Kuten kaikki tietävät, on Suomikin mukana jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2024. Suomi lähtee kisoihin hakemaan historiansa viidettä MM-kultaa, ja ensimmäistä sitten kotikisojen 2022. Edellisvuonna maailmanmestaruus meni historian menestyneimmälle jääkiekkomaalle Kanadalle, joka on viime vuosina ollut maineensa veroinen ja edennyt MM-kisojen finaaliin neljästi putkeen. Ruotsi ei puolestaan ole hetkeen ollut se kultaa vuoleva hanhi, jollaisena me olemme sen tottuneet tuntemaan! Muuttuuko ääni kellossa nyt?

Suomen kertoimet ja voittomahdollisuudet jääkiekon MM-kisoissa 2024

Vaikka Suomi tunnetaankin maailmalla vaarallisena vastustajana ja yhtenä jääkiekon ehdottomista huippumaista, on Suomi vasta viime vuosina päässyt lähtemään MM-kisoihin niiden suurimpana voittajasuosikkina. Etenkin kotikisoissaan 2022 ja 2023 Leijonat piti koko turnauksen ykkössuosikin valtikkaa hallussaan. Nyt Leijonat on kuitenkin palannut Kanadan haastajaksi, vaikka onkin edelleen todennäköisin maa syöksemään lajin kuninkaan pois valtaistuimeltaan.

Syitä Suomen menestykseen ja nousuun MM-kisojen kestomenestyjäksi viime vuosina on ollut useita. Vaikka pelaajarosteri ei sinänsä ehkä vastaakaan monen muun joukkueen laajuutta, on Suomi pystynyt vuosien varrella nojaamaan esimerkiksi maailmanluokan maalivahtipeliin, hyvään tiimisuorittamiseen ja periksiantamattomaan taistelutahtoonsa. Näitä tekijöitä voisi kaiketa kutsua jonkinlaisiksi makro-ominaisuuksiksi, joiden mittaaminen ja matemaattinen analysointi on hyvin hankalaa. Vedonlyöntikertoimien laskeminen ja määrittäminen kun taas nimenomaan on pääasiassa matematiikkaa, tilastojen tutkimista ja ja loogista päättelyä.

On vaikea ennustaa, kuinka pitkälle Suomen menestys vuonna 2024 tulee kantamaan, mutta emme yllättyisi, mikäli Leijonat olisivat jälleen aivan kärkikahinoissa mukana!

Suomi ja jääkiekko yleisesti

Suomen historia jääkiekossa on ollut pitkä ja kivinen, mutta nykyisin kaunista kotimaatamme pidetään, kuten jo todettu, yhtenä lätkän suurmaista. Saavutus on sikälikin mahtava, että Suomessa on kuitenkin vain alle kuusi miljoonaa asukasta, mikä on merkittävästi vähemmän kuin useimmissa muissa jääkiekon huippumaissa. Jo Ruotsissa ja Tsekissäkin on kumpaisessakin yli 10 miljoonaa asukasta – puhumattakaan tietenkään Kanadan 37 miljoonasta ja Yhdysvaltojen jopa 328 miljoonasta asukkaasta! Maan kokoon suhteutettuna Suomen pelaajamateriaali on yllättävänkin laaja, ja etenkin kotimaiset maalivahdit tunnetaan maailmalla laadustaan ja kylmähermoisuudestaan.

Millainen sitten mahtaakaan olla Suomen kisahistoria? Entä milloin Suomessa ensimmäistä kertaa pelattiin jääkiekkoa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan seuraavaksi.

Jääkiekon saapuminen Suomeen

Jääkiekolla on Suomessa pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran jääkiekon tapaista peliä – tai sitä aikaa ”jäähockeya” – pelattiin Helsingissä ilmeisesti aivan 1800-luvun viimeisinä vuosina. Tämä pelimuoto oli kuitenkin vielä varsin kaukana nykyisestä jääkiekosta ja muistutti enemmänkin jonkinlaista jääpalloa. Peli ei myöskään vielä tässä vaiheessa lähtenyt lentoon, vaan seuraavan kerran se rantautui Suomeen vasta vuonna 1927. Ensimmäiset oikeilla kiekolla ja jääkiekkomailoilla pelatut pelit pelattiin Tampereella, josta myös tämän päivän SM-liigajoukkueet Ilves ja Tappara ovat kotoisin.

Kesti vielä joitain vuosia ennen kuin Suomi viimein muodosti ensimmäisen maajoukkueensa ja lähti ulkomaille ottamaan mittaa muista maista. Ensimmäisen vierasottelun Suomi kävi pelaamassa vuonna 1933 Ruotsia vastaan, jolloin luvassa oli kylmää kyytiä. Länsinaapuri vei Suomea tuolloin kuin litraa mittaa luvuin 11–1. Vasta neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1937, Suomi voitti ensimmäisen maajoukkuepelinsä. Historiallinen voitto tuli tuolloin Viroa vastaan lukemin 2–1.

Suomen ensimmäiset vuodet jääkiekon MM-kisoissa

MM-kisoihin Suomi päätyi pelaamaan ensimmäisen kerran vasta vuonna 1939 ja sijoittui silloin 13:nneksi. Kisoja oli tuolloin järjestetty jo vuodesta 1920 lähtien, joskin aluksi lajin MM-kisoihin pidettiin neljän vuoden välein järjestettävien olympialaisten jääkiekkoturnausta.

Toinen maailmansota katkaisi jääkiekon MM-kisojen järjestämisen pitkäksi aikaa. Vuoden 1949 MM-kisoissa Suomi kuitenkin voitti ensimmäiset pelinsä turnauksen historiassa. Tuolloin Norja kaatui 7–3 ja Belgia vieläkin vakuuttavammin maalein 17–2.

Ensimmäiset Suomessa järjestetyt MM-kisat pelattiin vuonna 1965 Tampereella. Mukana oli tuolloin kahdeksan maata, ja Suomi sijoittui seitsemänneksi. Neuvostoliitto, Tsekkoslovakia ja Ruotsi puolestaan muodostivat kolmen kärjen.

Alle 18-vuotiaiden sarjassa Suomi voitti ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1978 ja U20-ikäluokassa vuonna 1987.

Suomi voittaa kultaa

Vuonna 1995 Ruotsin kotikisojen teemamusiikkki Den glider in soi kaikkialla ympäri Suomea. Suomi oli juuri voittanut MM-kisat ensimmäistä kertaa – ja vieläpä rakkaan länsinaapurin kotikaukalossa Globenissa! Finaalissa Timo Jutila osui kerran ja Ville Peltonen tykitti kypärätempulla itsensä kotimaiseen kisahistoriaan.

Kuusitoista vuotta myöhemmin oli jo vähitellen alkanut näyttää siltä, ettei Suomi kenties enää koskaan pääsisi maistamaan kultaa. Näin kuitenkin tapahtui viimein pitkän tauon jälkeen vuonna 2011, kun Suomi löylytti Ruotsia ensimmäistäkin kertaa kovemmin: lukemin 6–1. Jälleen Suomi hullaantui, ihmiset juhlivat kaupungilla ja uutismediat olivat täynnä ansaittua hehkutusta! Erityisen muistettava hetki näissä kisoissa oli Mikael Grandlundin ilmaveiviksikin tituleerattu tyylikäs voittomaali välierässä Venäjää vastaan.

Ennen vuoden 2019 MM-kisoja Suomi oli voittanut finaaleita ainoastaan Ruotsia vastaan. Tällä kertaa vastassa kultaottelussa oli kuitenkin Kanada, joka lopulta kaatui luvuin 3–1. Myös seuraava maailmanmestaruus tuli Kanadaa vastaan, tällä kertaa vuoden 2022 Helsingissä ja Tampereella pelatuissa kisoissa. Samalla Suomi nappasi MM-kultaa ensimmäistä kertaa koskaan kotikisoistaan!

Leijonien neljäst kultamitalista kolme viimeisintä on tullut Jukka Jalosen valmennuksessa. Riihimäkeläinen valmentaja onkin aivan ansaitusti ansainnut lempinimensä Leijonakuningas. Lähes kaikki, mihin Jalonen on urallaan koskenut, on muuttunut kullaksi. Suomen historiasta ei löydykään toista niin menestyksekästä tai merkityksellistä valmentajaa kuin Jalonen.

Suomi jääkiekon MM-kisoissa 2024

Vuoden 2024 MM-kisoissa laitetaan testiin se, voittaako Jukka Jalonen MM-kultaa uransa viimeisissä MM-kisoissa. Leijonakuningas nimittäin jättää tehtävänsä maajoukkueen päävalmentajana näiden kisojen jälkeen. Kun kisat on pelattu kaksi kertaa putkeen kotikaukalossa, on mukaan saatu useita nimekkäitä tähtiä ja käytännössä paras mahdollinen pelaajamateriaali. Tsekin MM-kisoihin ei välttämättä samanlaista tähtisikermää saada kasattua, mutta Jalonen on toisaalta osoittanut, että hän pystyy parhaimpaansa silloin, kun joukkueelta puuttuvat ne kaikkein kirkkaimmat tähdet – ja samalla suurimmat paineet.