Jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisat pelataan tänä vuonna poikkeuksellisesti elokuussa. Vuonna 2022 kisat järjestetään toista kertaa peräkkäin Kanadassa. Ottelupaikkakuntana toimii jälleen Albertan provinssissa sijaitseva Edmonton ja otteluareenana Rogers Place.

Tältä sivulta löydät nuorten MM-kisojen pudotuspelien aikataulun sekä kaiken tarvittavan tiedot turnauksen pudotuspeleihin liittyen. Kisojen kymmenestä joukkueesta kahdeksan jatkaa matkaansa lohkovaiheesta puolivälieriin. Näiden voittajat kohtaavat toisensa välierissä, ja välierien voittajat ratkovat vuoden 2022 U20 MM-kullan kohtalon lauantaina 20. elokuuta pelattavassa finaalissa.

Pudotuspelit nuorten MM-kisat 2022

Alta löydät nuorten MM-kisojen pudotuspelien otteluohjelman. Luonnollisesti pudotuspeleihin selvinneet joukkueet eivät ole vielä tiedossa, mutta päivitämme taulukon kuitenkin heti, kun lohkovaihe päättyy. Kisojen aikana tulemme myös pitämään otteluohjelman päivitettynä, jotta voit seurata pudotuspelien etenemistä reaaliajassa.

Päivämäärä Aika Joukkueet
Keskiviikko 17.8.2022 19:00 Suomi – Saksa
Keskiviikko 17.8.2022 22:30 Ruotsi – Latvia
Torstai 18.8.2022 02:00 Kanada – Sveitsi
Torstai 18.8.2022 05:30 USA – Tsekki
Perjantai 19.8.2022 23:00 Välierä 1
Lauantai 20.8.2022 03:00 Välierä 2
Lauantai 20.8.2022 23:00 Pronssiottelu
Sunnuntai 21.8.2022 03:00 Finaali

🏆 Näin pudotuspelit pelataan nuorten MM-kisoissa 2022

Jääkiekon U20-ikäluokan poikien MM-kisoihin osallistuu yhteensä kymmenen maata, jotka on turnauksen alkuvaiheessa jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Kummankin lohkon neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin.

Puolivälierät pelataan keskiviikkona 17. elokuuta. Otteluiden voittajat kohtaavat toisensa välierissä, jotka pelataan kaksi päivää myöhemmin, lauantaina 19. päivä elokuuta. Tässä kohtaa otteluparit määrittää turnauksen pudotuspelikaavio, johon joukkueet sijoitetaan heti lohkovaiheen päättymisen jälkeen. Yleensä lohkovoittajat sijoitetaan kaavion eri puolille, jolloin ne voivat kohdata toisensa vasta finaalissa.

Suomi lähtee kisoihin jälleen kerran yhtenä varteenotettavimmista mestarisuosikeista. Suomi on alle 20-vuotiaiden jääkiekkohistorian kolmanneksi menestynein maa, ja 2010-luvulla Nuoret Leijonat voittivat kultaa jopa kolmeen otteeseen. Odotettavissa onkin, että joukkue etenee pudotuspeleihin myös vuoden 2022 MM-kisoissa. Siksi turnauksen pudotuspelien aikataulu onkin suomalaisyleisön mielenkiinnon kohteena jo ennen kisojen alkamista.

🏒 Mitkä joukkueet pääsevät nuorten MM-kisojen pudotuspeleihin?

Kahdeksan joukkuetta jatkaa lohkovaiheesta puolivälieriin. Koska MM-kisoihin osallistuu yhteensä kymmenen joukkuetta, tarkoittaa tämä, että vain kaksi joukkueista jää pudotuspelien ulkopuolelle. Lohkovaiheen ottelut eivät ole kuitenkaan millään muotoa merkityksettömiä, sillä hyvä sijoitus omassa alkulohkossa tietää helpompaa vastustajaa puolivälierissä, ja sitä kautta todennäköisempää reittiä mitalipeleihin.

Puolivälierissä joukkueet voivat kohdata vastustajan vain toisesta alkulohkosta, mutta välierissä voidaan nähdä lohkovaiheen kohtaamisten uusintoja. Yleensä tämä tekeekin välieristä vain entistä kiihkeämpiä, kun alkulohkossa hävinnyt joukkue haluaa kostaa vastustajalleen.

🏟 Missä pudotuspelit pelataan?

Vuoden 2022 U20 MM-kisat pelataan kokonaisuudessaan Kanadan Edmontonissa. Alun perin vuodenvaihteessa järjestettävän MM-turnauksen ottelut piti jakaa Edmontonin ja Red Deerin välillä, mutta elokuussa uudestaan järjestettävän turnauksen kaikki ottelut pelataan Edmontonin Rogers Placella.

🤷🏼 Kuinka pudotuspelit etenevät nuorten MM-kisoissa?

Alle 20-vuotiaden MM-kisojen pudotuspeleissä pelataan yhteensä kahdeksan ottelua. Neljä puolivälierää, kaksi välierää, pronssiottelu ja finaali.

Puolivälierät U20 MM-kisoissa

Lohkovaiheen kahdeksan parasta joukkuetta etenee kisojen puolivälieriin. Kummankin alkulohkon neljä parasta kohtaavat toisensa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, ja ratkovat näin turnauksen mitalipeleihin etenevien maiden kohtalon. Koska puolivälierissä eri alkulohkojen joukkueet pelaavat niin sanotusti ristiin, on mahdollista, että välieriin etenee maita vain yhdestä alkulohkosta. Yleistä tämä ei kuitenkaan joukkueiden välisten tasoerojen vuoksi ole.

Turnauksen puolivälierät pelataan paikallista aikaa keskiviikkona 17.8.2022. Päivitämme kaikki otteluparit, ottelupaikkakunnat ja otteluiden tarkat alkamisajankohdat tähän, kunhan ne ovat tiedossa.

  • Keskiviikko 17.8. klo 19:00
  • Keskiviikko 17.8. klo 22:30
  • Torstai 18.8. klo 02:00
  • Torstai 18.8. klo 05:30

Välierät U20 MM-kisoissa

Välierissä kohtaavat puolivälierin neljä voittajajoukkuetta. Otteluparit määräytyvät lohkovaiheen menestyksen perusteella: lohkovaiheen paras joukkue kohtaa lohkovaiheessa heikoiten pelanneen joukkueen, ja lohkovaiheen toiseksi ja kolmanneksi parhaat joukkueet kohtaavat toisensa. Sillä, kuuluiko joukkue A- vai B-lohkoon, ei ole enää tässä vaiheessa merkitystä.

Välierät pelataan perjantaina 19.8.2022. Päivitämme kaikki otteluparit, ottelupaikkakunnat ja otteluiden tarkat alkamisajankohdat tähän, kunhan ne ovat tiedossa.

  • Perjantai 19.8. klo 23:00
  • Lauantai 20.8. klo 03:00

Mitalipelit U20 MM-kisoissa

Nuorten MM-kisoissa pelataan kaksi mitaliottelua; pronssipeli aloittaa päivän, ja toimii ikään kuin lämmittelyotteluna illalla pelattavalle finaalille. Päivän päätteeksi yksi joukkue kruunataan maailman parhaaksi alle 20-vuotiaiden jääkiekkojoukkueeksi. Pronssipeli ja finaali pelataan aina heti välierien jälkeisenä päivänä.

Mitalipelit pelataan lauantaina 20.8.2022. Päivitämme kaikki otteluparit, ottelupaikkakunnat ja otteluiden tarkat alkamisajankohdat tähän, kunhan ne ovat tiedossa.

  • Pronssiottelu lauantaina 20.8. klo 23:00
  • Finaali sunnuntaina 21.8. klo 03:00

🥅 Mitkä joukkueet kohtaavat nuorten MM-kisojen pudotuspeleissä?

Huolimatta siitä, ettemme vielä tiedä, mitkä joukkueet etenevät nuorten MM-kisojen pudotuspeleihin, tiedämme, jo, miten ensimmäisen pudotuspelikierroksen otteluparit määräytyvät. Lohkon A voittaja kohtaa lohkon B neljänneksi tulleen joukkueen. Lohkon A kakkoseksi tullut joukkue saa vastaansa lohkon B kolmanneksi tulleen joukkueen. Lohkon A kolmonen puolestaan kohtaa lohkon B kakkosen, ja lohkon A neljänneksi tullut joukkue lohko B:n voittajan.

Näin puolivälierät pelataan U20 MM-kisoissa:
A-lohkon voittaja – B-lohkon nelonen
B-lohkon voittaja – A-lohkonen nelonen
A-lohkon kakkonen – B-lohkon kolmonen
B-lohkon kakkonen – A-lohkon kolmonen

Kahden paikkakunnan turnauksessa joukkueet, jotka sijoittuvat omassa lohkossaan kahden parhaan joukkoon, saavat kotikenttäedun puolivälieriin. Yhdessä maassa pelatussa turnauksessa tämä tarkoittaa sitä, ettei joukkueiden tarvitse matkustaa uudelle paikkakunnalle. Ne saavat siis pelata puolivälierät sillä paikkakunnalla, jolla pelasivat myös alkulohkon.

Koska välierät ja mitalipelit pelataan usein vain yhdellä paikkakunnalla, tulee turnauksessa siis olemaan kaksi joukkuetta, joiden ei tarvitse vaihtaa paikkakuntaa koko turnauksen aikana. Tämän vuoden turnauksessa tällä ei ole kuitenkaan väliä, kun kaikki MM-kisojen ottelut pelataan Edmontonissa.

Joukkueiden ranking määrittää välierien otteluparit

Vuoden 2020 U20 MM-kisoista asti on ollut käytössä järjestelmä, joka määrittää välierien otteluparit sen perusteella, miten joukkueet ovat pärjänneet alkulohkon aikana. Samaa systeemiä käytetään välieräparien määrittämiseen muun muassa miesten MM-kisoissa.

Joukkueet asetetaan yhteen taulukkoon, välittämättä siitä, missä lohkossa nämä ovat pelanneet, ja asetetaan paremmuusjärjestykseen lohkovaiheen menestyksen perusteella. Käytössä ovat samat parametrit kuin normaalisti alkulohkon järjestystä määritettäessä: pisteet, maaliero, tehdyt maalit jne. Parhaiten lohkovaiheessa suoriutunut joukkue kohtaa huonoiten pelanneen, sekä toiseksi ja kolmanneksi paras joukkue toisensa.

Joukkueiden ranking U20-MM 2021:
1: Kanada (ryhmän voittaja, 12 kohta)
2: Yhdysvallat (ryhmän voittaja, 9 kohta)
3: Suomi (ryhmä kaksi, 9 kohta)
4: Venäjä (ryhmä kaksi, 8 kohta)
5: Ruotsi (ryhmä kolme, 7 kohta)
6: Saksa (ryhmä kolme, 5 kohta)
7: Tšekki (ryhmä neljä, 6 kohta)
8: Slovakia (ryhmä neljä, 4 kohta)

🇫🇮 Mitkä joukkueet Suomi voi kohdata MM-kisojen pudotuspeleissä?

Suomi pelaa A-lohkossa yhdessä Kanadan, Tšekin, Slovakian ja Latvian kanssa. Siksi Nuorten Leijonien ei ole mahdollista kohdata mitään näistä joukkueista pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Puolivälierissä, jos Suomi sinne selviää, tulee vastaan joku B-lohkon joukkueista: USA, Ruotsi, Sveitsi, Saksa tai Itävalta.

Lähtökohtaisesti USA ja Ruotsi ovat lohkonsa kovimmat joukkueet, joten voittamalla A-lohkon Nuoret Leijonat saisivat todennäköisimmin vastaansa Sveitsin tai Saksan, jotka ovat seuraavaksi todennäköisimmät pudotuspelijoukkueet B-lohkosta. Välierissä vastaan voi puolestaan tulla käytössä olevan rankingjärjestelmän takia kuka tahansa. Jälleen siis lohkovaiheen peleillä on merkitystä: mitä paremmin joukkue sijoittuu alkulohkossaan, sitä helpomman vastustajan se saa vastaansa välierissä.

🥇 Nuorten MM-kisojen 2022 finaali

Nuorten MM-kisat 2022 päättyvät 20. elokuuta paikallista aikaa koko turnauksen huipentavaan finaaliin. Ottelun päätteeksi yksi joukkue kruunataan alle 20-vuotiaiden poikien maailmanmestariksi. Koska eri juniori-ikäluokkien MM-kisoihin voi osallistua vain rajatun ajan, saattaa monille mahdollisuus MM-kultaan olla koko uran ainoa. Siksi kaukalossa tullaan varmasti näkemään, huolimatta siitä, mitkä joukkueet sinne pääsevät, kaksi epätoivoisesti voitto himoavaa maata.

Finaaliin päästäkseen joukkueen on ensin suoriuduttava hyvin lohkovaiheessa, minkä jälkeen sen on selviydyttävä voittajana jatkoon sekä puolivälieristä että välieristä. Otteluja kummallekin finaalijoukkueelle kertyy turnauksen aikana seitsemän.

Finaali tullaan pelaamaan Edmontonissa, mikä tarkoittaa, että turnauksen huipennusta isännöi 19 000 katsojaa vetävä Rogers Place Arena.

🏆 Kuka voitti kultaa nuorten MM-kisoissa 2021?

USA voitti edellisen maailmanmestaruuden kukistettuaan finaalissa Kanadan 2–0. Mestaruus oli Yhdysvaltojen viides.

🇫🇮 Kuinka monta nuorten maailmanmestaruutta Suomi on voittanut?

Nuoret Leijonat ovat voittaneet maailmanmestaruuden viidesti. Ensimmäinen MM-kulta tuli vuonna 1987 ja toinen kotikisoissa vuonna 1998. Edellisellä vuosikymmenellä Suomi kruunattiin U20-ikäluokan maailmanmestariksi peräti kolmesti, kun joukkue voitti kultaa 2014, 2016 ja 2019.

🏒 Kenet Suomi kohtaa puolivälierissä?

Jos Suomi selviytyy nuorten MM-kisojen puolivälieriin, tulee se kohtaamaan jonkun B-lohkon joukkueista. Mahdollisia vastustajia ovat USA, Ruotsi, Sveitsi, Saksa ja Itävalta.

⭐ Aiemmat nuorten MM-kisojen pudotuspelit

Jääkiekon alle 20-vuotiaden MM-kisat on järjestetty yhteensä 45 kertaa. Kuten yllä mainittiin, on Suomi voittanut kultaa viidesti. Alle olemme koonneet taulukon siitä, miten joukkue on menestynyt nuorten MM-kisojen pudotuspeleissä tällä vuosituhannella. Sen jälkeen voit katsoa, mitkä joukkueet ovat voittaneet nuorten MM-kisat halki historian.

Suomi jääkiekon U20 MM-kisojen pudotuspeleissä 2010-luvulla

Nuorten MM-kisat 2010
Suomi nappasi pudotuspelipaikan lohkonsa kolmantena ja kohtasi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella USA:n. Koitus osoittautui Nuorille Leijonille liian kovaksi, ja Yhdysvallat jatkoivat välieriin 6-2 voitolla. Tuolloin pelattiin vielä hävinneiden joukkueiden kesken sijoitusottelu viidennestä sijasta, jossa Suomi voitti Venäjän 3-4.

Nuorten MM-kisat 2011
Nuoret Leijonat tarjosi Buffalossa pelattujen kisojen puolivälierissä todella kovan vastuksen Venäjälle, mutta taipui kuitenkin jatkoajan jälkeen 3-4. Viidennestä sijasta käydyssä sijoitusottelussa Suomi hävisi Sveitsille 2-3 rangaistuslaukauskisan jälkeen.

Nuorten MM-kisat 2012
Suomi ja Slovakia laittoivat Kanadan kisojen puolivälieräottelussa todellisen shown pystyyn ja tahkosivat yhteensä jopa 13 maalia. Lopulta Suomi jatkoi välierään 8-5 voitolla. Välierässä Nuoret Leijonat joutuivat kuitenkin toteamaan Ruotsin paremmakseen lukemin 3-2. Pronssiottelussa Kanada teki pettyneistä suomalaisista selvää jälkeä 4-0 voiton myötä.

Nuorten MM-kisat 2013
Vuoden 2013 U20 MM-kisoissa Suomelta jäivät pudotuspelit väliin, koska joukkue joutui heikon lohkovaiheen päätteeksi putoamissarjaan. Siellä Suomi kuitenkin selvitti tiensä sarjan voittajaksi, ja säilyi pääsarjassa.

Nuorten MM-kisat 2014
Suomi jatkoi lohkokakkosen puolivälieriin, joissa joukkue kohtasi Tšekin. Maali-ilottelu päättyi lopulta Nuorten Leijonien 5-3 voittoon ja paikkaan välierissä, joissa vastaan asettui Kanada. 1-5 voitto lajihistorian menestyneintä joukkuetta vastaan on yksi Suomen kiekkohistorian hienoimmista otteluista. Finaalissa Ruotsi oli jo henkisesti valmis huudattamaan kotiyleisöään, kunnes Rasmus Ristolainen pilasi länsinaapurin juhlat jatkoajalla. 2-3 voitto toi Suomelle sen historian kolmannen nuorten maailmanmestaruuden.

Nuorten MM-kisat 2015
Kahden maailmanmestaruusturnauksen välissä pelatut Kanadan kisat jäivät Nuorten Leijonien osalta melko vaisuiksi. Suomi eteni lohkostaan jatkoon vasta neljänneltä sijalta ja kaatui puolivälierässä USA:n käsittelyssä 1-2 rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Nuorten MM-kisat 2016
Kotikisojen pudotuspelit saivat lentävän alun, kun Suomi ja Kanada mätkivät puolivälieräottelussa maaleja vuorotahtiin. Ottelu ratkesi lopulta Patrik Laineen tekemään 6-5 ylivoimamaaliin viisi minuuttia ennen ottelun loppua. Myös välierä ratkesi maalin erolla, kun Suomi huudatti kotiyleisöä kaatamalla Ruotsin 1-2. Finaalissa Venäjää vastaan mentiin vieläkin tiukemmalle, sillä ottelu eteni 3-3 tilanteessa jatkoajalle Venäjän tasoitettua pelin kuusi sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Puolitoista minuuttia jatkoajan alkamisen jälkeen Kasperi Kapanen kuitenkin hassutti Venäjän puolustuksen ja teki Suomesta maailmanmestarin.

Nuorten MM-kisat 2017
Hallitsevana mestarina Kanadan kisoihin lähteneen Suomen turnaus oli kenties kaikkien aikojen kovin pettymys. Joukkue hävisi alkulohkon aikana sekä Ruotsille, Tanskalle että Tšekille ja jäi lohkonsa viimeiseksi. Näin Nuoret Leijonat ajautuivat pudotuspelien sijasta karsintasarjaan, josta joukkue kuitenkin selviytyi kuivin jaloin.

Nuorten MM-kisat 2018
Suomi jatkoi Buffalossa pelattujen kisojen alkulohkostaan jatkoon vasta lohkokolmosena ja sai puolivälierissä vastaansa hienon lohkovaiheen pelanneen Tšekin. Vastus osoittautuikin Suomelle liian kovaksi, sillä Tšekki oli lopulta parempi rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 4-3.

Nuorten MM-kisat 2019
Suomi sai Kanadassa pelattujen kisojen puolivälierässä vastaansa kovimman mahdollisimman vastustajan, kun Kanada haastoi Nuoret Leijonat kotonaan. Vaahterapaidat myös siirtyivät ottelussa johtoon, mutta Suomi kampesi ensin viimeisessä erässä tasoihin ja jatkoajalla voittoon. Välierässä Suomi sai vastaansa Sveitsin, joka kaatui selvästi 6-1. Finaali USA:ta vastaan näytti jo etenevän jatkoajalle, kunnes Kaapo Kakko vei Nuoret Leijonat 3-2 johtoon vain puolitoista minuuttia ennen päätössummeria ja ratkaisi samalla Suomen historian viidennen nuorten maailmanmestaruuden.

Suomi jääkiekon U20 MM-kisojen pudotuspeleissä 2020-luvulla

Nuorten MM-kisat 2020
Tšekissä pelatussa turnauksessa Suomi kaatoi ensin puolivälierässä USA:n 0-1 kolmannen erän alun maalilla, mutta hävisi sitten välierässä Kanadalle selvästi 5-0. Pronssiottelussa Nuoret Leijonat kaatuivat Ruotsin käsittelyssä 3-2.

Nuorten MM-kisat 2021
Suomi kohtasi vuoden 2021 nuorten MM-kisojen ensimmäisessä pudotuspeliottelussa Ruotsin. Ottelusta muodostui lopulta kunnon trilleri – Anton Lundell tasoitti pelin yhdeksän minuuttia ennen päätössummeria ja Roni Hirvonen ratkaisi ottelun vain 25 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Välierässä Nuoret Leijonat saivat kuitenkin maistaa omaa lääkettään USA:ta vastaan, kun Yhdysvallat tekivät 4-3 voittomaalin vain puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua. Pronssiottelussa Suomi kaatoi Venäjän selvästi 4-3.

🇫🇮 Suomen sijoitukset nuorten MM-kisojen pudotuspeleissä 2000-luvulla

2000: Tappio puolivälierissä Venäjälle
2001: Hopeaa – tappio finaalissa Tšekille
2002: Pronssia – voitto pronssiottelussa Sveitsiä vastaan
2003: Pronssia – voitto pronssiottelussa USA:ta vastaan
2004: Pronssia – voitto pronssiottelussa Tšekkiä vastaan
2005: Tappio puolivälierissä Tšekille
2006: Pronssia – voitto pronssiottelussa USA:ta vastaan
2007: Tappio puolivälierissä USA:lle
2008: Tappio puolivälierissä Kanadalle
2009: Jäi alkulohkoon
2010: Tappio puolivälierissä USA:lle
2011: Tappio puolivälierissä Venäjälle
2012: Tappio pronssiottelussa Kanadalle
2013: Jäi alkulohkoon
2014: Kultaa – voitto finaalissa Ruotsia vastaan
2015: Tappio puolivälierissä Ruotsille
2016: Kultaa – voitto finaalissa Venäjää vastaan
2017: Jäi alkulohkoon
2018: Tappio puolivälierissä Tšekille
2019: Kultaa – voitto finaalissa USA:ta vastaan
2020: Tappio pronssiottelussa Ruotsia vastaan
2021: Pronssia – voitto pronssiottelussa Venäjää vastaan

🏆 Nuorten MM-kisojen aiemmat voittajat

1977: Neuvostoliitto
1978: Neuvostoliitto
1979: Neuvostoliitto
1980: Neuvostoliitto
1981: Ruotsi
1982: Kanada
1983: Neuvostoliitto
1984: Neuvostoliitto
1985: Kanada
1986: Neuvostoliitto
1987: Suomi
1988: Kanada
1989: Neuvostoliitto
1990: Kanada
1991: Kanada
1992:
 Neuvostoliitto
1993: Kanada
1994: Kanada
1995: Kanada
1996: Kanada
1997: Kanada
1998: Suomi
1999: Venäjä
2001: Tšekki
2002: Venäjä
2003: Venäjä
2004: USA
2005: Kanada
2006: Kanada
2007: Kanada
2008: Kanada
2009: Kanada
2010: USA
2011: Venäjä
2012: Ruotsi
2013: USA
2014: Suomi
2015: Kanada
2016: Suomi
2017: USA
2018: Kanada
2019: Suomi
2020: Kanada
2021: USA