Nuorten jääkiekon MM-kisat pelataan jälleen vuoden vaihteessa Kanadassa ja näihin aikoihin kisoihin valmistautuminen on jo hyvässä vauhdissa. Pelaajat harjoittelevat sen minkä ehtivät tulevaa turnausta varten vaikka covid onkin aiheuttanut harjoitteluun monin paikoin erityisjärjestelyjä.

Livescore / Livetilanne

Tulokset

Suomi
4 - 1
Venäjä
Kanada
0 - 2
USA
Kanada
5 - 0
Venäjä
USA
4 - 3
Suomi
Kanada
3 - 0
Tšekki
USA
5 - 2
Slovakia
Venäjä
2 - 1
Saksa
Suomi
3 - 2
Ruotsi
Kanada
4 - 1
Suomi
Ruotsi
0 - 4
USA
Sveitsi
4 - 5
Saksa
Venäjä
4 - 3 JA
Ruotsi
Tšekki
7 - 0
Itävalta
Kanada
10 - 0
Sveitsi
Itävalta
1 - 7
Venäjä
Suomi
6 - 0
Slovakia
Itävalta
0 - 4
Ruotsi
Slovakia
3 - 4 JA
Saksa
USA
7 - 0
Tšekki
Slovakia
1 - 3
Kanada
Tšekki
2 - 0
Venäjä
Saksa
2 - 16
Kanada
USA
11 - 0
Itävalta
Suomi
4 - 1
Sveitsi
Saksa
3 - 5
Suomi
Venäjä
5 - 3
USA
Ruotsi
7 - 1
Tšekki
Sveitsi
0 - 1
Slovakia

Juuri covid-19 -viruksen vuoksi jääkiekon nuorten MM-kisojen tulokset tulevat olemaan vaikeasti veikattavia. Eri maissa on erilaiset käytännöt ja rajoitukset harjoitteluun ja pitkään jatkuneet rajoitukset voivat vaikuttaa merkittävästi myös itse turnauksen tuloksiin.

Viime vuonna kisat saatiin pelattua juuri ennen kuin covid-19 -virus alkoi jylläämään ympäri maailmaa. Kanada voitti kisat, kuten voi tämän vuoden isännöinnistä päätellä ja Venäjä otti hopeaa. Peli päättyi 4-3 Kanadan hyväksi. Suomea vastaan tuli rakas naapurimme Ruotsi, joka tällä kertaa otti pronssin voitettuaan Suomen 3-2. Miten tulevat tänä vuonna jääkiekon nuorten MM-kisojen tulokset menemään? Sen saamme tietää vasta 5.1.2021.

Peli ei voi päättyä tasan

Jääkiekko nopeatempoisena lajina on katsojaystävällinen jännitysnäytelmä. Säännöt määrittelevät jokaisessa lajissa mikä on sallittua ja mikä ei. Vuosien saatossa on myös sääntöihin tullut muutoksia, kuten esimerkiksi se, ettei peli voi päättyä tasan. Miten peli sitten ratkaistaan, kun se ei voi päättyä tasan?

Pelissä pelataan kolme 20 minuutin erää. Jos tulos on näiden erien jälkeen tasan siirrytään jatkoajalle, joka voi olla 5, 10 tai 20 minuutin mittainen. Jatkoaika pelataan äkkikuolema periaatteella, jolloin peli päättyy heti, kun jompikumpi joukkueista on tehnyt maalin. Melko todennäköisesti jääkiekon nuorten MM-kisojen tulokset tullaan jossakin vaiheessa turnausta ratkomaan jatkoajalla, mutta saadaanko silloin jo ratkaisu vai joudutaanko siirtymään voittomaalikilpailuun?

Voittomaalikilpailulla viimeistään ratkaistaan voittaja

Jos vielä jatkoajan jälkeenkin tulos on tasan, niin silloin siirrytään voittomaalikilpailuun. Monien mielestä tämä ei enää ole jääkiekon pelaamista, mutta jotenkin voittaja on ratkaistava. Myös nuorten jääkiekon 2021 MM-kisojen tulokset tarvittaessa ratkaistaan voittomaalikilpailulla.

Voittomaalikilpailussa laukaistaan viisi maalilaukausparia ja se joukkue voittaa, joka on saanut niistä eniten maaliin. Mutta jos tilanne on edelleen kilpailun jälkeen tasan, niin voittomaalikilpailua jatketaan äkkikuolema periaatteella. Tällöin kumpikin joukkue laukaisee maalilaukauksen vuorotellen ja se kumman joukkueen laukaus tulee torjutuksi ja toisen joukkueen laukaus menee maaliin ratkaisee pelin.

Ratkeaako jääkiekon nuorten 2021 MM-kisojen tulokset jatkoajalla vai mennäänkö jopa voittomaalikilpailuun asti? Sitä saamme vielä odottaa tammikuulle asti.

Nuoret Leijonat valmistautuvat kisoihin

Maaotteluleiri Ruotsissa, Malmössä oli tarkoitus pelata 5.- 7.11 ja tämän leirin oli tarkoitus olla viimeinen näytönpaikka ennen varsinaista MM-leiritystä. Maaotteluleiri jäi lyhyeksi Ruotsin koronatilanteen takia, mutta pelaajien terveyttä ei voi riskeerata, ei etenkään näin lähellä kisoja. Mikäli joukkueet jouduttaisiin asettamaan karanteeniin juuri ennen kisoja, niin jääkiekon nuorten 2021 MM-kisojen tulokset jäävät kovin laihoiksi ja sitähän ei kukaan halua. Kisat ovat myös erittäin tärkeät nuorille ammattilaisuran kannalta.

Kisoihin valmistautuminen ei jää ainoastaan maaotteluleirin varaan, vaan myös Kanadassa juuri ennen varsinaisia turnauksia on valmistautumisleiri, 11.– 24.12. Itse kisat alkavat 25.12 ja jääkiekon nuorten 2021 MM-kisojen finaalin tulokset selviävät sitten 5.1.2021.

Nuorten Leijonien joukkueen kokoonpano on julkaistu

Nuorten Leijonien kokoonpano on julkaistu 26. lokakuuta ja Antti Pennanen toimii päävalmentajana. Pikaisesti vilkaisemalla TPS oli hyvin vahvasti edustettuna, viiden pelaajan voimin. Joukkueesta löytyy monia mielenkiintoisia ja lupaavia pelaajia, joten mielenkiintoinen turnaus on tulossa. Seuraavassa muutamia poimintoja joukkueen kokoonpanosta, joilta voidaan odottaa upeita suorituksia.

Mieleen painuvia hyökkääjiä

Tänä vuonna joukkueesta löytyy varsinaisia maalitykkejä, kuten esimerkiksi Tapparan kasvatti Kasperi Simontaival. C-nuorissa Simontaival voitti maalipörssin ja oli pistepörssissä toinen. Anton Lundellilla on takanaan jo maailmanmestaruusvoitto vuodelta 2019, mutta viime vuoden kisoissa hän ei voinut olla mukana käsivamman takia. Petteri Puhakallakin on kunnioitettavat tilastot pistepörssissä ja häneltäkin voi odottaa erittäin vakuttaavaa esiintymistä jäällä.

Mikäli loukkaantumisilta vain vältytään, niin jääkiekon nuorten 2021 MM-kisojen tulokset Suomen osalta voivat olla mielenkiintoisia näiden maalitykkien ansiosta.

Tehokkaita puolustajia

Joukkueesta löytyy myös loistavia puolustajia. Esimerkiksi TPS:n riveissä pelaava Emil Viro on osoittautunut C-nuorissa joukkueensa tehokkaimmaksi puolustajaksi tehopisteillään. Myös Valtteri Pullilla on pistepörssimeriittejä C-nuorten ajoilta. Joukkueesta löytyy niin ikään Topi Niemelä, joka on Oulun Kärppien kasvatti ja joukkueensa eniten maaleja tehnyt puolustaja C-nuorissa.

Maalia on vartioimassa toisilleen tuttu kolmikko

Nuorten Leijonien maalia on tällä kertaa vartioimassa toisilleen entuudestaan tuttu kolmikko. Joel Blomqvist, Kari Piironen ja Roope Taponen ovat olleet ennenkin Nuorten Leijonien tolppien välissä, vuonna 2019 pelatussa U18 MM-kisoissa. Odottaa voi, että tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä, kun jääkiekon nuorten tämän vuoden MM-kisojen tulokset saadaan selville.

Joel Blomqvist on Kärppien riveissä pelaava maalivahti, joka oli vuoden 2019 MM-kisoissa kolmosmaalivahtina ja ei ollut kertaakaan kentällä. Kari Piironen suhtautuu tyynen rauhallisesti vastustajiin ja luottaa omaan tekemiseensä. Etenkin Taposta kuvataan rauhalliseksi maalilla, joka tarvittaessa taipuu uskomattomiin taikatemppuihin maalia vartioidessaan.