Kuten kaikki tietävät, on Suomikin mukana jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2021. Suomi lähtee kisoihin hallitsevana ja hyvin levänneenä maailmanmestarina, joka on taukovuoden myötä päässyt pitämään kruunua päässään peräti kaksi perättäistä vuotta. Toisin kuin Ruotsin, Venäjän ja Kanadan kaltaiset muut turnauksen kovat pelurit, Suomi ei kuitenkaan ole koskaan onnistunut voittamaan kahta turnausta peräkkäin.

Suomen kerroin ja voittomahdollisuudet MM-kisoissa 2021

Vaikka Suomi tunnetaankin maailmalla vaarallisena vastustajana ja yhtenä jääkiekon ehdottomista huippumaista, ei Suomi varmasti koskaan ole lähtenyt kisoihin ennakkosuosikkina. Syy tähän on siinä, että Suomi on kuitenkin maana pieni ja maailmanluokan huippuliigoissa pelaavia pelaajia on meillä verrattain vähemmän kisojen kestosuosikeilla. Myös vuonna 2021 Suomi lähtee kisoihin mukaan vasta neljäntenä ennakkosuosikkina Kanadan, Venäjän ja Ruotsin jälkeen.

Syitä Suomen menestykseen on viime vuosina joka tapauksessa ollut useita. Vaikka pelaajarosteri ei sinänsä ehkä vastaakaan monen muun joukkueen laajuutta, on Suomi pystynyt vuosien varrella nojaamaan esimerkiksi maailmanluokan maalivahtipeliin, hyvään tiimisuorittamiseen ja periksiantamattomaan taistelutahtoonsa. Näitä tekijöitä voisi kaiketa kutsua jonkinlaisiksi makro-ominaisuuksiksi, joiden mittaaminen ja matemaattinen analysointi on hyvin hankalaa. Vedonlyöntikertoimien laskeminen ja määrittäminen kun taas nimenomaan on pääasiassa matematiikkaa, tilastojen tutkimista ja ja loogista päättelyä.

On vaikea ennustaa, kuinka pitkälle Suomen menestys vuonna 2021 tulee kantamaan, mutta emme yllättyisi, mikäli Leijonat olisivat jälleen aivan kärkikahinoissa mukana!

Suomi ja jääkiekko yleisesti

Suomen historia jääkiekossa on ollut pitkä ja kivinen, mutta nykyisin kaunista kotimaatamme pidetään, kuten jo todettu, yhtenä lätkän suurmaista. Saavutus on sikälikin mahtava, että Suomessa on kuitenkin vain alle kuusi miljoonaa asukasta, mikä on merkittävästi vähemmän kuin useimmissa muissa jääkiekon huippumaissa. Jo Ruotsissa ja Tsekissäkin on kumpaisessakin yli 10 miljoonaa asukasta – puhumattakaan tietenkään Kanadan 37 miljoonasta ja Yhdysvaltojen jopa 328 miljoonasta asukkaasta! Maan kokoon suhteutettuna Suomen pelaajamateriaali on yllättävänkin laaja, ja etenkin kotimaiset maalivahdit tunnetaan maailmalla laadustaan ja kylmähermoisuudestaan.

Millainen sitten mahtaakaan olla Suomen kisahistoria? Entä milloin Suomessa ensimmäistä kertaa pelattiin jääkiekkoa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan seuraavaksi.

Jääkiekon saapuminen Suomeen

Jääkiekolla on Suomessa pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran jääkiekon tapaista peliä – tai sitä aikaa ”jäähockeytä” – pelattiin Helsingissä ilmeisesti aivan 1800-luvun viimeisinä vuosina. Tämä pelimuoto oli kuitenkin vielä varsin kaukana nykyisestä jääkiekosta ja muistutti enemmänkin jonkinlaista jääpalloa. Peli ei myöskään vielä tässä vaiheessa lähtenyt lentoon, vaan seuraavan kerran se rantautui Suomeen vasta vuonna 1927. Ensimmäiset oikeilla kiekolla ja jääkiekkomailoilla pelatut pelit pelattiin Tampereella, josta myös tämän päivän SM-liigajoukkueet Ilves ja Tappara ovat kotoisin.

Kesti vielä joitain vuosia ennen kuin Suomi viimein muodosti ensimmäisen maajoukkueensa ja lähti ulkomaille ottamaan mittaa muista maista. Ensimmäisen vierasottelun Suomi kävi vuonna 1933 Ruotsia vastaan, jolloin luvassa oli kylmää kyytiä. Länsinaapuri vei Suomea tuolloin kuin litraa mittaa luvuin 11–1. Vasta neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1937, Suomi voitti ensimmäisen maajoukkuepelinsä. Historiallinen voitto tuli tuolloin Viroa vastaan lukemin 2–1.

Suomen ensimmäiset vuodet jääkiekon MM-kisoissa

MM-kisoihin Suomi päätyi pelaamaan ensimmäisen kerran vasta vuonna 1939 ja sijoittui silloin 13:nneksi. Kisoja oli tuolloin järjestetty jo vuodesta 1920 lähtien, joskin aluksi maailmanmestaruudesta oltiin kampailtu ainoastaan neljän vuoden välein.

Toinen maailmansota katkaisi jääkiekon MM-kisojen järjestämisen pitkäksi aikaa. Vuoden 1949 MM-kisoissa Suomi kuitenkin voitti ensimmäiset pelinsä turnauksen historiassa. Tuolloin Norja kaatui 7–3 ja Belgia vieläkin vakuuttavammin 17–2.

Ensimmäiset Suomessa järjestetyt MM-kisat käytiin vuonna 1965 Tampereella. Mukana oli tuolloin kahdeksan maata, ja Suomi sijoittui seitsemänneksi. Neuvostoliitto, Tsekkoslovakia ja Ruotsi puolestaan muodostivat kolmen kärjen.

Alle 18-vuotiaiden sarjassa Suomi voitti ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1978.

Suomi voittaa kultaa

Vuonna 1995 Ruotsin kotikisojen teemamusiikkki Den glider in soi kaikkialla ympäri Suomea. Suomi oli juuri voittanut MM-kisat ensimmäistä kertaa – ja vieläpä rakkaan länsinaapurin kotikaukalossa Globenissa! Timo Jutila osui kerran ja Ville Peltonen tykitti kypärätempulla itsensä kotimaiseen kisahistoriaan.

Kuusitoista vuotta myöhemmin oli jo vähitellen alkanut näyttää siltä, ettei Suomi kenties enää koskaan pääsisi maistamaan kultaa. Näin kuitenkin tapahtui viimein pitkän tauon jälkeen vuonna 2011, kun Suomi löylytti Ruotsia ensimmäistäkin kertaa kovemmin: lukemin 6–1. Jälleen Suomi hullaantui, ihmiset juhlivat kaupungilla ja uutismediat olivat täynnä ansaittua hehkutusta! Erityisen muistettava hetki näissä kisoissa oli Mikael Grandlundin ilmaveiviksikin tituleerattu tyylikäs voittomaali välierässä Venäjää vastaan.

Ennen vuoden 2019 MM-kisoja Suomi oli voittanut finaaleita ainoastaan Ruotsia vastaan. Tällä kertaa vastassa kultaottelussa oli kuitenkin Kanada, joka lopulta kaatui luvuin 3–1. Näiden kisojen voittoa on saatu juhlia nyt käytännössä jo kahden vuoden ajan, sillä vuoden 2020 kisat peruttiin koronaviruksen vuoksi.

Suomi jääkiekon MM-kisoissa 2021

Tänä vuonna siis laitetaan testiin se, voisiko Suomi ensimmäistä kertaa voittaa kisat kaksi kertaa peräkkäin! Ensimmäisen ja toisen mestaruuden välillä oli 16 vuotta, mutta kolmanteen meni ainoastaan 8 vuotta. Joidenkin vääräleukojen mukaan seuraava Suomen mestaruus tulisi siis trendin jatkuessa 4 vuoden päästä edellisestä – eli vuonna 2023 –, mutta tämä nyt on vain vitsikästä spekulointia!

Vuonna 2021 siis selviää, onnistuuko Suomi uusimaan voittonsa. Vuonna 2022 puolestaan pistetään testiin se, voisiko Suomi nousta harvinaiseen joukkoon yhdeksi niistä maista, jotka ovat onnistuneet viemään mestaruuden nimiinsä kotikisoissaan. Vuoden 2022 kisat nimittäin järjestetään Helsingissä ja Tampereella!