Tästä artikkelista löydät tämänhetkisen lohkotilanteen vuoden 2022 jääkiekon olympiaturnauksessa. Pekingissä pelattavat turnaukset alkavat naisten osalta 3. helmikuuta ja miesten osalta 9. helmikuuta. Sekä miesten että naista turnauksessa pelataan ensin lohkovaihe, jonka jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin. Miesten turnauksessa lisänä on vielä karsintaottelut lohkovaiheen ja pudotuspelien ensimmäisen kierroksen välissä.

Miesten Olympialaiset 2022 – Lohko A

Miesten Olympialaiset 2022 – Lohko B

Miesten Olympialaiset 2022 – Lohko C

Naisten Olympialaiset 2022 – Lohko A

Naisten Olympialaiset 2022 – Lohko B

🔎 Vuoden 2022 jääkiekon olympiaturnauksen lohkot – näin lohkovaiheessa pelataan

Miesten puolella olympiaturnaukseen osallistuu 12 joukkuetta. Nämä joukkueet on jaettu kolmeen lohkoon – A, B ja C –, joista jokaisessa pelaa siis neljä joukkuetta. Jokainen joukkue kohtaa toisensa kerran, eivätkä ottelut voi koskaan päättyä tasapeliin. Jos peli on tasan varsinaisen peliajan lopussa, otetaan avuksi jatkoaika ja lopulta mahdollisesti myös rangaistuslaukauskilpailu.

Voitto varsinaisella peliajalla antaa joukkueelle täydet 3 pistettä. Jos ottelu etenee jatkoajalle tai rankkareille, on voittajalle luvassa 2 pistettä ja häviäjälle 1 piste. Varsinaisen peliajan häviäjä puolestaan ei saa yhtäkään pistettä. Kun sitten kaikki pelit on pelattu ja pisteet jaettu, ovat lohkon viralliset sijoitukset viimein selvillä.

Naisten turnauksessa 10 joukkuetta on puolestaan jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Kummassakin lohkossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen. Lohkossa A pelaavat viisi maailmanrankingin korkeimmilla sijoilla olevaa maata. Kaikki lohkon A joukkueet selviävät varmasti puolivälieriin. Lohkosijoituksella on kuitenkin merkitystä, sillä hyvä menestys lohkossa tietää helpompaa vastustajaa pudotuspelien ensimmäisellä kierrokselle. Lohkon kaksi viimeistä joutuvat kohtaamaan toisensa uudestaan heti puolivälierissä.

B-lohkossa pelaavat puolestaan maailmanrankingin kutonen – Japani -, kotijoukkue Kiina ja kolme olympiakarsintojen kautta mukaan päässyttä joukkuetta; Tsekki, Tanska ja Ruotsi. Lohkon kolme parasta jatkaa puolivälieriin viiden A-lohkon joukkueen kanssa.

Myös naisten puolella haetaan voittaja jokaiselle ottelulle. Jos peli päättyy varsinaisella peliajalla tasan, edetään ensin jatkoajalle ja sitten tarvittaessa rankkarikisaan, jotta otteluille löydetään voittaja.

🔢 Mitä tapahtuu, jos joukkueet päätyvät samoille pisteille olympiaturnauksen lohkovaiheessa?

Jos kahdella joukkueella on yhtä paljon pisteitä lohkovaiheessa, tarkastellaan joukkueiden välistä keskinäistä kohtaamista. Koska kaikki joukkueet ovat kohdanneet toisensa vain kerran ja jokaisesta ottelusta etsitään aina voittaja, jo tämä riittää paremmuuden ratkaisemiseksi.

Jos samalla pistemäärällä on useampia joukkueita, verrataan joukkueiden keskenäisiä tuloksia. Jos joukkueet ovat pelanneet ristiin, tarkastellaan joukkueiden maalieroja. Jos tämäkään ei riitä ratkaisemaan voittajia, katsotaan tehtyjen maalien määrää. Tämän jälkeen siirryttäisiinkin sitten jo tarkastelemaan joukkueiden rankingiä ennen turnausta, mutta tämä olisi jo hyvin epätodennäköistä.

⭐ Miesten lohkot vuoden 2022 jääkiekon olympiaturnauksessa

Miesten A-lohko Olympialaiset 2022

A-lohkossa pelaa neljä valtavaa valtiota. Ensimmäisenä esitellään jääkiekon mahtimaat Kanada ja Yhdysvallat ja sen jälkeen yllätyspotentiaalia omaava Saksa sekä isäntämaa Kiina. Kanada on rankattu turnauksen parhaaksi, kun taas Yhdysvallat ja Saksa ovat sijoilla 6. ja 7. Kiina puolestaan on turnauksen kaikkein matalimmalla sijalla eli sijalla 12.

🇨🇦  Kanada
Molemmat Pohjois-Amerikan jätit aloittavat turnauksen suurina suosikkeina, sillä vuonna 2022 myös NHL-pelaajat pääsevät jälleen kisoihin mukaan. Kuten moni varmasti tietää, on NHL maailman paras jääkiekkoliiga ja Kanadalla pelaa siellä kaikkein eniten pelaajia. Pekingissäkin luvassa on varmasti todellinen tähtisikermä – aito kanadalainen all stars -joukkue! Vuonna 2018 Kanada jäi pronssille, mutta silloin NHL-pelaajia ei poikkeuksellisesti päästettykään turnaukseen mukaan. Vuonna 2014 Kanada puolestaan voitti kultaa päihitettyään Ruotsin Tre Kronorin finaalissa.

🇺🇸 Yhdysvallat
Yhdysvallat vei vuonna 2010 hopean nimiinsä, mutta vime aikoina mitalirintamalla onkin sitten ollut hiljaisempaa. Vaikka Yhdysvalloilla onkin joukkueen täydeltä NHL-supertähtiä, lähtevät jenkit turnaukseen vasta maailmanlistan kuudentena. Joukkue on joka tapauksessa tuottanut viime vuosina tukun uskomattoman taitavia pelaajia, joten myös olympiajoukkue tulee taatusti olemaan laadukas, nopea ja teknisesti lahjakas. Yhdysvaltoja kannattaa ehdottomasti pitää tässä turnauksessa silmällä!

🇩🇪 Saksa
Saksa oli vuoden 2018 talviolympialaisten suurin tarina. Saksa nimittäin eteni edellisissä kisoissa peräti hopeaan asti voitettuaan yllättäen Ruotsin välierissä. Venäjän olympiaurheilijat olivat kuitenkin finaalissa liian kova pala. Saksan tähti on joka tapauksessa selvästi kovassa nousussa, ja maailmanmestaruuskisoistakin on tullut viime vuosina menestystä.

Saksan suurin tähti Leon Draisaitl on jo pitkän aikaa ollut yksi NHL:n kovimmista pelimiehistä. Samaten Tim Stütle on Moritz Seiderin kanssa ollut kovassa nosteessa. Philipp Grubauer puolestaan on mainio maalivahti, joka pystyy pitämään Saksan joukkuetta pystyssä kovankin paineen alla. Oletettavaa on, että Saksa päihittää ainakin Kiinan ja nousee lohkossaan näin ollen vähintäänkin kolmanneksi.

🇨🇳 Kiina
Jääkiekko ei ole mikään Kiinan kansallislaji, mutta kiinnostus lajia kohtaan on ollut nousussa siitä asti, kun Kunlun Red Star nousi KHL:ään pelaamaan. Totuuden nimissä pitää kuitenkin todeta, että valtaosa Kunlun Red Starin pelaajista on vuosien varrellut ollut joko yhdysvaltalaisia tai kanadalaisia – joskin jotkut heistä Kiinan passilla. Näin ollen Kiinan profiili ei jääkiekossa ole suoranaisesti juurikaan noussut, vaan isäntämaata odottavat turnauksessa vaikeat ajat. Koronaviruspandemia sekin todennäköisesti heikensi maan valmistautumista turnaukseen.

Miesten B-lohko Olympialaiset 2022

B-lohkossa Venäjä suurine tähtineen on isoin ennakkosuosikki, mutta Tsekki ja Sveitsi voivat tuottaa jonkinlaisia hankaluuksia. Tanska pääsi lohkoon mukaan viimeisenä voitettuaan oman lohkonsa olympiakarsintojen viimeisessä vaiheessa.

Venäjän olympiaurheilijat
Ei, Venäjä ei edelleenkään pääse kilpailemaan oman nimensä alla, mutta suurimmat venäläistähdet ovat joka tapauksessa Pekingissä mukana. Alexander Ovechkin, Evgeny Kuznetsov, Evgeney Malkin ja muut suuret tähdet pyrkivät voittamaan Pekingissä jo toisen perättäisen olympiakultansa, joskin pitää muistaa, että NHL-pelaajat eivät tosiaan vuonna 2018 olleet mukana. Venäjä lähtee turnaukseen maailman toiseksi parhaaksi rankattuna, mutta aivan yhtä kovassa terässä ei Venäjä välttämättä tänä päivänä enää ole. Esimerkiksi Malkinin ja Ovechkinin kaltaiset tähdet alkavat nimittäin vähitellen olla jo uransa ehtoopuolella.

🇨🇿 Tšekki
Tšekki on viime vuosina pyrkinyt kehittämään toimintaansa ja pelaa nykyään varsin erilaista jääkiekkoa kuin mitä aiemmin. Enää pelistrategia ei pyöri vain nopeiden vastahyökkäysten ja tiukan puolustuspelin ympärillä. David Pastrnak on Tšekin suurimpia tähtiä ja saa rinnalleen todennäköisesti mukavan joukon sekä NHL-nimiä että KHL-apuja. Tsekki voikin olla yksi turnauksen yllättäjistä, kunhan vain tolppien väliin löytyisi vielä joku tarpeeksi taitava maalivahti.

🇨🇭 Sveitsi
Sveitsi, samoin kuin Tsekkikin, saattaa puhjeta turnauksessa kukkaansa. Sveitsi on viimeisen kymmenen vuoden aikana todistanut pystyvänsä taistelemaan kaikista mitaleista. Nico Hischier, Roman Josi, Timo Meier ja Nino Niederreiter ovat kaikki syitä siihen, miksi Sveitsin menestyksestä ei pitäisi enää vuonna 2022 yllättyä. Yhteensä Sveitsillä pelaa NHL:ssä yli 12 mainiota pelaajaa, mutta viime kädessä joukkueen yhteispelillä on kaikista eniten merkitystä.

🇩🇰 Tanska
Tanska on turnauksen viimeisenä mukaan selviytynyt joukkue. Tanska pääsi kisoihin mukaan pelattuaan olympiakarsintojen viimeisessä vaiheessa Norjaa, Sloveniaa ja Etelä-Koreaa vastaan. Tie Pekingiin kulki tämän joukkueen osalta kolmen vaikuttavan voiton kautta. Tanskan suurin tähti on NHL-standardeillakin kova pelaaja Nikolaj Ehlers, minkä lisäksi niin ikään Frans Nielsen, Mikkel Bödker ja Oliver Björkstrand tekevät tilinsä pohjoisamerikkalaisessa liigassa. Frederik Storm, Peter Regin, Philip Larsen sekä Lauridsenin veljekset saattavat myös olla avainrooleissa Tanskan joukkueessa. Washington Capitalsin Lars Eller sekä huippuvahti Frederik Andersen puolestaan eivät päässeet mukaan Tanskan karsintaotteluihin mutta mahdollisesti tarjoavat tärkeää tukea olympialaisissa.

Miesten C-lohko Olympialaiset 2022

C-lohko on ehdottomasti kisojen mielenkiintoisin – etenkin suomalaisesta näkökulmasta. Mukana on paitsi Suomi, myös rakas verivihollisemme ja länsinaapurimme Ruotsi. Latvia ja Slovakia voivat niin ikään olla vaarallisia vastustajia.

🇫🇮  Suomi
Suomea pidetään näissä kisoissa mahdollisena olympiakultahaastajana. Leijonat ovat todistaneet arvonsa vime vuosien maailmanmestaruuskisoissa myös ilman NHL-pelaajia. Sisulla ja hyvällä joukkuehengellä pystyy pääsemään pitkälle. Tällä kertaa Suomi saattaa saada tukea myös Mikko Rantasen, Aleksander Barkovin, Patrik Laineen, Miro Heiskasen ja Sebastian Ahon kaltaisista tähtipelaajista. Nähtäväksi jää, mitä uusia jippoja NHL-vahvistukset pystyvät Suomen peliin tuomaan.

🇸🇪 Ruotsi
NHL-pelaajat eivät päässeet mukaan edellliseen olympiaturnaukseen, vaan olivat viimeksi mukana kahdeksan vuotta sitten. Tänä aikana Ruotsi on onnistunut luomaan useita uusia tähtiä maailman parhaaseen liigaan. Johan Garpenlövillä onkin nyt vapaat kädet joukkueensa kasaamiseen. Vaikka Ruotsi onkin vasta turnauksen neljänneksi rankattu joukkue – ja näin ollen hieman Suomen takana –, on Tre Kronor aina paha vastustaja. Suomen tavoin Ruotsilta odotetaan joko lohkon kärki- tai kakkossijaa.

🇱🇻 Latvia
Latvia murskasi vastustajansa olympiakarsinnoissa. Esimerkiksi Italia kaatui 6–0 ja Unkari 9–0. Latviaa kannattaakin pitää silmällä. Joukkueella on pitkään ollut hyviä maalivahteja, joista osa pelaa NHL:ssä ja osa KHL:ssä. Suurin osa Latvian tähtipelaajista pelaa työkseen Dinamo Rigassa, mutta myös NHL:stä tulee epäilemättä vahvistuksia. Mistään heittopussista ei ole kysymys.

🇸🇰 Slovakia
Myös Slovakia on perinteisesti ollut kova kiekkomaa. Vuoden 2010 talviolympialaisissa Vancouverissa Slovakia järjesti melkoisen show’n Ruotsia vastaan. Näistä ajoista Slovakia on kuitenkin muuttunut paljon, eikä esimerkiksi NHL-pelaajia ole tällä hetkellä aivan yhtä paljon kuin mitä aikanaan.
Edelleen Slovakian joukkueessa pelaa tähtiä kuten Marek Hrivik, Peter Cehlarik sekä New Jersey Devilsin Tomas Tatar, joista jälkimmäinen ei tosin ollut mukana vielä olympiakarsintajoukkueessa. Myös Zdeno Chara pelaa edelleen NHL:ssä korkeasta 44-vuoden iästään huolimatta, joten saa nähdä, otetaanko hänetkin joukkueeseen mukaan.

⭐ Naisten lohkot vuoden 2022 jääkiekon olympiaturnauksessa

Naisten A-lohko Olympialaiset 2022

Naisten A-lohkossa pelaa maailman rankingin mukaisesti viisi parasta naisten joukkuetta.

🇺🇸 Yhdysvallat
Yhdysvallat on saattanut viime vuosina jopa mennä Kanadasta ohi naisten jääkiekon maailmanmestaruuskisojen nokkimisjärjestyksessä – sen verran kultaa ovat amerikkalaiset kahmineet 2010-luvulla. Vuoden 2021 kisoissa Kanada tosin toki otti omansa takaisin. Yhdysvalloilla joka tapauksessa riittää tulivoimaa ja Kendall Coyne Schofieldin kaltaisia uskomattoman nopeita pelaajia.

🇨🇦  Kanada
Kanada on joukkueena Yhdysvaltojen rinnalla turnauksen suurin ennakkosuosikki. Vaahteranlehtipaidat nappasivat kultaa maailmanmestaruuskisoista vuoden 2021 elokuussa, ja toisinto tästä maistuisi varmasti Pekingissä. Melodie Daoust oli maailmanmestaruuskisojen paras pelaaja, ja häntä kannattaa pitää silmällä niin ikään myös olympialaisissa.

🇫🇮 Suomi
Suomi pystyy parhaana päivänä tarjoamaan ison haasteen Kanadalle ja Yhdysvalloille, mutta tasoero on tästä huolimatta huomattava. Vuonna 2019 Suomelta vietiin mestaruus kyseenalaisella tuomaripelillä ja MM-kisoissa vuonna 2021 luvassa oli pronssia. Suomi on siis naisten jääkiekossa tällä hetkellä varsin oikeutetusti maailman kolmanneksi paras maa, mikä on sekin erinomainen meriitti.

Venäjän olympialaisurheilijat
Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue (ROC) koostuu luonnollisestikin venäläisistä pelaajista. Naisten puolella Venäjä ei kuitenkaan ole mikään varsinainen mahtimaa, vaan MM-kisoissakin kisat loppuivat lyhyeen Sveitsiä vastaan pudotuspeleissä. Jatkopeleihin Venäjällä on saumoja, mutta myös olympialaisissa Sveitsi tulee olemaan maalle kova haastaja.

🇨🇭 Sveitsi
Sveitsi tulee ennakkoasetelmissa haastamaan Venäjän turnauksen neljännestä välieräpaikasta. Lara Stalder on joukkueen kantava voima, mutta myös Sveitsi on jopa parhaina päivinään valovuosia Kanadan ja Yhdysvaltojen takana. Yllätyspotentiaalia toisaalta on.

Naisten B-lohko Olympialaiset 2022

Naisten B-lohkossa pelaa kotijoukkue, turnauksen kuudenneksi rankattu joukkue sekä joukku karsinnasta tulevia joukkueita.

🇯🇵 Japani
Japani pääsi olympialaisten jääkiekkoturnaukseen mukaan maailman rankingin kautta. Mistään valtavasta B-lohkon suosikista ei kuitenkaan ole kyse, vaikka mahdollisuudet jatkoon toki ovatkin olemassa.

🇸🇪 Ruotsi
Ruotsi ei tätänykyä kuulu naisten puolella maailman suurimpiin jääkiekkomaihin, mutta lähtee tähän turnaukseen silti vain puolivälieräpaikka mielessään. Useissa olympialaisissa mitalipeleihin selvinnyt joukkue on kenties varjo entisestään, mutta silti aivan riittävän hyvä voittamaan oman alkulohkonsa. Sijoituksen kolmen parhaan joukossa, ja sitä kautta pudotuspeleissä, pitäisi olla lähes selviö. Lähtökohtaisesti joukkue häivää materiaalin laadussa vain Tšekille.

🇩🇰 Tanska
Tanskaa voinee pitää viimevuosien yllättäjänä. Maa on noussut kuin vaivihkaa jääkiekon kansainväliselle pelikentällä myös naisissa, vaikkei kukaan ole oikein missään vaiheesa noteerannut joukkueen hienoa nousua. Tanska oli ensimmäistä kertaa mukana MM-kisoissa vuonna 2021. Joukkue hävisi jokaisen ottelunsa, mutta osoitti peliesityksillään kuuluvansa pääsarjaan. Syksyn olympiakarsinnoissa Tanska voitti sekä italian että Itävallan, minkä jälkeen joukkue varmisti jatkoaikatappiolla Saksaa vastaan paikkansa lopputurnauksessa. Tanska ei todellakaan kuulu lohkonsa suosikkeihin, mutta pystyy parhaimmillaan venymään lohkokolmoseksi ja nappaamaan puolivälieräpaikan, mikä olisi todella iso juttu tanskalaiselle jääkiekolle.

🇨🇿 Tšekki
Tšekki saattaa jopa hieman yllättäen olla tämän lohkon suurin ennakkosuosikki, vaikka joutuikin taistelemaan tiensä olympialaisiin karsintojen kautta. Joukkue voitti B-lohkon jo viime elokuussa samalla formaatilla pelatuissa MM-kisoissa, ja osoitti, että joukkueen tähti on todellisessa nousussa. Puolivälierissäkin Tšekki laittoi Suomen todella ahtaalle, ja hävisi lopulta vain 1-0, vaikka ennakkoon joukkueiden välisen tasoeron piti olla selvä. Ratkaisevassa karsintaottelussa Unkarin 5-1 murskannut Tšekki tähtää Pekingissä varmasti korkealle.

🇨🇳 Kiina
Matalalle rankattu joukkue, jonka osallistumisen moni on kyseenalaistanut jo ennakkoon. Kiinan joukkue ei ole koskaan ollut kovinkaan varteenotettava jääkiekkojoukkue naisissa niin kuin ei miehissäkään. Tällä hetkellä Kiinaa pidetään maailman 20:nneksi parhaana joukkueena, mikä on sekin itse asiassa heikoin ranking koko Kiinan joukkueen historiassa. Turnauksesta tuskin on kotijoukkueella suurta menestystä luvassa.

🏒 Näin jääkiekon olympiaturnauksen lohkot on muodostettu

Olympialaisten lohkot on pääasiassa muodostettu eri maiden maailman rankingin perusteella. Tämä pätee sekä naisten että miesten lohkoihin. Huomioon on otettu sekä vuoden 2018 olympialaiset että MM-kisat vuosilta 2017, 2018, 2019 ja 2021.

Naisten puolella maailman parhaat viisi joukkuetta pelaavat A-lohkossa ja tätä matalammalle rankatut B-lohkossa. Japani pääsi B-lohkoon mukaan suoraan maailman kuudenneksi parhaana ja Kiina olympialaisten järjestäjän ominaisuudessa. Tšekki, Tanska ja Ruotsi selvisivät lopputurnaukseen voitettuaan omat lohkonsa karsintojen viimeisessä vaiheessa.

Miesten puolella parhaat joukkueet on jaettu tasaisesti kolmeen lohkoon. Esimerkiksi maailman kolmanneksi rankattu Suomi pelaa samassa lohkossa maailman neljänneksi rankatun Ruotsin kanssa, minkä lisäksi lohkossa ovat mukana maailman 9. ja 10. eli Slovakia ja Latvia.

Näin miesten lohkot on muodostettu rankingin perusteella:

A-lohko
Kanada (1)
Yhdysvallat (6)
Saksa (7)
Kiina (12)

B-lohko
Venäjän olympiaurheilijat (2)
Tšekki (5)
Sveitsi (8)
Tanska (11)

C-lohko
Suomi (3)
Ruotsi (4)
Slovakia (9)
Latvia (10)

Näin naisten lohkot on muodostettu rankingin perusteella:

A-lohko
Yhdysvallat (1)
Kanada (2)
Suomi (3)
Venäjän olympiaurheilijat (4)
Sveitsi (5)

B-lohko
Japani (6)
Tšekki (7)
Tanska (8)
Ruotsi (9)
Kiina (10)

🏒 Miten jääkiekon olympialaiset pelataan?

Miesten puolella 12 joukkuetta on jaettu kolmeen lohkoon, joista jokaisessa pelaa neljä joukkuetta. Jokaisessa lohkossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kerran. Lohkojen voittajat ja kaikkien lohkojen paras lohkokakkonen pääsevät jatkoon. Lohkojen kolmannet ja neljännet sekä muut lohkokakkoset puolestaan päätyvät jatkokarsintaan. Naisten puolella kahdessa lohkossa pelaa molemmissa viisi joukkuetta. Molemmissa lohkoissa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kerran. Kaikki A-lohkon joukkueet pääsevät jatkoon, kun taas B-lohkosta jatkoon pääsee kolme parasta.

🏆 Mitkä joukkueet pääsevät pudotuspeleihin?

Miesten puolella kolme lohkovoittajaa sekä paras lohkokakkonen pääsevät jatkoon. Muut joukkueet kohtaavat jatkokarsinnassa, josta puolivälieriin selviää vielä neljä joukkuetta lisää. Naisten turnauksessa kaikki joukkueet A-lohkosta pääsevät suoraan pudotuspeleihin kolmen B-lohkon parhaan kanssa.

🇫🇮 Suomen lohkomenestys aiemmissa olympialaisissa

Tapa, jolla jääkiekkoa olympialaisissa pelataan, on muuttunut melko paljon vuosien varrella. Aluksi olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus oli sallittu vain amatööripelaajille, joten suuria johtopäätöksiä maiden voimasuhteista ei menestyksen pohjalta voi vetää. Ajan saatossa Euroopassa pelaavat ammattipelaajat alkoivat vallata olympialaisiin osallistuvia joukkueita. Esimerkiksi Suomen historian ensimmäisen olympiamitalin vuoden 1988 Naganon kisoista tuonut joukkue oli jo koottu täysin ammattipelaajista.

NHL-pelaajat eivät kuitenkaan osallistuneet olympialaisiin ennen vuotta 1998. Maailman parhaiden pelaajien osallistuminen olympialaisiin on luonnollisesti muuttanut olympiaturnauksen luonnetta ja nostanut olympialaisten arvostusta jääkiekkomaailmassa.

Myös naisten turnaus on kehittynyt vuosien saatossa melkoisesti. Pitkään jääkiekko itse asiassa pelattiin olympialaisissa vain miesten toimesta, mutta vuodesta 1998 lähtien myös naisten jääkiekko on ollut osa olympiaohjelmaa. Alla olevassa listassa käymme läpi Suomen otteita olympialaisten lohkovaiheessa halki vuosien.

1994 Lillehammerin olympialaiset

Lillehammerin olympialaisissa miesten joukkueet oli jaettu kahteen kuuden joukkueen alkulohkoon. Kummankin lohkon neljä parasta eteni pudotuspeleihin. Suomi pelasi A-lohkossa yhdessä Saksan, Tšekin, Venäjän, Itävallan ja Norjan kanssa. Leijonat etenivät kisoissa aina pronssille asti, ja menestyksekäs turnaus sai hienon alun jo lohkovaiheessa, kun joukkue voitti oman lohkonsa puhtaalla pelillä.

Avausottelussaan Suomi otti parhaan mahdollisen startin turnaukseen ja kaatoi Tšekin 1–3. Seuraavassa ottelussa Leijonat murskasivat Venäjän upeasti 0–5. Kolmannessa ottelussa Itävalta kaatui 6–2 ja viimeisessä lohkovaiheen ottelussa Saksa 1–7. Näin Suomi voitti lohkonsa täydellä pistepotilla ja hurjalla maalierolla 25–5.

1998 Naganon olympialaiset

Naganon olympialaisissa koettiin uusia tuulia, kun samaan aikaan pelattiin ensimmäisen miesten olympiaturnaus, jossa NHL-pelaajat olivat mukana, sekä ylipäätään ensimmäinen naisten turnaus. Samalla myös miesten turnausformaatti uusittiin täysin.

Miehissä kahdeksan matalamman rankingin joukkuetta pelasivat miesten alkulohkoissa, joiden voittajat pääsivät jatkolohkoihin. Suomi oli MM-kisojen menestyksen perusteella sijoitettu suoraan jatkolohkoon, jossa joukkue sai vastaansa Venäjän, Tšekin ja alkulohkonsa voittaneen Kazakstanin. Lohkovaihe ei ollut Leijonien osalta samanlaista riemujuhlaa kuin neljä vuotta aiemmin, sillä joukkue hävisi ensin Tšekille 3–0 ja sitten Venäjälle 4–3. Vain Kazakstan kaatui maali-ilottelun päätteeksi 8–2. Lopulta Suomi kuitenkin selvitti tiensä aina pronssiotteluun asti ja nappasi toisen peräkkäisen olympiapronssinsa.

Naisten historian ensimmäisessä olympiaturnauksessa oli mukana kuusi joukkuetta, jotka kaikki sijoitettiin samaan alkulohkoon. Joukkueet pelasivat yksinkertaisen sarjan, jonka päätteeksi kaksi parasta joukkuetta pelasivat keskenään yksiosaisen finaalin, kun taas lohkon kolmonen ja nelonen pelasivat keskenään pronssista. Naisleijonat aloittivat olympiataipaleensa vakuuttavasti kaatamalla ensin Ruotsin 6–0 ja sitten Japanin 1–11. Seuraavaksi pohjoisamerikkalaiset joukkueet kuitenkin näyttivät tasonsa, kun sekä USA että Kanada voittivat Suomen lukemin 4–2. Viimeisessä alkulohkon ottelussa kaatui Kiina 6–2. Kiinaa vastaan Suomi pelasi myös pronssiottelussa, joka päättyi Naisleijonien 4–1 voittoon.

2002 Salt Lake Cityn olympialaiset

Vuonna 2002 jääkiekko pelattiin miesten osalta samalla formaatilla kuin neljä vuotta aiemmin. Jälleen Suomi sijoitettiin suoraan jatkolohkoon. Siellä Leijonat saivat vastaansa USA:n, Venäjän ja alkulohkon voittaneen Valko-Venäjän. Suomen kaksi ensimmäistä ottelua olivat kuin yö ja päivä. Avausottelussa Leijonat ottivat tukkaan USA:lta peräti 0–6, mutta seuraavassa ottelussa joukkue kaatoi Valko-Venäjän 8–1. Lohkovaiheen päätöskamppailussa Suomi voitti Venäjän 1–3 ja nappasi lohkon kakkossijan. Puolivälierissä Kanada oli kuitenkin vahvempi 1–2.

Naisten turnaus pelattiin puolestaan uusitulla formaatilla. Mukana oli kuuden sijasta kahdeksan joukkuetta, jotka jaettiin kahteen neljän joukkueen lohkoon. Suomi voitti lohkonsa kahdessa ensimmäisessä ottelussa Kiinan ja Saksan selvin lukemin 4–0 ja 3–1, mutta hävisi lohkovaiheen viimeisen kamppailun USA:lle 5–0. Lohkon toinen sija kuitenkin riitti välieräpaikkaan. Lopulta Suomi sijoittui turnauksen neljänneksi hävittyään pronssiottelun Ruotsille.

2006 Torinon olympialaiset

Torinon olympialaisissa miesten jatkolohkoista luovuttiin. Tilalle tuotiin kaksi kuuden joukkueen alkulohkoa, joista molemmista pääsi neljä parasta turnauksen puolivälieriin. Suomi oli jälleen kerran suorastaan ylivoimainen omassa lohkossaan. Nollapelin turvin kaatuivat niin Sveitsi (5–0), Italia (6–0), Kanada (2–0) kuin Saksakin (2–0). Ainoa joukkue, joka onnistui Suomea vastaan maalinteossa, oli Tšekki, jonka Leijonat kuitenkin voittivat 2–4. Suomi eteni jatkoon lohkovoittajana maalierolla 19–2, ja jatkoi aina finaaliin saakka. Lopulta käteen jäi kuitenkin vain olympiahopeaa.

Naiset pelasivat myös kahdessa alkulohkossa, joissa kummassakin oli neljä joukkuetta. Suomi esitti hienoja otteita kaatamalla sekä Saksan (3–0) että Sveitsin (4–0) nollapelin turvin. Päätösottelussa USA oli kuitenkin parempi maalein 7–3. Välierissä tai pronssiottelussa Naisleijonat eivät kuitenkaan saaneet aikaiseksi maaliakaan, ja tuloksena oli jälleen neljäs sija.

2010 Vancouverin olympialaiset

Vancouverin olympialaisiin miesten turnauksen formaattia muutettiin taas. Mukana oli edelleen 12 joukkuetta, mutta tällä kertaa maat oli jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Suomi avasi kisat voittamalla Valko-Venäjän selvästi 5–1. Toisessa ottelussa Saksaa vastaan tahti pysyi samana ja tuloksena oli 5–0 voitto. Vasta viimeisessä ottelussa Leijonat joutuivat maistamaan tappion karvasta kalkkia, kun Ruotsi oli parempi lukemin 3–1. Lopulta Leijonat nappasivat pronssia voittamalla pronssiottelussa Slovakian.

Naisten alkulohko noudatti jo edellisistä kisoista tutuksi tullutta kaavaa. Kaksi ensimmäistä ottelua olivat Naisleijonien näytöstä, kun sekä Kiina että Venäjä kaatuivat yhteismaalein 7–2, mutta lohkovaiheen päätösottelussa pohjoisamerikkalainen joukkue osoittautui liian haastavaksi vastustajaksi. USA kaatoi Suomen 6–0. Naisleijonat jatkoivat kuitenkin välieriin lohkon toiseksi parhaana joukkueena. Lopulta Suomi myös palasi mitalikantaan voittamalla pronssiottelussa Ruotsin.

2014 Sotšin olympialaiset

Leijonien joukkuetta Sotšin olympialaisissa saattoi ennen turnausta pitää heikoimpana koko sinä aikana, jona NHL-pelaajat olivat olympialaisiin osallistuneet. Niin vain Suomi kuitenkin osoitti, ettei se ollut tullut turnaukseen häviämään. Neljän joukkueen alkulohkossa Leijonat eivät hävinneet kertaakaan varsinaisella peliajalla. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa joukkue pisti todellisen shown pystyyn ja voitti Itävallan ja Norjan maalierolla 14–5. Päätösottelussa Kanada vei kuitenkin lohkon kärkipaikan voittamalla Leijonat jatkoajalla. Suomen turnaus päättyi lopulta pronssiottelun 5–0 voittoon USA:ta vastaan.

Vuoden 2014 olympialaisissa oli naisten turnauksessa ensimmäistä kertaa käytössä jonkinlainen versio nykyisestä formaatista, joskin pienemmällä joukkuemäärällä. Neljä parhaan rankingin joukkuetta sijoitettiin suoraan A-lohkoon, jonka kaksi parasta jatkoivat välieriin ja kolmas ja neljän puolivälieriin. Loputa neljä joukkuetta sen sijaan sijoitettiin B-lohkoon, jonka kaksi parasta etenivät puolivälieriin.

Suomi hävisi A-lohkossa sekä USA:lle että Kanadalle, mutta onnistui voittamaan Sveitsin jatkoajalla, ja otti näin lohkon kolmossijan. Puolivälierissä joukkue kuitenkin kaatui Ruotsin käsittelyssä 2–4.

2018 Pyeongchangin olympialaiset

Pyeongchangin olympialaiset olivat miesten osalta poikkeukselliset, sillä ensimmäistä kertaa 20 vuoteen NHL-pelaajat eivät osallistuneet turnaukseen. Sen sijaan joukkueet kasattiin täysin Euroopassa pelaavista pelaajista, minkä, ainakin teoriassa, olisi voinut kuvitella kääntyvän Suomen eduksi.

Turnaus pelattiin samalla formaatilla kuin vuonna 2022. Joukkueet jaettiin kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Lohkovoittajat ja paras lohkokakkonen etenivät suoraan puolivälieriin, kun taas loput joutuivat pelaamaan karsintakierroksen. Suomi oli lohkonsa toinen voitettuaan Saksan 5–2 ja Norjan 5–1, mutta hävittyään sen jälkeen Ruotsille 3–1. Leijonien maaliero ei kuitenkaan riittänyt suoraan puolivälieriin, joten joukkue joutui jatkokarsintaan Etelä-Koreaa vastaan. Leijonat voittivat Etelä-Korean, mutta putosivat lopulta Kanadalle puolivälierissä.

Naisten turnaus pelattiin samaan tapaan kuin neljä vuotta aiemmin. Jälleen Suomi joutui lohkovaiheessa toteamaan Kanadan ja USA:n paremmakseen, mutta onnistui voittamaan lohkovaiheen päätösottelussa Venäjän 1–5, minkä myötä Naisleijonat nappasivat lohkon kolmannen sijan. Lopulta Suomi sai Venäjän vastaansa uudelleen pronssiottelussa, jossa Naisleijonat nappasivat pronssia kahdeksan vuoden tauon jälkeen.