Tälle sivulle on koottu Ruotsin naisten maajoukkue vuoden 2022 MM-kisoihin. Lisäksi sivulta löytyy tietoa joukkueen historiasta. Vuoden 2022 MM-kisat järjestetään Tanskassa, Herningissä ja Fredrikshavnissa. Ruotsi kohtaa MM-kisojen avausottelussaan juuri kotijoukkue Tanskan. Ruotsi pelaa turnauksen B-lohkossa yhdessä Unkarin, Saksan, Tšekin ja Tanskan kanssa. B-lohkon kolme parasta jatkaa pudotuspeleihin.
Ruotsin otteluohjelma jääkiekon MM-kisoissa 2022
Alkamisajat Suomen aikaa.
Lohkovaihe:
25.8.2022 klo 20:30 Tanska – Ruotsi
27.8.2022 klo 16:30 Ruotsi – Saksa
29.8.2022 klo 20:30 Unkari – Ruotsi
30.8.2022 klo 16:30 Ruotsi – Tšekki
Mahdolliset pudotuspelit:
1.9.2022 klo 13:15 Puolivälierä 1
1.9.2022 klo 17:15 Puolivälierä 2
1.9.2022 klo 18:30 Puolivälierä 3
1.9.2022 klo 21:15 Puolivälierä 4
3.9.2022 klo 15:00 Välierä 1
3.9.2022 klo 19:00 Välierä 2
4.9.2022 klo 16:00 Pronssiottelu
4.9.2022 klo 20:30 Finaali
jääkiekon naisten MM-turnaukseen osallistuu kymmenen maata. Joukkueet on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. A-lohkossa pelaavat ne viisi joukkuetta, joiden maailmanranking on korkein, ja jokainen A-lohkon joukkueista etenee turnauksen pudotuspeleihin. B-lohkossa pelaavat viisi muuta joukkuetta, mukaan lukien kaikki karsintojen kautta turnaukseen selvinneet joukkueet. B-lohkon kolme parasta jatkaa puolivälieriin A-lohkon viiden joukkueen seuraksi. Jokaisessa B-lohkon ottelussa on siis tarjolla pudotuspelipaikan kannalta äärimmäisen tärkeitä pisteitä. Myös alkulohkon sijoituksella on väliä, sillä lohkon voittaja todennäköisesti välttää puolivälierissä USA:n ja Kanadan kohtaamisen. Usein B-lohkon voittaja onkin saanut vastaansa A-lohkon kolmanneksi tulleen Suomen.
🇸🇪 Ruotsin naisten maajoukkue jääkiekon MM-kisoissa 2022
Ruotsin maajoukkue koostuu pääosin kotimaan sarjassa pelaajista pelaajista. Joukkueen pelaajista jopa 17 kiekkoilee kotimaassaan. Loput kahdeksan pelaavat USA:ssa. Ebba Berglund on ainoa ruotsalainen, joka pelaa maailman ainoassa naisten ammattilaisliigassa PHF:ssa. Muut Pohjois-Amerikassa kiekkoilevat ruotsalaiset pelaavat Yhdysvaltojen yliopistosarjassa.
Joukkuetta valmentaa Ulf Lundberg.
Maalivahdit:
Ida Boman, Djurgården Stockholm
Ellen Jonsson, AIK Stockholm
Emma Soderberg, University of Minnesota Duluth (NCAA)
Puolustajat:
Jessica Adolfsson, Linköping HC
Linnea Andersson, MODO Ornskoldsvik
Ebba Berglund, Metropolitan Riveters (PHF)
Paula Bergstrom, Long Island University (NCAA)
Mira Jungaker, HV71 Jonköping
Anna Kjellbin, Luleå HF
Maja Nylen Persson, Brynäs Gävle
Mina Waxin, Brynäs Gävle
Hyökkääjät:
Jenny Antonsson, Brynäs Gävle
Josefin Bouveng, Minnesota State University (NCAA)
Olivia Carlsson, MODO Ornskoldsvik
Sara Hjalmarsson, Providence College (NCAA)
Linnea Johansson, Linköping HC
Thea Johansson, Mercyhurst University (NCAA)
Lina Ljungblom, MODO Ornskoldsvik
Michelle Lowenhielm, SDE HF
Sofie Lundin, Ohio State University (NCAA)
Emma Muren, Färjestad Karlstad
Hanna Olsson, Frölunda Gothenburg
Celine Tedenby, Merrimack College (NCAA)
Hanna Thuvik, Brynäs Gävle
Felizia Wikner-Zienkiewicz, Brynäs Gävle
🏆 Onko Ruotsi voittanut jääkiekon naisten maailmanmestaruuden?
Ei, Ruotsi ei ole koskaan voittanut maailmanmestaruutta. Ainoat maat, jotka ovat voittaneet jääkiekon naisten maailmanmestaruuden, ovat Kanada ja USA.
🇸🇪 Mikä on Ruotsin paras sijoitus olympialaisissa?
Ruotsi voitti hopeaa vuoden 2006 olympialaisissa. Kyseessä on edelleen ainoa Pohjois-Amerikan ulkopuolinen maa, joka on onnistunut etenemään naisten olympiafinaaliin.
Ruotsin olympiahopeaa voittanut joukkue
Maalivahdit:
Cecilia Andersson, Concordia Stingers, Kanada
Kim Martin, AIK
Puolustajat:
Gunilla Andersson, Mälärhöjden/Bredäng
Jenni Asserholt, Örebro HK
Joa Elfsberg, Brynäs IF
Emma Eliasson, Modo Hockey
Ylva Lindberg, Mälärhöjden/Bredäng
Frida Nevalainen, Modo Hockey
Hyökkääjät:
Ann-Louise Edstrand, Mälärhöjden/Bredäng
Erika Holst, Mälärhöjden/Bredäng
Nanna Jansson, Brynäs IF
Jenny Lindqvist, Mälärhöjden/Bredäng
Kristina Lundberg, Modo Hockey
Emilie O’Konor, AIK
Maria Rooth, Mälärhöjden/Bredäng
Danijela Rundqvist, AIK
Therése Sjölander, Modo Hockey
Katarin Timglas, AIK
Anna Vikman, Modo Hockey
Pernilla Winberg, AIK
👑 Damkronorna
Ruotsin naisten maajoukkue on Ruotsin jääkiekkoliiton hallinnoima maajoukkue, joka edustaa Ruotsia jääkiekon naisten arvokisoissa. Ruotsi on ollut mukana sekä olympialaisissa että MM-kisoissa siitä asti, kun niitä on järjestetty. Ensimmäiset naisten MM-kisat pelattiin 1990, jolloin Ruotsi oli neljäs. Ensimmäiset olympialaiset, joissa pelattiin myös jääkiekon naisten turnaus, olivat Naganon vuoden 1998 talviolympialaiset. Tuolloin Ruotsi tuli viidenneksi.
Siinä, missä Ruotsin miesten maajoukkue tunnetaan nimellä Tre Kronor, tunnetaan naisten maajoukkue vastaavasti nimellä Damkronorna. Ruotsin vaakunaan pohjautuva kruunuviittaus kulkee mukana koko maan jääkiekkoperheessä. Alle 20-vuotiaiden poikien maajoukkue, esimerkiksi, tunnetaan nimellä Juniorkronorna.
Ainoastaan Kanada, USA ja Suomi ovat lajin historiassa osallistuneet kaikkiin naisten MM-kisoihin. Seuraavaksi eniten osallistumisia on Ruotsilla, sillä joukkueelta on jäänyt väliin vian yhdet naisten MM-kisat; vuonna 2021. Ruotsi on historian viidenneksi menestynein maajoukkue. Se on pelaamissaan 19 MM-kisoissa selvinnyt kaksi kertaa hopealle.
Olympialaisissa Ruotsi on ollut kerran pronssilla ja kerran hopealla. Damkronorna olikin historiallisesti ensimmäinen ei-pohjoisamerikkalainen joukkue, joka eteni naisten arvoturnauksen finaaliin, ja rikkoi näin Kanadan ja USA:n kauan vallalla olleen duopolin.
Ruotsin olympiakarsinnat vuoden 2022 olympialaisiin
Ruotsi joutui hakemaan paikkaa Pekingin olympialaisissa karsintojen kautta. Karsintoihin osallistui yhteensä 28 maata, mutta hyvän rankingsijoituksen vuoksi Damkronorna pääsivät mukaan suoraan viimeiselle karsintakierrokselle.
Siellä maa arvottiin lohkoon, jossa pelasivat myös Ranska, Slovakia ja aiemmalta kierrokselta mukaan selvinnyt Etelä-Korea. Karsintalohko pelattiin 11.–14. marraskuuta Luulajassa, jossa Ruotsi sai tuekseen kotiyleisön.
Ensimmäisessä ottelussaan Ruotsi löi Slovakian 0–3. Kun toisessa ottelussa kaatui Etelä-Korea murskaavasti 15–0, oli päätöskierroksella edessä tilanne, jossa aiemmat ottelunsa voittaneet Ranska ja Ruotsi ratkaisisivat olympiapaikan kohtalon. Yli tuhannen katsojan edessä pelatusta ottelusta tuli lopulta yhden maalin trilleri. Ruotsi karkasi kolmannen erän alussa jo 3–1 johtoon, mutta Ranska kavensi vain neljä minuuttia ennen loppua. Damkronorna kuitenkin kesti painostuksen ja ansaitsi paikkansa Pekingin olympialaisissa.
Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkueen historiaa
Ruotsin naisten maajoukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa huhtikuussa 1987, jolloin vastaan asettui Yhdysvallat. Lajin mahtimaa oli selvästi parempi, ja tuloksena oli 10–0 tappio. Vuonna 1990 Ruotsi osallistui historian ensimmäisiin MM-kisoihin, joissa maa selvisi alkulohkostaan jatkoon, mutta päätyi lopulta neljän joukkueen pudotuspeleissä neljännelle sijalle. Vuotta aiemmin Damkronorna olivat jo osallistuneet jääkiekon EM-kisoihin, joista kotiin tuomisina tuli hopeaa. EM-kisoja pelattiin 1990-luvun puoliväliin saakka; Suomi voitti yhtä lukuun ottamatta jokaisen. Viimeisessä turnauksessa Ruotsista tuli ensimmäinen maa, joka päätti Suomen yksinvallan voittamalla jääkiekon Euroopan mestaruuden.
MM-kisoissa Ruotsi pelasi yhtäjaksoisesti aina vuoteen 2019 asti, jolloin joukkue koki historiansa synkimmän hetken putoamalla I. divisioonaan. Koska pandemian johdosta alempien sarjatasojen turnauksia ei ole viimevuosina pelattu, ei Ruotsi ole saanut tilaisuutta nousta takaisin pääsarjaan. Joukkueen tämänhetkinen maailmanranking, 9. sija, onkin heikoin koskaan. Parhaimmillaan Ruotsi oli jopa koko rankingin toisena, vuonna 2007.
Vuonna 2022 Ruotsi nostettiin takaisin pääsarjan MM-kisoihin, kun Venäjä suljettiin pois kansainvälisestä jääkiekkotoiminnasta.
2000-luvun puolivälissä koettiinkin ruotsalaisin naisjääkiekkoilun kulta-aikaa. Damkronorna oli viisien arvokisojen aikana jopa neljä kertaa mitaleilla. Kyseinen pelaajasukupolvi on edelleen ainoa, joka on Ruotsille arvokisamitaleita tuonut, ja kaikki joukkueen mitalit niin MM-kisoista kuin olympialaisista ovat peräisin tuolta ajanjaksolta.
Ruotsi aloitti mitaliputkensa voittamalla vuoden 2002 olympialaisista pronssia, kun Suomi kaatui pronssiottelussa 1–2. Vuoden 2004 MM-kisoissa koitti paluu neljännelle sijalle, mutta vuotta myöhemmin Damkronorna voitti historiansa ensimmäisen MM-mitalin, kun joukkue voitti pronssiottelussa jälleen Suomen. Vuonna 2006 koettiin Ruotsin naisten maajoukkueen historian suurin saavutus, ja yksi naisjääkiekkoilun kovimpia yllätyksiä ikinä, kun joukkue kaatoi USA:n olympialaisten välierissä 3–2. Ruotsi joutui pelissä jo kahden maalin takaa-ajoasemaan, mutta nousi tasoihin Maria Roothin kahdella maalilla. Rooth myös ratkaisi ottelun voiton rangaistuslaukauskilpailussa. Vuotta myöhemmin Ruotsi voitti Suomen vielä kerran MM-kisojen pronssiottelussa, jälleen Roothin maalilla. Tuo pronssi onkin tällä hetkellä Damkronornan viimeisin arvokisamitali.
Ruotsin naisten maajoukkueen historian suurin voitto on keväältä 2000, jolloin Norja kaatui 17–0. Suurinumeroisin tappio on puolestaan 15–0 Kanadalle hävitty ottelu vuodelta 1990.