Jääkiekon nuorten MM-kisat 2022 lähestyvät kovaa vauhtia ja uusia tähtiä syntyy jälleen. Mutta kuka tulee olemaan turnauksen MVP eli arvokkain pelaaja?

Jääkiekon-MM.com tulee seuraamaan isosti Kanadassa joulukuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana pelattavia nuorten MM-kisoja. Sitä ennen tunnelmaan virittäydytään kuitenkin erilaisin juttusarjoin ja tässä uusimmassa juttusarjassa tehdään katsaus historian osalta yksittäisiin pelaajiin.

Nämä tässä juttusarjassa esiteltävät pelaajat eivät kuitenkaan ole ketä tahansa pelaajia, vaan heistä jokainen on valittu nuorten MM-kisoissa MVP:ksi eli turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Me haluamme siis lähteä tarkastelemaan sitä, mitä heille tapahtui tai on tapahtunut sen jälkeen, kun koko maailma aukeni heidän eteensä ja tie tähtiin oli niin sanotusti pedattu valmiiksi.

Kussakin juttusarjan osassa tullaan esittelemään neljä MVP:ksi valittua pelaajaa. MVP-valintoja on tehty nuorten MM-kisojen osalta vasta vuoden 2002 MM-kisoista lähtien, joten kaiken kaikkiaan tässä juttusarjassa tullaan esittelemään yhteensä 20 pelaajaa.

Tässä neljännessä osassa vuoroon pääsevät sellaiset nimet kuin Filip Forsberg, Denis Godla, Jesse Puljujärvi ja Thomas Chabot.

Filip Forsberg

Nuorten MM-kisat | 2014 | MVP

Ruotsalaishyökkääjä Filip Forsberg pelasi kaudella 2010-11 niin alle 18-vuotiaiden pääsarjassa, kuin myös Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneessa Leksands IF:n edustusjoukkueessa. Vuonna 2011 hän oli luonnollisesti merkittävässä roolissa myös Ruotsin alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, ollen mukana MM-kisoissa, tehden tuolloin kuuteen otteluun tehot 2+4 ja napaten mukaansa hopeisen MM-mitalin.

Kausi 2011-12 sujuikin sitten käytännössä ottaen kokonaisuudessaan Allsvenskanissa, jossa hän teki Leksandsin paidassa 43 runkosarjaotteluun tehot 8+9=17; tuossa vaiheessa Forsbergilla oli ikää ainoastaan 17 vuotta. Ikänsä puolesta hän pääsi pelaamaan sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja hänet nimettiinkin molempiin.

Alle 18-vuotiaiden MM-joukkueessa hän toimi Ruotsin kapteenina, teki kuudessa ottelussa tehot 5+2 ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Lopputuloksena oli kuitenkin edellisvuoden tapaan pettymys, sillä Ruotsi hävisi turnauksen finaalin ja jälleen kerran Forsbergin kaulaan ripustettiin hopeinen mitali. Nuorten MM-kisoista tullut maailmanmestaruus kuitenkin lämmitti satavarmasti mieltä vielä tuossakin vaiheessa. Tokikaan hänen rooli ei ollut mikään jättimäinen, ja kuudessa ottelussa hän antoi yhden maaliin johtaneen syötön, mutta kuten todettua: Forsberg oli tuossa vaiheessa ainoastaan 17-vuotias.

Vuoden 2012 NHL Draftissa Forsberg varattiin odotetusti korkealla numerolla maailman kovimpaan kiekkoliigaan, Washington Capitalsin toimesta, kun hänet huudettiin NHL:ään numerolla 11. Kaudella 2012-13 Forsberg oltaisiin voitu nähdä Washington Capitalsin matkassa heti alkukaudesta, mikä olisi saattanut muuttaa oleellisesti hänen NHL-uraansa (tästä lisää myöhemmin). NHL:ssä oli kuitenkin meneillään työsulku, joten hän pelasi Allsvenskanissa 38 runkosarjaottelua, tehden niissä tehot 15+18=33 sekä nousukarsinnoissa yhdeksässä ottelussa pisteet 5+4, Leksandsin noustessa SHL:ään. Nuorten MM-kisoissa Forsberg toimi Juniorkronornan kapteenina, tehden kuuteen otteluun tehot 3+2, kun Ruotsi hävisi MM-finaalissa Yhdysvalloille lukemin 1-3. Vuoden 2014 huhtikuussa hänet kaupattiin NHL:n puolella Nashville Predatorsiin, vaihtokaupassa Martin Eratiin ja Michael Lattaan, ja tuota kauppaa on pidetty etenkin jälkikäteen yhtenä NHL:n historian typerimmistä vaihtokaupoista. Forsberg pelaisi vielä kyseisellä kaudella NHL-uransa viisi ensimmäistä NHL-ottelua, antaen niissä yhden maaliin johtaneen syötön.

Kauden 2013-14 Forsberg aloitti AHL:n puolella, tehden siellä melkoisen vaikuttavaa jälkeä: hän iski 47 runkosarjaotteluun tehot 15+19=34, minkä lisäksi hänelle kirjattiin 13 NHL-ottelua pistein 1+4. Nashville Predators tarjosi tuolla kyseisellä kaudella Forsbergille mahdollisuuden osallistua vielä viimeisiin Nuorten MM-kisoihinsa ja hän lähtikin toisena perättäisenä vuotena kipparoimaan Juniorkronornaa – tällä kertaa kotikisoihin. Kaikki oli siis pedattu valmiiksi, mutta sitten Suomen pojat ottivat ja pilasivat valmiiksi pedatut mestaruusjuhlat. Suomi ryöväsi maailmanmestaruuden 3-2-finaalivoitollaan, ja Forsberg joutui niellä tappion karvasta kalkkia. Forsberg teki turnauksessa seitsemään otteluun tehot 4+8=12 ja hänet valittiin sekä turnausken parhaaksi hyökkääjäksi että myös MVP:ksi.

Kausi 2014-15 oli Forsbergin virallinen tulokaskausi NHL:ssä ja viimeistään tässä vaiheessa Washington Capitalsin tyhmyys paljastui kaikessa karuudessaan, kun ruotsalainen takoi pisteitä kuin liukuhihnalta Predators-paidassa. Hän pelasi tulokaskaudellaan täyden 82 ottelun runkosarjan ja takoi pelaamissaan otteluissa huimat tehot 26+37=63, sekä vielä päälle kuuteen pudotuspeliotteluun pisteet 4+2. Pudotuspelien päätyttyä hän matkasi ensimmäiseen aikuisten MM-turnaukseensa, jossa hän tehtaili kahdeksaan otteluun tehot 8+1. Kaiken kaikkiaan Forsberg nimettiin kyseisellä kaudella NHL:n tulokastähdistöön, valittiin marraskuun tulokkaaksi ja MM-kisoissa hänet valittiin Ruotsin Top 3 -pelaajien joukkoon.

Forsberg on ollut nyt jo vuosien ajan yksi Predatorsin johtavista pelaajista maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Hän on päässyt pelaamaan Stanley Cup -finaaleissa, tehnyt 518 pelaamaansa runkosarjaotteluun tehot 191+216=407 ja 71 pudotuspeliotteluun pisteet 28+24=52. Nykyisin Forsbergin palkintokaapista löytyy myös aikuisten MM-kulta, jota hän pääsi juhlimaan keväällä 2018. Ruotsi kaatoi tuolloin voittolaukauskilpailussa Sveitsin, Forsbergin vastatessa maailmanmestaruuden ratkaisseesta osumasta.

Denis Godla

Nuorten MM-kisat | 2015 | MVP

Tässä juttusarjassa on puhuttu käytännössä ottaen ilman poikkeuksia Nuorten MM-kisoissa arvokkaimmiksi pelaajiksi valituista pelaajista, joista on tullut sittemmin todellisia NHL-tähtiä. Nyt tähän tulee kuitenkin poikkeus slovakialaismaalivahti Denis Godlan muodossa.

Nykyisin 26-vuotias maalivahti oli vuoden 2015 Nuorten MM-kisoihin lähtiessään ollut mukana jo aiemmin niin alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa kuin myös alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Tuosta vuoden 2015 turnauksesta tuli kuitenkin hänen läpimurtonsa todelliseksi huippulupaukseksi. Hän oli loistava alkusarjassa, torjuen voiton muun muassa pahasti alisuorittaneesta Suomesta, ja puolivälierissä hän nollasi Tšekin, kun Slovakia marssi mitalipeleihin 3-0-voitollaan. Välierissä Kanada oli liian kova pala, ja vaahteranlehtipaidat veivät ottelun nimiinsä 5-1-lukemin, mutta Slovakian MM-turnaus sai kruununsa, kun joukkue shokeerasi pronssiottelussa Ruotsin 4-2; kyseessä oli maan historian toinen Nuorten MM-mitali itsenäisenä valtiona. Godla torjui turnauksessa kaikki joukkueensa seitsemän ottelua torjuntatilastoin 92,60/2.76 ja hänet valittiin sekä turnauksen parhaaksi maalivahdiksi että arvokkaimmaksi pelaajaksi, täysin ansaitusti.

Godlaa ei kuitenkaan koskaan varattu NHL:ään, mikä oli melkoinen shokki, sillä hän olisi ollut varauskelpoinen myös vuonna 2015; kenties hänen pieni kokonsa oli NHL-seuroille punainen vaate, sillä kuten varmasti monet varsin hyvin tietävät, NHL:ssä priorisoidaan nykypäivänä isokokoisia maalivahteja. Tuolla kyseisellä kaudella hän pääsi kuitenkin pelaamaan viisi ottelua KHL:ssä, Slovan Bratislavan paidassa, joskin pelit sujuivat varsin mollivoittoisasti ja kausi meni isoilta osin Slovakian liigan puolella; siellä hän pelasi selkeästi paremmin.

Mikäli Godlan nimi soittaa kelloja suomalaisten päässä, se johtuu siitä, että kaudeksi 2015-16 hän suuntasi Mestiksessä pelaavan Kokkolan Hermeksen paitaan. Seuraavat kolme kautta vierähtivät puolestaan Liigassa, KalPan paidassa, ja viimeistä kautta lukuun ottamatta pelit sujuivat varsin mallikkaasti; tämän slovakialaisvahdin palkintokaapista löytyy SM-hopeaa kaudelta 2016-17. Kaudeksi 2019-2020 Godla suuntasi Tšekin pääsarjassa pelanneen Kladnon sotisovaan, jossa hän pelasi ykkösmaalivahtina kohtalaisen kauden. Viime kauden ja kuluvan kauden hän on puolestaan pelannut HC Litvinovin maalilla, niin ikään Tšekin pääsarjassa – ykkösvahdin roolissa. Kaiken kaikkiaan Godla on siis kyennyt luomaan ihan mallikkaan ammattilaisuran, mutta NHL:ssä häntä ei olla nähty ja tämän hetken urakehityksen perusteella tuskin tullaankaan näkemään.

Jesse Puljujärvi

Nuorten MM-kisat | 2016 | MVP

Suomalaislaituri Jesse Puljujärvi takoi 2010-luvun alkupuolella varsin vakuuttavaa jälkeä Oulun Kärppien juniorijoukkueissa. Kaudella 2014-15 hän teki läpimurtonsa Oulun Kärppien Liiga-joukkueeseen, oltuaan lainalla myös Mestiksen puolella, Kajaanin Hokissa. Puljujärvi pelasi tulokaskaudellaan Kärppien väreissä 21 runkosarjaottelua tehoin 4+7=11.

Kaudella 2015-16 Puljujärvi olikin sitten jo vakiokasvo Kärppien Liiga-joukkueessa. Hän pelasi kaiken kaikkiaan Kärpissä 50 runkosarjaottelua, tehden niissä tehopisteet 13+15=28, ja kymmenen pudotuspeliottelua tehoin 4+5, voittaen SM-pronssia. Ennen kaikkea tuo kausi muistetaan ”Puljun” kohdalla kuitenkin Nuorten MM-kisoista, jotka pelattiin Suomessa. Hän oli osa niin sanottua PuLAho-kentällistä, joka teki turnauksessa todella tuhoisaa jälkeä. Lopulta turnaus päättyi dramaattisten vaiheiden jälkeen Suomen maailmanmestaruuteen, kun Nuoret Leijonat kaatoi MM-finaalissa värikkäiden vaiheiden jälkeen Venäjän jatkoerässä lukemin 4-3. Puljujärvi takoi MM-turnauksessa seitsemään pelaamaansa otteluun käsittämättömät tehot 5+12=17, hän voitti turnauksen pistepörssin, hänet valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi sekä myös MVP:ksi eli arvokkaimmaksi pelaajaksi. Puljujärvestä tuli samalla historian ensimmäinen, ja toistaiseksi ainoa suomalaispelaaja, joka on valittu Nuorten MM-turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Puljujärvi kruunasi maajoukkuekautensa 2015-16 alle 18-vuotiaiden maajoukkuepaidassa: hän pelasi Pikkuleijonissa neljä ottelua, teki niissä neljään otteluun tehot 5+2, voitti maailmanmestaruuden ja tuli valituksi turnauksen tähdistökentälliseen.

Puljujärvi valittiin vuoden 2016 NHL Draftissa maailman kovimpaan kiekkoliigaan yllättäen ”vasta” numerolla neljä. Auston Matthewsin tiedettiin olevan selkeä ykkösvaraus ja Patrik Laineen käytännössä ottaen yhtä varma kakkosvaraus, mutta Pierre-Luc Dubois’n päätyminen Puljun sijaan Jarmo Kekäläisen johtamaan Columbus Blue Jacketsiin oli melkoinen jättiyllätys. Näin ollen Puljujärvi päätyi Edmonton Oilersiin, mistä luonnollisesti riemuittiin Albertan suunnalla.

Hyvin nopeasti kävi kuitenkin ilmi, ettei Puljujärvi ollut valmis maailman kovimpaan kiekkoliigaan hänen matkattua Edmonton Oilersin väreihin välittömästi NHL-varauksensa jälkeen. Kielelliset ja kulttuurilliset ongelmat olivat ne kaikkein päällimmäiset haasteet, ja vaikka Puljujärvi teki NHL:ssä 28 otteluun tehot 1+7 ja 39:ään AHL-otteluun pisteet 12+16=28, kausi oli kaukana ruusuilla tanssimisesta. Lopulta Puljujärvi vietti Oilersin riveissä kolme kautta, tehden pelaamiinsa 139 runkosarjaotteluun tehopisteet 17+20=37. Välit kanadalaisseuran suuntaan kuitenkin tulehtuivat ja Puljujärvi pyysi kaupatuksi tulemista, mutta kun sopivaa kauppakumppania ei löytynyt, suomalaisnuorukainen suuntasi takaisin kotiin ja Kärppien paitaan.

Puljujärvi vietti Kärpissä vajaat puolitoista kautta, tehden 72 runkosarjaotteluun tehopisteet 31+34=65. Kesken kauden 2020-21 vaihtunut Oilersin johtoporras sai taivuteltua suomalaisnuorukaisen takaisin Edmontoniin. Puljujärvi pelasi uudelleen käynnistyneen NHL-uransa ensimmäisellä kaudella 55 runkosarjaottelua varsin mukavin tehoin 15+10=25 ja osoitti, ettei kirjan kannet NHL-uran suhteen olleet suinkaan sulkeutumassa; pudotuspeleissä hän teki neljässä pelissä pisteet 1+1. Kuluvalla NHL-kaudella Puljujärvi onkin sitten ottanut todella merkittävän askeleen eteenpäin. Hänestä on tullut yksi Oilersin hyökkäysosaston kulmapaloista: toistaiseksi hän on tehnyt pelaamiinsa 28 otteluun tehot 10+13=23, joten Puljujärvi on enemmän kuin tullut maailman kovimpaan kiekkoliigaan jäädäkseen. Itseluottamus on kunnossa, englannin kieli sujuu huomattavasti aiempaa paremmin ja sitä kautta tämä suomalaislaituri on kyennyt lunastamaan vihdoin niitä häneen kohdistettuja odotuksia.

Maajoukkueen puolella Puljujärvi on pelannut sitten tuon menestyksekkään vuoden 2016 kertaalleen aikuisten MM-kisoissa, kaudella 2016-17, mutta siitä turnauksesta ei jäänyt juurikaan tuleville sukupolville kerrottavaa. Samaan aikaan tulevaisuus on kuitenkin valoisa myös näiltä osin.

Thomas Chabot

Nuorten MM-kisat | 2017 | MVP

Kanadalaispuolustaja Thomas Chabot vietti juniorivuotensa arvostetussa Quebecin junioriliigassa, Saint John Sea Dogsin paidassa. Hän olikin heti ensimmäisestä QMJHL-kaudestaan lähtien tärkeä pelaaja joukkueelleen, ja kaiken kaikkiaan hän teki uransa aikana, kyseisessä sarjassa, 202 runkosarjaotteluun puolustajalle erinomaiset tehot 34+119=153. Tehopisteiden valossa hän teki parhaalla kaudellaan (2016-17) 34 otteluun tehot 10+35=45 ja 18 pudotuspeliotteluun tehot 5+18=23. Lisäksi hänet valittiin juuri tuolla kyseisellä kaudella muun muassa QMJHL:n ja CHL:n parhaaksi puolustajaksi, pudotuspelien MVP:ksi ja lisäksi hän sai myös sarjan Personality of The Year -palkinnon, mikä kertoo hänestä paljon ihmisenä.

Maajoukkueen puolella Chabot nähtiin Kanadan paidassa, arvokisojen merkeissä, ensimmäistä kertaa vuonna 2015, kun hän pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa seitsemän ottelua tehoin 1+4 – voittaen MM-pronssia. Kaudella 2015-16 hänet nimettiin puolestaan ensimmäistä kertaa Kanadan alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen. Hän pelasi ensimmäisessä Nuorten MM-turnauksessaan viisi ottelua tehoin 0+3, mutta kisoista hän joutui poistumaan muun Kanadan pelaajiston tavoin ilman jalometallia. Seuraavana vuonna hän olikin sitten jo vaahteranlehtipaitojen kantava voima Nuorten MM-jäillä. Hän toimi joukkueensa varakapteenina ja tehtaili MM-hopeaan päättyneissä kisoissa seitsemään otteluun tehot 4+6=10. Hän vei nimiinsä turnauksessa puolustajien osalta niin maali-, syöttö- kuin myös pistepörssin, ja tuli ansaitusti valituksi turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi – kuten myös totta kai parhaaksi puolustajaksi.

NHL:ään Chabot varattiin jo ennen tuota huikeaa näytöstään alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa – itse asiassa jo vuonna 2015. Hänen potentiaalinsa tunnistettiin jo tuolloin Ottawa Senatorsin toimesta, kun kanadalaisseura käytti häneen ensimmäisen kierroksen varausvuoron, huutaen Chabotin nimen koko NHL Draftin 18. pelaajana. NHL-uransa ensimmäisen ottelun jo kauden 2016-17 pelannut Chabot nousi NHL-tasolla vakiokasvoksi seuraavalla kaudella, kun hän pelasi Senators-paidassa 63 runkosarjaottelua pistein 9+16=25. Seuraavalla kaudella hän osoitti kuuluvansa jo aivan NHL:n ehdottomaan eliittiin, kun hän tehtaili 70 runkosarjaotteluun uskomattomat tehot 14+41=55.

Toistaiseksi Chabot on pelannut NHL-urallaan jo 282 runkosarjaottelua tehoin 36+131=167, vaikka ikää tällä kanadalaispelaajalla on vasta 24 vuotta. Hän on kuulunut myös kaudesta 2020-21 alkaen Senatorsin kapteenistoon ja nykyisin hän on myös yksi NHL:n parhaiten palkatuista puolustajista: Chabotilla on aina vuoteen 2028 saakka ulottuva sopimus Senatorsin kanssa ja sopimuksen keskiarvollinen vuosipalkka on 8 miljoonaa dollaria. Hänet on nimetty kertaalleen NHL:n tähdistötapahtumaan (2018-19), ja Chabotin saavutuslistalta löytyy myös melkoisen uskomaton saavutus näin nuorelle pelaajalle: kaudella 2019-2020 hän pelasi kaikista NHL-pelaajista keskiarvollisesti eniten, tarkalleen ottaen tasan 26 minuuttia ottelua kohden.

Kanadan maajoukkuepaidassa, siis aikuisten puolella, Chabot on nähty kahdesti MM-kisoissa. Keväällä 2018 hän pelasi kuusi MM-ottelua pistein 0+1 ja vuotta myöhemmin, Kanadan hävitessä MM-finaalin Leijonille, Chabotin pistesaalis kymmenestä ottelusta oli 2+5.

Lue myös: