Pekingin olympialaisten lohkovaihe on pelattu, ja jatkokarsinnat odottavat huomenna. Tämän jälkeen vuorossa ovat pudotuspelit, jotka pyörähtävät käyntiin keskiviikkona. Nostimme esiin viisi pointtia, jotka olympiaturnauksen lohkovaiheesta jäivät käteen.

  1. Erikoistilannepelaamisella on iso rooli

Turnauksen lohkovaiheen maaleista jopa 27,2 % tehtiin ylivoimalla. Ääriesimerkki oli Suomen ja Ruotsin välinen päätöskamppailu, jonka seitsemästä maalista peräti viisi tehtiin erikoistilanteesta. Lyhyessä turnauksessa, jossa on vaikea ajaa läpi pelitavallisia muutoksia, erikoistilannepelaaminen nousee todella suureen arvoon – ja saattaa jopa ratkaista turnauksen voittajan.

Suomalaisittain hyvä uutinen on se, että Suomi on turnauksen paras ylivoimajoukkue 44,44 % tehokkuudellaan. Parasta alivoimaa on puolestaan pelannut Kanada, joka ei ole vielä päästänyt maaliakaan alivoimalla.

  1. Tanska on tullut pelaamaan

Tanska selviytyi karsintojen kautta historiansa ensimmäiseen olympiaturnaukseen. Joukkue ei kuitenkaan tullut Pekingiin nöyristelemään, vaan aidosti haastamaan itseään suuremmat jääkiekkomaat. Lohkovaiheen ensimmäisessä ottelussaan Tanska voitti Tšekin ja viimeisessään Sveitsin. Kummankin näistä joukkueista olisi pitänyt lähtökohtaisesti olla Tanskaa parempia. Voitto-otteluiden välissä Tanska kiusasi tehokkaasti Venäjää, ja päästi ottelussa vain yhden maalin maalivahdin taakse.

Myös Tanskan menestys on perustunut osittain terävään erikoistilannepelaamiseen. Tanska on turnauksen toiseksi paras alivoimajoukkue. Tätä on tukenut kenties kisojen kuumin malivahti Sebastian Dahm.

  1. USA ei tyydy katsomaan sivusta

Kovin moni tuskin odotti USA:lta juuri mitään sen jälkeen, kun NHL-pelaajat jättäytyivät pois olympialaisista. Joukkue on koottu pääosin kotimaan yliopistosarjojen pelaajista, ja olympialaisten päätarkoitus vaikutti lähinnä olevien nuorien pelaajien kouluttaminen. Toisin on kuitenkin käynyt. USA oli lohkovaiheen paras joukkue ja kylvetti jopa Kanadan 2–4. Menestyksen takuumiehinä ovat hääränneet huikeaa turnausta pelaava maalivahti Drew Commesso ja turnauksen pistepörssiä johtava Sean Farrell.

USA:n nopea ja raikas joukkue voi aiheuttaa päänvaivaa kelle tahansa tässä turnauksessa ja saattaa jopa yllättää mitalipeleissä.

  1. Sikailua ei sallita

Olympiaturnauksen tuomarilinja on ollut tiukka. Yhtään ylimääräisiä kepulikonsteja ei katsota sormien läpi, ja tuomarit ovat vielä herkästi menneet videolta katsomaan, olisiko rikkeistä annettavissa kaksiminuuttisia kovempia rangaistuksia. Kun joukkueet tiedetysti hiovat juuri erikoistilannepelaamista lyhyen turnauksen aikana paljon, on entistä tärkeämpää, että jäähyaitiosta onnistuu pysymään poissa.

  1. Leijonille riittää hyvä perustaso

Suomi osoitti Latviaa ja Slovakiaa vastaan, että joukkueen oma hyvä perustaso riittää suurinta osaa olympiaturnauksen joukkueista vastaan. Mihinkään ihmetemppuihin Suomen ei tarvitse venyä – niin kova on Leijonien materiaalin ja Jukka Jalosen pelitavan luoma kilpailuetu. Silloin, kun Suomi pelaa oman potentiaalinsa ylärajoilla, jää vastustajista ehkä Venäjää lukuun ottamatta jokainen jalkoihin, kuten nähtiin Ruotsia vastaan päätöserässä. Hölmöilyyn ja löysäilyyn ei kuitenkaan ole varaa. Erot ovat riittävän pieniä, jotta muut joukkueet pystyvät rokottamaan Suomea, jos asenne ei ole kunnossa. Kaksi ensimmäistä erää Ruotsi-ottelussa näyttivät tämän toteen.