjois-Amerikan ulkopuolisena maana pelannut MM-finaalissa. Tämä tapahtui vuoden 2019 kotikisoissa, joissa Suomi voitti hopeaa.

Suomen MM-hopeaa voittanut joukkue

Maalivahdit:
Eveliina Suonpää, Linköpings HC, Ruotsi
Jenna Silvonen, Blues
Noora Räty, Shenzhen KRS Vanke Rays, Kiina

Puolustajat:
Isa Rahunen, Kärpät
Rosa Lindstedt, HV71, Ruotsi
Jenni Hiirikoski, Luleå HF, Ruotsi
Nelli Laitinen, Blues
Ella Viitasuo, Blues
Minttu Tuominen, Blues
Ronja Savolainen, Luleå HF, Ruotsi

Hyökkääjät:
Venla Hovi, Calgary Inferno, Kanada
Linda Välimäki, Ilves
Annina Rajahuhta, Blues
Elisa Holopainen, KalPa
Riikka Sallinen, HV71, Ruotsi
Petra Nieminen, Luleå HF, Ruotsi
Emma Nuutinen, Mercyhurst University, USA
Sanni Hakala, HV71, Ruotsi
Noora Tulus, Luleå HF, Ruotsi
Viivi Vainikka, Team Kuortane
Michelle Karvinen, Luleå HF, Ruotsi
Tanja Niskanen, KalPa
Susanna Tapani, Linköpings HC, Ruotsi

🦁 Naisleijonat

Suomen naisten maajoukkue on Suomen jääkiekkoliiton alainen joukkue, joka edustaa Suomea jääkiekon naisten arvokisoissa; käytännössä siis MM-kisoissa ja olympialaisissa. Joukkue on yksi perinteikkäimpiä naisten jääkiekossa. Suomi on ollut mukana sekä olympialaisissa että MM-kisoissa siitä asti, kun niitä on järjestetty. Olympialaisissa naisten jääkiekko oli mukana ensimmäistä kertaa vuonna 1998, ja ensimmäiset naisten MM-kisat järjestettiin 1990. Joukkue ei ole koskaan pudonnut alemmalle sarjatasolle, vaan on pelannut koko historiansa jääkiekon pääsarjassa.

Koska miesten maajoukkue tunnetaan nimellä Leijonat, on vain loogista, että naisten maajoukkue kantaa lempinimeä Naisleijonat. Leijona-viittaus perustuu Suomen vaakunaan, jossa on leijona. Sama teema toistuu halki suomalaisen jääkiekkoperheen: alle 20-vuotiaiden poikien maajoukkue on Nuoret Leijonat, alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue Pikkuleijonat ja alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue Tyttöleijonat.

Naisleijonat on jääkiekkohistorian kolmanneksi menestynein naisten maajoukkue. Kanada ja USA ovat kaksi ylivoimaisesti menestyneintä naisten maajoukkuetta, mutta Suomi on vähintään yhtä selkeä kolmonen. Olympialaisista Naisleijonat ovat keränneet yhteensä neljä mitalisijoitusta. Kanadalla ja USA:lla on kummallakin seitsemän. Seuraavaksi eniten on Ruotsilla, jolla niitä on kaksi.

MM-kisoissa ero on kuitenkin vielä selkeämpi. Kanada ja USA ovat kumpikin olleet mitaleilla 20 kertaa. Suomi on listan kolmantena 14 mitalisijoituksella. Yksikään toinen maa ei ole pystynyt voittamaan kolmea mitalia enempää MM-kisojen historiassa. Vuodesta 1990 lähtien vain kuudesti Suomi on jäänyt turnauksen kolmen parhaan joukkueen ulkopuolelle.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen historiaa

Naisleijonat pelasivat historiansa ensimmäisen ottelun tapaninpäivänä 1988. Ensimmäinen ottelu pelattiin Kööpenhaminassa Norjaa vastaan, ja se päättyi Suomen 6–0 voittoon. Seuraavana vuonna joukkue osallistui ensimmäistä kertaa kansainväliseen turnaukseen, kun Suomi otti osaa vuoden 1989 jääkiekon EM-kisoihin. Tuloksena oli heti historian ensimmäinen turnausvoitto, kun Ruotsi kaatui finaalissa 7–1. Naisleijonat ehtivät itse asiassa osallistua jääkiekon EM-kisoihin viisi kertaa, ennen kuin niiden järjestäminen lopetettiin vuonna 1999. Tilastoihin jäi neljä Euroopan mestaruutta ja yksi kolmossija.

Vuodesta 1990 järjestettyihin jääkiekon naisten MM-kisoihin Naisleijonat ovat osallistuneet alusta asti. Suomi on Kanadan ja USA:n lisäksi ainoa maa, joka on pelannut historian kaikissa MM-turnauksissa. Vuoteen 2000 asti Naisleijonat nappasivat joka kerta pronssia, Kanadan ja USA:n jakaessa kaksi ensimmäistä sijaa keskenään. Vuonna 2001 Suomi jäi ensimmäistä kertaa ilman mitalia, kun Venäjä yllätyksellisesti kaatoi Naisleijonat pronssiottelussa. Tämän jälkeiset 13 MM-turnausta ovat sujuneet hieman ailahtelevammin, sillä tuloksena on ollut seitsemän pronssia. Kuusi kertaa Suomi on ollut neljäs.

Vuoden 2019 MM-kisoissa Naisleijonat kuitenkin tekivät koko eurooppalaisen jääkiekkohistorian kovimman tempun naisten jääkiekossa. Suomi oli kotikisoissaan historian ensimmäinen joukkue, joka pystyi rikkomaan Kanadan ja USA:n duopolin ja yltämään loppuotteluun. Yksikään ei-pohjoisamerikkalainen joukkue ei ole pystynyt etenemään MM-kisojen finaaliin ennen tuota tai sen jälkeen. Valitettavasti Naisleijonien ensimmäinen arvokisafinaali päättyi kuitenkin jatkoaikatappioon USA:lle hyvin kyseenalaisen tuomaripäätöksen jälkeen.

Olympialaisissa Suomi on pelannut joka kerta siitä lähtien, kun jääkiekon naisten turnaus otettiin mukaan talviolympialaisiin vuonna 1998. Vain Kanada, USA ja Ruotsi ovat myös olleet mukana jokaisissa olympialaisissa siitä asti. Naisleijonat ovat voittaneet matkan varrella neljä olympiamitalia, jotka ovat kaikki olleet pronssisia. Kahdesti Suomi on jäänyt neljänneksi, mutta vuonna 2014 joukkue teki kyseenalaista historiaa jäämällä ensimmäistä kertaa koskaan mitalipelien ulkopuolelle naisten arvokisoissa.

Suomi kuuluu niiden kuuden maan joukkoon, joiden ei tarvitse karsia paikastaan MM-kisoissa tai olympialaisissa. Arvokisoissa Naisleijonat pelaavat A-lohkossa, jonka jokainen joukkue etenee varmasti turnauksen puolivälieriin. Suomen maailmanrankingsijoitus on tällä hetkellä kolmas, ja on ollut jo vuodesta 2015 asti. Viimeksi Suomi oli kolmen parhaan ulkopuolella vuonna 2014, kun se oli toista vuotta putkeen rankingin neljäs. Neljäs sija on myös Naisleijonien historian alin rankingsijoitus.

Naisleijonien historian suurinumeroisin voitto on huhtikuulta 1989, jolloin joukkue murskasi Tšekkoslovakian 34–0. Suurin tappio on puolestaan marraskuulta 2010, jolloin Kanada oli parempi lukemin 10–0.