Jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisat pelataan jälleen vuodenvaihteessa. Vuonna 2022 kisat järjestetään toista kertaa peräkkäin Kanadassa. Ottelupaikkakuntina toimivat Albertan provinssissa sijaitsevat Edmonton ja Red Deer.

Suomi lähtee kisoihin jälleen kerran yhtenä varteenotettavimmista mestarisuosikeista. Suomi on alle 20-vuotiaiden jääkiekkohistorian kolmanneksi menestynein maa, ja 2010-luvulla Nuoret Leijonat voittivat kultaa jopa kolmeen otteeseen. Odotettavissa onkin, että joukkue etenee pudotuspeleihin myös vuoden 2022 MM-kisoissa. Siksi turnauksen pudotuspelien aikataulu onkin suomalaisyleisön mielenkiinnon kohteena jo ennen kisojen alkamista.

Tältä sivulta löydät nuorten MM-kisojen pudotuspelien aikataulun sekä kaiken tarvittavan tiedot turnauksen pudotuspeleihin liittyen. Kisojen kymmenestä joukkueesta kahdeksan jatkaa matkaansa lohkovaiheesta puolivälieriin. Näiden voittajat kohtaavat toisensa välierissä, ja välierin voittajat ratkovat vuoden 2022 U20 MM-kullan kohtalon keskiviikkona 5. tammikuuta pelattavassa finaalissa.

Pudotuspelit nuorten MM-kisat 2022

Alta löydät nuorten MM-kisojen pudotuspelien otteluohjelman. Turnauksen lopullista otteluohjelmaa ei ole vielä julkaista, joten emme vielä tiedä tarkkoja alkamisajankohtia kullekin ottelulla. Päivitämme taulukon kuitenkin heti, kun otteluohjelma julkaistaan. Kisojen aikana tulemme myös pitämään otteluohjelman päivitettynä, jotta voit seurata pudotuspelien etenemistä reaaliajassa.

🏆 Näin pudotuspelit pelataan nuorten MM-kisoissa 2022

Jääkiekon U20-ikäluokan poikien MM-kisoihin osallistuu yhteensä kymmenen maata, jotka on turnauksen alkuvaiheessa jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon.

Kummankin lohkon neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella otteluparit jaetaan seuraavasti:

 • Lohkon A voittaja kohtaa lohkon B neljänneksi tulleen joukkueen
 • Lohkon A toiseksi tullut joukkue kohtaa lohko B:n kolmosen
 • Lohkon A kolmonen kohtaa B-lohkon toiseksi tulleen joukkueen
 • Lohkon A nelonen kohtaa B-lohkon voittajan

Puolivälierät pelataan sunnuntaina 2. tammikuuta. Otteluiden voittajat kohtaavat toisensa välierissä, jotka pelataan kaksi päivää myöhemmin, tiistaina 4. päivä tammikuuta. Tässä kohtaa otteluparit määrittää turnauksen pudotuspelikaavio, johon joukkueet sijoitetaan heti lohkovaiheen päättymisen jälkeen. Yleensä lohkovoittajat sijoitetaan kaavion eri puolille, jolloin ne voivat kohdata toisensa vasta finaalissa.

Puolivälierissä joukkueet voivat kohdata vastustajan vain toisesta alkulohkosta, mutta välierissä voidaan nähdä lohkovaiheen kohtaamisten uusintoja. Yleensä tämä tekeekin välieristä vain entistä kiihkeämpiä, kun alkulohkossa hävinnyt joukkue haluaa kostaa vastustajalleen.

🏒 Mitkä joukkueet pääsevät nuorten MM-kisojen pudotuspeleihin?

Kahdeksan joukkuetta jatkaa lohkovaiheesta puolivälieriin. Koska MM-kisoihin osallistuu yhteensä kymmenen joukkuetta, tarkoittaa tämä, että vain kaksi joukkueista jää pudotuspelien ulkopuolelle. Lohkovaiheen ottelut eivät ole kuitenkaan millään muotoa merkityksettömiä, sillä hyvä sijoitus omassa alkulohkossa tietää helpompaa vastustajaa puolivälierissä, ja sitä kautta todennäköisempää reittiä mitalipeleihin.

🏟 Missä pudotuspelit pelataan?

Vuoden 2022 U20 MM-kisat pelataan kokonaisuudessaan Kanadan Edmontonissa ja Red Deerissa. Myös pudotuspelit tulevat jakautumaan näiden kahden paikkakunnan välille. Kisojen virallista otteluohjelmaa ei ole kuitenkaan vielä julkaistu, joten vielä emme tiedä, miten ottelut Edmontonin ja Red Deerin välillä jakautuvat.

🤷🏼 Kuinka pudotuspelit etenevät nuorten MM-kisoissa?

Alle 20-vuotiaden MM-kisojen pudotuspeleissä pelataan yhteensä kahdeksan ottelua. Neljä puolivälierää, kaksi välierää, pronssiottelu ja finaali.

Puolivälierät U20 MM-kisoissa

Lohkovaiheen kahdeksan parasta joukkuetta etenee kisojen puolivälieriin. Kummankin alkulohkon neljä parasta kohtaavat toisensa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, ja ratkovat näin turnauksen mitalipeleihin etenevien maiden kohtalon. Koska puolivälierissä eri alkulohkojen joukkueet pelaavat niin sanotusti ristiin, on mahdollista, että välieriin etenee maita vain yhdestä alkulohkosta. Yleistä tämä ei kuitenkaan joukkueiden välisten tasoerojen vuoksi ole.

Turnauksen puolivälierät pelataan sunnuntaina 2.1.2022. Päivitämme kaikki otteluparit, ottelupaikkakunnat ja otteluiden tarkat alkamisajankohdat tähän, kunhan ne ovat tiedossa.

 • Sunnuntaina 2. tammikuuta puolivälierä 1
 • Sunnuntaina 2. tammikuuta puolivälierä 2
 • Sunnuntaina 2. tammikuuta puolivälierä 3
 • Sunnuntaina 2. tammikuuta puolivälierä 4

Välierät U20 MM-kisoissa

Välierissä kohtaavat puolivälierin neljä voittajajoukkuetta. Otteluparit määräytyvät lohkovaiheen menestyksen perusteella: lohkovaiheen paras joukkue kohtaa lohkovaiheessa heikoiten pelanneen joukkueen, ja lohkovaiheen toiseksi ja kolmanneksi parhaat joukkueet kohtaavat toisensa. Sillä, kuuluiko joukkue A- vai B-lohkoon, ei ole enää tässä vaiheessa merkitystä.

Välierät pelataan tiistaina 4.1.2022. Päivitämme kaikki otteluparit, ottelupaikkakunnat ja otteluiden tarkat alkamisajankohdat tähän, kunhan ne ovat tiedossa.

 • Tiistaina 4. tammikuuta välierä 1
 • Tiistaina 4. tammikuuta välierä 2

Mitalipelit U20 MM-kisoissa

Nuorten MM-kisoissa pelataan kaksi mitaliottelua; pronssipeli aloittaa päivän, ja toimii ikään kuin lämmittelyotteluna illalla pelattavalle finaalille. Päivän päätteeksi yksi joukkue kruunataan maailman parhaaksi alle 20-vuotiaiden jääkiekkojoukkueeksi. Pronssipeli ja finaali pelataan aina heti välierien jälkeisenä päivänä.

Mitalipelit pelataan keskiviikkona 5.1.2022. Päivitämme kaikki otteluparit, ottelupaikkakunnat ja otteluiden tarkat alkamisajankohdat tähän, kunhan ne ovat tiedossa.

 • Keskiviikkona 5. tammikuuta pronssipeli
 • Keskiviikkona 5. tammikuuta finaali

🥅 Mitkä joukkueet kohtaavat nuorten MM-kisojen pudotuspeleissä?

Huolimatta siitä, ettemme vielä tiedä, mitkä joukkueet etenevät nuorten MM-kisojen pudotuspeleihin, tiedämme, jo, miten ensimmäisen pudotuspelikierroksen otteluparit määräytyvät. Lohkon A voittaja kohtaa lohkon B neljänneksi tulleen joukkueen. Lohkon A kakkoseksi tullut joukkue saa vastaansa lohkon B kolmanneksi tulleen joukkueen. Lohkon A kolmonen puolestaan kohtaa lohkon B kakkosen, ja lohkon A neljänneksi tullut joukkue lohko B:n voittajan.

Näin puolivälierät pelataan U20 MM-kisoissa:

A-lohkon voittaja – B-lohkon nelonen
B-lohkon voittaja – A-lohkonen nelonen
A-lohkon kakkonen – B-lohkon kolmonen
B-lohkon kakkonen – A-lohkon kolmonen

Joukkueet, jotka sijoittuvat omassa lohkossaan kahden parhaan joukkoon, saavat kotikenttäedun puolivälieriin. Yhdessä maassa pelatussa turnauksessa tämä tarkoittaa sitä, ettei joukkueiden tarvitse matkustaa uudelle paikkakunnalle. Ne saavat siis pelata puolivälierät sillä paikkakunnalla, jolla pelasivat myös alkulohkon.

Koska välierät ja mitalipelit pelataan todennäköisesti yhdellä paikkakunnalla, tulee turnauksessa siis olemaan kaksi joukkuetta, joiden ei tarvitse vaihtaa paikkakuntaa koko turnauksen aikana. Jos välierät ja mitalipelit pelataan esimerkiksi Edmontonissa, eivät lohko B:n kaksi parasta joukkuetta tule vaihtamaan paikkakuntaa ollenkaan: ne joko pelaavat loppuun asti Edmontonissa tai putoavat puolivälierin jälkeen pois.

Joukkueiden ranking määrittää välierien otteluparit

Vuoden 2020 U20 MM-kisoista asti on ollut käytössä järjestelmä, joka määrittää välierien otteluparit sen perusteella, miten joukkueet ovat pärjänneet alkulohkon aikana. Samaa systeemiä käytetään välieräparien määrittämiseen muun muassa miesten MM-kisoissa.

Joukkueet asetetaan yhteen taulukkoon, välittämättä siitä, missä lohkossa nämä ovat pelanneet, ja asetetaan paremmuusjärjestykseen lohkovaiheen menestyksen perusteella. Käytössä ovat samat parametrit kuin normaalisti alkulohkon järjestystä määritettäessä: pisteet, maaliero, tehdyt maalit jne. Parhaiten lohkovaiheessa suoriutunut joukkue kohtaa huonoiten pelanneen, sekä toiseksi ja kolmanneksi paras joukkue toisensa.

🇫🇮 Mitkä joukkueet Suomi voi kohdata MM-kisojen pudotuspeleissä?

Suomi pelaa B-lohkossa yhdessä Kanadan, Tšekin, Saksan ja Itävallan kanssa. Siksi Nuorten Leijonien ei ole mahdollista kohdata mitään näistä joukkueista pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Puolivälierissä, jos Suomi sinne selviää, tulee vastaan joku A-lohkon joukkueista: USA, Venäjä, Ruotsi, Sveitsi tai Slovakia.

Lähtökohtaisesti USA, Venäjä ja Ruotsi ovat lohkonsa kovimmat joukkueet, joten voittamalla B-lohkon Nuoret Leijonat saisivat todennäköisimmin vastaansa Sveitsin tai Slovakian. Välierissä vastaan voi puolestaan tulla käytössä olevan rankingjärjestelmän takia kuka tahansa. Jälleen siis lohkovaiheen peleillä on merkitystä: mitä paremmin joukkue sijoittuu alkulohkossaan, sitä helpomman vastustajan se saa vastaansa välierissä.

🥇 Nuorten MM-kisojen 2022 finaali

Nuorten MM-kisat 2022 päättyvät 6. tammikuuta koko turnauksen huipentavaan finaaliin. Ottelun päätteeksi yksi joukkue kruunataan alle 20-vuotiaiden poikien maailmanmestariksi. Koska eri juniori-ikäluokkien MM-kisoihin voi osallistua vain rajatun ajan, saattaa monille mahdollisuus MM-kultaan olla koko uran ainoa. Siksi kaukalossa tullaan varmasti näkemään, huolimatta siitä, mitkä joukkueet sinne pääsevät, kaksi epätoivoisesti voitto himoavaa maata.

Finaaliin päästäkseen joukkueen on ensin suoriuduttava hyvin lohkovaiheessa, minkä jälkeen sen on selviydyttävä voittajana jatkoon sekä puolivälieristä että välieristä. Otteluja kummallekin finaalijoukkueelle kertyy turnauksen aikana seitsemän.

Turnauksen virallista otteluohjelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon, joten emme tiedä, tullaanko finaali pelaamaan Edmontonissa vai Red Deerissa. Todennäköistä kuitenkin on, että turnauksen huipennusta isännöi 19 000 katsojaa vetävä Rogers Place Arena Edmontonissa.

🏆 Kuka voitti kultaa nuorten MM-kisoissa 2021?

USA voitti edellisen maailmanmestaruuden kukistettuaan finaalissa Kanadan 2–0. Mestaruus oli Yhdysvaltojen viides.

🇫🇮 Kuinka monta nuorten maailmanmestaruutta Suomi on voittanut?

Nuoret Leijonat ovat voittaneet maailmanmestaruuden viidesti. Ensimmäinen MM-kulta tuli vuonna 1987 ja toinen kotikisoissa vuonna 1998. Edellisellä vuosikymmenellä Suomi kruunattiin U20-ikäluokan maailmanmestariksi peräti kolmesti, kun joukkue voitti kultaa 2014, 2016 ja 2019.

🏒 Kenet Suomi kohtaa puolivälierissä?

Jos Suomi selviytyy nuorten MM-kisojen puolivälieriin, tulee se kohtaamaan jonkun A-lohkon joukkueista. Mahdollisia vastustajia ovat USA, Venäjä, Ruotsi, Sveitsi ja Slovakia.

Aiemmat nuorten MM-kisojen pudotuspelit

Jääkiekon alle 20-vuotiaden MM-kisat on järjestetty yhteensä 45 kertaa. Kuten yllä mainittiin, on Suomi voittanut kultaa viidesti. Alle olemme koonneet taulukon siitä, miten joukkue on menestynyt nuorten MM-kisojen pudotuspeleissä tällä vuosituhannella. Sen jälkeen voit katsoa, mitkä joukkueet ovat voittaneet nuorten MM-kisat halki historian.

🇫🇮 Suomi nuorten MM-kisojen pudotuspeleissä

2000: Tappio puolivälierissä Venäjälle
2001: Hopeaa – tappio finaalissa Tšekille
2002: Pronssia – voitto pronssiottelussa Sveitsiä vastaan
2003: Pronssia – voitto pronssiottelussa USA:ta vastaan
2004: Pronssia – voitto pronssiottelussa Tšekkiä vastaan
2005: Tappio puolivälierissä Tšekille
2006: Pronssia – voitto pronssiottelussa USA:ta vastaan
2007: Tappio puolivälierissä USA:lle
2008: Tappio puolivälierissä Kanadalle
2009: Jäi alkulohkoon
2010: Tappio puolivälierissä USA:lle
2011: Tappio puolivälierissä Venäjälle
2012: Tappio pronssiottelussa Kanadalle
2013: Jäi alkulohkoon
2014: Kultaa – voitto finaalissa Ruotsia vastaan
2015: Tappio puolivälierissä Ruotsille
2016: Kultaa – voitto finaalissa Venäjää vastaan
2017: Jäi alkulohkoon
2018: Tappio puolivälierissä Tšekille
2019: Kultaa – voitto finaalissa USA:ta vastaan
2020: Tappio pronssiottelussa Ruotsia vastaan
2021: Pronssia – voitto pronssiottelussa Venäjää vastaan

🏆 Nuorten MM-kisojen aiemmat voittajat

1977: Neuvostoliitto
1978: Neuvostoliitto
1979: Neuvostoliitto
1980: Neuvostoliitto
1981: Ruotsi
1982: Kanada
1983: Neuvostoliitto
1984: Neuvostoliitto
1985: Kanada
1986: Neuvostoliitto
1987: Suomi
1988: Kanada
1989: Neuvostoliitto
1990: Kanada
1991: Kanada
1992:
 Neuvostoliitto
1993: Kanada
1994: Kanada
1995: Kanada
1996: Kanada
1997: Kanada
1998: Suomi
1999: Venäjä
2001: Tšekki
2002: Venäjä
2003: Venäjä
2004: USA
2005: Kanada
2006: Kanada
2007: Kanada
2008: Kanada
2009: Kanada
2010: USA
2011: Venäjä
2012: Ruotsi
2013: USA
2014: Suomi
2015: Kanada
2016: Suomi
2017: USA
2018: Kanada
2019: Suomi
2020: Kanada
2021: USA