Jääkiekkoa pelataan Pekingin olympialaisten alusta loppuun. Naisten turnaus on ollut käynnissä jo lähes viikon, ja tänään myös miehet päästetään irti. Miesten turnauksen finaali pelataan olympialaisten viimeisenä päivänä, joten sen voi sanoa huipentavan koko kaksiviikkoisen tapahtuman. Katso tästä kaikki, mitä sinun tulee Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksesta tietää.

Jääkiekko on pelattu olympialaisissa jo vuodesta 1920 lähtien. Vielä tuolloin ei kuitenkaan järjestetty erillisiä talviolympialaisia, joten historian ensimmäinen jääkiekon olympiaturnaus pelattiin osana Antwerpenin kesäolympialaisissa. Vuodesta 1924 lähtien jääkiekko on kuulunut talviolympialaisten ohjelmaan.

Ensimmäiset vuodet olivat Kanadan kulta-aikaa, ja maa voittikin kuusi seitsemästä ensimmäisestä olympiaturnauksesta. Tämän jälkeen alkoi Neuvostoliiton dominointia, sillä joukkue voitti kymmenissä olympialaisissa kahdeksan kultaa. Ainoana tuota dominanssia pystyi horjuttamaan USA, joka vei olympiakultaa vuosina 1960 ja 1980. Tämän jälkeen on ollut hieman tasaisempaa, ja vuodesta 1994 lähtien miesten olympiakultaa on voittanut kahdesti Ruotsi, kolmesti Kanada ja kertaalleen sekä Tšekki että Venäjä. Naisten jääkiekkoturnaus on ollut olympialaisten ohjelmassa vuodesta 1998 lähtien.

Historian ensimmäiseen olympialaisten miesten jääkiekkoturnaukseen osallistui seitsemän joukkuetta, mutta heti ensimmäisissä talviolympialaisissa määrää kasvatettiin kahteentoista. Tämän jälkeen osallistujamäärä on kuitenkin seilannut neljän ja jopa kuudentoista välillä. Nykyinen systeemi, jossa 12 osallistujaa on jaettu kolmeen lohkoon ja käytössä on alkulohkojen jälkeiset jatkokarsinnat, on ollut käytössä vuoden 2010 Vancouverin olympialaisista lähtien.

Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus – alkulohkot

Pekingin olympialaisiin osallistuu 12 miesten jääkiekkomaajoukkuetta. Maat on jaettu kolmeen neljän joukkueen lohkoon maailmanrankinginsa perusteella. Maailmanrankingin kolme parasta joukkuetta jaettiin eri lohkoihin, minkä jälkeen sama tehtiin kolmelle seuraavalle, mutta käännetyssä järjestyksessä. Tämän vuoksi esimerkiksi Suomen lohkossa pelaa maailmanrankingin 3. (Suomi) ja 4. (Ruotsi), kun taas A-lohkossa kaksi parasta joukkuetta ovat maailmanrankingin sijoilla 1. (Kanada) ja 6. (USA).

Näin lohkot jaettiin Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnaukseen:

Lohko A:
Kanada 1.
USA 6.
Saksa 7.
Kiina 32.

Lohko B:
Venäjä 2.
Tšekki 5.
Sveitsi 8.
Tanska 11.

Lohko C:
Suomi 3.
Ruotsi 4.
Slovakia 9.
Latvia 10.

Maailmanrankingin perustuu edellisiin olympialaisiin sekä kaikkiin edellisten olympialaisten jälkeen pelattuihin MM-kisoihin. Kahdeksan maailmanrankingin parasta joukkuetta selvisi Pekingin olympialaisiin suoraan ilman karsintoja. Myös Kiina eteni kotijoukkueen asemassa lopputurnaukseen ilman karsintoja. Loput kolme joukkuetta ratkesivat lähes kaksi vuotta kestäneiden olympiakarsintojen perusteella.

Maailmanrankingin heikoimmat maat aloittivat karsinnat jo marraskuussa 2019. Seuraava erä joukkueita liittyi ensimmäisen vaiheen voittaneiden joukkueiden kanssa karsintoihin joulukuussa 2019. Kolmas karsintakierros pelattiin helmikuussa 2020. Viimeiselle karsintakierrokselle, joka pelattiin koronapandemian takia vasta syksyllä 2021, liittyivät joukkueet maailmanrankingin sijoilta 9–17.

Lopulta karsintojen voittajina olympialaisten lopputurnaukseen selvisivät Slovakia, Latvia ja Tanska.

Pekingin olympialaiset, miesten jääkiekkoturnaus, lohko A:

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
USA
3
3
0
0
0
15 - 4
9
2
Kanada
3
2
0
0
1
12 - 5
6
3
Saksa
3
1
0
0
2
6 - 10
3
4
Kiina
3
0
0
0
3
2 - 16
0

Pekingin olympialaiset, miesten jääkiekkoturnaus, lohko B:

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
ROC
3
2
0
1
0
8 - 6
7
2
Tanska
3
2
0
0
1
7 - 6
6
3
Tšekki
3
0
2
0
1
9 - 8
4
4
Sveitsi
3
0
0
1
2
4 - 8
1

Pekingin olympialaiset, miesten jääkiekkoturnaus, lohko C:

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Suomi
3
2
1
0
0
13 - 6
8
2
Ruotsi
3
2
0
1
0
10 - 7
7
3
Slovakia
3
1
0
0
2
8 - 12
3
4
Latvia
3
0
0
0
3
5 - 11
0

Jokaisen lohkon voittaja etenee suoraan puolivälieriin. Lisäksi puolivälieriin etenee parsa lohkokakkonen. Kaikki muut joukkueet pelaavat keskenään jatkokarsinnan, jonka otteluparit määräytyvät lohkovaiheen menestyksen perusteella.

Joukkueet asetetaan yhteiseen taulukkoon, jonka paremmuusjärjestys määräytyy lohkoissa kerättyjen pisteiden ja maalierojen perusteella. Taulukon paras joukkue kohtaa heikoimman, toiseksi paras toiseksi heikoimman ja niin edelleen. Jokaisen jatkokarsintaottelun voittaja etenee myös puolivälieriin.

Lohkovaihe alkaa 9. helmikuuta ja loppuu 13. helmikuuta. Lisää turnauksen lohkoista voit lukea tästä.

Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus – pudotuspelit

Pudotuspeleissä pelataan puolivälierät, välierät, pronssiottelu ja finaali. Kaikki ottelut pelataan äkkikuolemaperiaatteella. Joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kerran, ja ottelu pelataan ratkaisuun asti.

Kuten mainittua, puolivälieräparit määräytyvät lohkovoittajien, parhaan lohkokakkosen ja kolmen jatkokarsintaottelun voittaneen joukkueen kesken. Lohkovaiheen menestys määrittää, mitkä joukkueet kohtaavat toisensa – lohkovaiheen paras joukkue saa vastaansa heikoimman puolivälieriin selvinneen joukkueen, toiseksi paras toiseksi heikoimman ja niin edelleen.

Myös välierissä lohkovaiheen menestys määrittää otteluparit. Lohkovaiheen parhaalla joukkueella on siis ainakin näennäinen etu jokaisella pudotuspelikierroksella aina finaaliin asti.

Kaikki puolivälierät pelataan keskiviikkona 16. helmikuuta. Välierät ovat vuorossa perjantaina 18. helmikuuta. Miesten jääkiekkoturnauksen pronssiottelu pelataan lauantaina 19. helmikuuta. Finaali huipentaa turnauksen sunnuntaina 20. helmikuuta.

Lisää olympialaisten pudotuspeleistä voit lukea tästä.

Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen voittajasuosikit

NHL-pelaajien kanssa turnauksen ylivoimainen voittajasuosikki olisi ollut Kanada. Kanadan materiaali on kaikista maailman jääkiekkomaista ylivoimaisesti paras, ja maa saisi olympialaisiin kasaan jopa kolme joukkuetta, jotka kaikki voisivat taistella kullasta. Seuraavaksi suurin mestarisuosikki olisi todennäköisesti ollut USA, minkä jälkeen todennäköisimmät voittajat olisivat olleet Ruotsi ja Venäjä.

Euroopan sarjojen pelaajilla käyty turnaus on kuitenkin kokonaan toinen tarina. Kanada ei saa Euroopassa pelaavista pelaajista kasaan kovinkaan nimekästä joukkuetta, ja sitä voi pitää vasta turnauksen kolmanneksi tai neljänneksi suurimpana suosikkina. USA:n tilanne on vielä murheellisempi, sillä Yhdysvallat on kisoissa liikkeellä hyvin nuorella joukkueella, jolta kukaan ei odota olympiavoittoa.

Venäjälle ja Suomelle tilanne on sen sijaan päinvastainen. Venäjä nousi NHL:n vetäytymisen jälkeen turnauksen ylivoimaisesti suurimmaksi voittajasuosikiksi. Suomi puolestaan on Pekingin olympialaisten toiseksi suurin voittajasuosikki, joten on hyvin mahdollista, että turnauksen lopuksi juhlitaan Suomen historian ensimmäistä jääkiekon olympiakultaa.

Lisää joukkueiden voimasuhteista voi lukea tästä.

Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus –  otteluohjelma

Miesten olympiaturnauksessa pelataan yhteensä 28 ottelua. Suomi kohtaa alkulohkon aikana Slovakian, Latvian ja Ruotsin. Koko otteluohjelman voit katsoa alta tai tästä linkistä.

Suomen otteluohjelma Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksessa

Torstaina 10. helmikuuta klo 10:40 Suomi – Slovakia

Perjantaina 11. helmikuuta klo 15:10 Latvia – Suomi

Sunnuntaina 13. helmikuuta klo 10:40 Suomi – Ruotsi

Koko turnauksen otteluohjelma