Nuorten MM 2019 oli Suomen osalta oiva osoitus siitä, mitä joukkue voi yhdessä tiivisti puolustamalla saavuttaa – maailmanmestaruuden. Tämä on Jääkiekon-MM.com-sivuston viisiosaisen juttusarjan ”päätösjakso”.

Nuorten MM 2019: mitkä maat olivat mukana?

Nuorten MM-turnaus 2019 pelattiin läntisessä Kanadassa, Vancouverin ja Victorian toimiessa kisakaupunkeina; Nuoret Leijonat ei ollut koskaan voittanut MM-kultaa Euroopan ulkopuolella. Kisoissa mentiin jälleen kerran tutulla kymmenen joukkueen systeemillä, jossa alkulohkon jälkeen pelatut pudotuspelit ratkaisivat mestarin.

Kisoissa mukana olleet maat olivat A-lohkossa pelanneen kisaisäntä Kanadan lisäksi Sveitsi, Tanska, Tšekki ja Venäjä. B-lohkossa yhteen ottivat puolestaan Kazakstan, Ruotsi, Slovakia, Suomi ja Yhdysvallat; alkulohkot olivat siis ennakkoon todella tasaiset keskenään.

Suomen tie alkulohkossa:

Suomi joutui heti alkulohkon avausottelussaan todella kovaan paikkaan, kun vastaan luisteli Junior Kronorna. Ruotsi hallitsi pelitapahtumia etenkin ensimmäiset 40 minuuttia, se osui kertaalleen avauserässä ja kertaalleen toisessa erässä, edeten lopulta 2-1-voittoon. Suomen ainokaisesta ottelusta vastasi päätöserässä maalinteossa onnistunut kapteeni Aarne Talvitie, jonka maali syntyi ylivoimalla. Myös Ruotsin maaleista vastasi kippari ja nimenomaan ylivoimalla, sillä Erik Brännström viimeisteli joukkueensa molemmat maalit. Suomen maalilla Ukko-Pekka Luukkonen pelasi erinomaisen ottelun.

Alkulohkon toisessa ottelussaan Suomi otti rutiininomaisen voiton Kazakstanista. Avauserässä maalinteossa onnistuivat Otto Latvala ja kapteeni Talvitie, toisessa erässä Samuli Vainionpää ja päätöserässä sekä Kaapo Kakko että Aleksi Heponiemi. Maalilla torjuntavuoron saanut kakkosvahti Filip Lindberg venyi nollapelinsä eteen kiekon tielle 18 kertaa.

Sävelet olivat hyvin samat alkulohkon kolmannessa ottelussa Slovakiaa vastaan kuin ne olivat edellisessä Kazakstan-ottelussa. Suomi ratkaisi ottelun käytännössä ottaen jo ensimmäisten vajaan 23 minuutin aikana, kun Nuoret Leijonat karkasi ottelussa 3-0-johtoon Henri Jokiharjun, Santeri Virtasen ja Ville Heinolan osumilla. 4-0-osuman iski puolestaan Anton Lundell ja ottelun viimeiseksi jääneen 5-1-maalin Oskari Laaksonen.

Alkulohkon päätösottelussa Suomi mittelöi Yhdysvaltoja vastaan alkulohkon toisesta sijasta. Suomen tietynlaiset maalintekovaikeudet kuitenkin jatkuivat, ja kun USA oli tehokas, loppulukemat kirjattiin tähtilipuilla varustetun maan eduksi 4-1-lukemin. Suomen ainokaisesta vastasi päätöserässä Cayden Primeau’n nollapelin pilannut Jesse Ylönen, mutta se oli vain laiha lohtu. Näin ollen Suomen kohtalona oli vasta alkulohkon kolmas sija ja siten kovempi puolivälierävastustaja.

Nuorten Leijonien reitti pudotuspeleistä MM-finaaliin:

Nuorten Leijonien urakka alkulohkossa oli ollut melkoista taistelua. Maaleja syntyi neljään peliin vain 12, joista yhteensä kymmenen Kazakstanin ja Slovakian verkkoon, eikä Suomesta ollut kaatamaan ainoatakaan kovaa maata; näin ollen edessä oli jättimäinen haaste Kanadan muodossa.

Suomi löysi kuitenkin puolivälieräotteluunsa kertakaikkisen huiman taisteluilmeen. Toki jatkopaikka välieriin vaati melkoista draamaa, sillä ottelun viimeisen minuutin käynnistyessä Kanada johti ottelua 1-0-lukemin. Aleksi Heponiemi toi Suomen kuitenkin tasoihin ilman maalivahtia, tarkalleen ottaen ajassa 59:13, ja pakotti ottelun näin ollen jatkoerään. Nuorten Leijonien sankariksi nousi, erinomaisesti pelanneen maalivahti Ukko-Pekka Luukkosen ohella, voittomaalin ajassa 65:17 iskenyt Toni Utunen.

Välierissä Suomi sai vastaansa Ruotsin puolivälierissä yllättäneen Sveitsin. Nuorten Leijonien peli astui kuitenkin uomiinsa kreivin aikaan, sillä Suomi ei jättänyt alppimaalle mitään mahdollisuutta MM-finaalin suhteen. Suomi vei ottelun nimiinsä 6-1-lukemin, kun kahdesti osuneen Talvitien ohella maalinteossa onnistuivat Jesse Ylönen, Henri Jokiharju, Heponiemi ja Rasmus Kupari. Ottelu oli jo avauserän jälkeen Suomen eduksi 4-1 ja loppulukemat kirjattiin lopulta muotoon 6-1.

MM-finaalissa Suomen vastustajaksi asettui omalla reitillään Tšekin ja Venäjän niukasti voittanut Yhdysvallat. Ottelun ennakkoasetelmat olivat todella tasaiset, joskin Suomen edelle alkulohkossa sijottunut ja Suomen kaatanut Yhdysvallat oli hienoinen ennakkosuosikki. Suomi ei lähtenyt kuitenkaan kuvia kumartelemaan, vaan kun ottelua oli pelattu yli puolet, Ylönen ja Otto Latvala olivat vieneet Suomen 2-0-johtoon. Yhdysvallat tasoitti kuitenkin ottelun pikavauhtia, sillä joukkue iski kaksi maalia vajaaseen kahteen minuuttiin ja jatkoerä häämötti. Siihen ei kuitenkaan tarvinnut lähteä, kun supernuorukaiseksi tituleerattu Kaapo Kakko iski 3-2-voittomaalin ajassa 58:34 ja sen jälkeisen rynnistyksen Nuoret Leijonat kesti Luukkosen johdolla. Näin ollen Suomen jääkiekkohistorian viides maailmanmestaruus nuorissa oli tosiasia.

Yhteenveto: mikä oli Nuorten Leijonien menestyksen resepti?

Siinä, missä edeltävän maailmanmestaruuden (2016) kohdalla Nuorten Leijonien ehdoton syömähammas oli nimenomaan hyökkäyspelaaminen, tämän vuoden 2019 MM-kullan takana seisoi isosti joukkueen puolustuspelaaminen ja maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen. Suomella oli pitkään ongelmia maalinteon kanssa, eikä ketsuppipullo räjähtänyt auki oikein missään vaiheessa, mutta lopulta sitä ei varsinaisesti tarvittukaan.

Tämä maailmanmestaruus voitettiin siis ennen kaikkea joukkueena, kertakaikkisen upean kasvutarinan saattelemana.

Lue myös:

Nuorten MM 1987: miten Nuoret Leijonat voitti historian ensimmäisen MM-kultansa?

Nuorten MM 1998: Kotikisoista tuli Suomelle makeaa mahan täydeltä!

Nuorten MM 2014: Se hetki, kun Nuoret Leijonat hiljensi koko Ruotsin!

Nuorten MM 2016: PuLa-aho ja MM-kultaa kisaisännän roolissa!