Tältä sivulta löydät nuorten MM-kisojen 2022 lohkojaon, tietoa lohkojen joukkueista, sekä molempien lohkojen reaaliaikaisen tilanteen. Lohkovaiheen aikana jokainen maa kohtaa oman lohkonsa muut joukkueet kertaalleen. Lohkovaiheen päätyttyä neljä kummankin lohkon parasta jatkaa pudotuspeleihin. Jos luet sivustoa mobiililaitteella, kannattaa näyttö kääntää vaaka-asentoon. Näin näet koko taulukon kerralla.

Lohko A nuorten MM-kisoissa 2022

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Tšekki
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Saksa
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Ruotsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Kanada
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Itävalta
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko B nuorten MM-kisoissa 2022

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Slovakia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Sveitsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Suomi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Latvia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎 Näin nuorten MM-kisojen lohkovaiheessa pelataan

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin osallistuu kymmenen pääsarjaan kuuluvaa maata. Näistä kahdeksan etenee lohkovaiheen päätyttyä pudotuspeleihin. Lohkojen viimeiseksi jääneet kaksi maata joutuvat karsimaan paikastaan pääsarjassa, ja sitä kautta seuraavissa MM-kisoissa.

Kuten yleisesti on nykyään käytössä, voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä. Voitosta jatkoajan tai rankkarikisan jälkeen saa kaksi pistettä. Jos häviää ottelun jatkoajalla tai rankkareilla, saa yhden pisteen. Tappiosta varsinaisella peliajalla ei saa pistettäkään.

👇 Putoaminen I. divisioonaan

Niiden kahden joukkueen, jotka tulevat lohkojensa viimeisiksi, turnaus ei suinkaan pääty siihen. Joukkueet nimittäin kohtaavat toisensa paras kolmesta -järjestelmällä pelattavassa ottelusarjassa, jonka voittaja pelaa myös seuraavan vuoden MM-kisoissa. Otteluparin häviäjän kohtalona on puolestaan pudota alempaan divisioonaan. I. divisioonan MM-kisojen voittaja nousee joka vuosi pudonneen joukkueen tilalle pääsarjan MM-kisoihin.

Vuoden 2021 I. divisioonan kisat voitti Valko-Venäjä, joka näin ollen nousee mukaan vuoden 2023 nuorten MM-kisoihin.

Suomi ei ole koskaan pudonnut nuorten jääkiekon alempaan divisioonaan, mutta vuonna 2017 joukkue kävi todella lähellä kaikkien aikojen nöyryytystä. Hallitsevana maailmanmestarina MM-kisoihin lähteneet Nuoret Leijonat jäivät lohkonsa viimeiseksi ja joutuivat pelaamaan sarjassa säilymisen puolesta otteluparissa Latviaa vastaan. Onneksemme joukkue onnistui kuitenkin voittamaan Latvian yhteismaalein 6-2 ja onnistui säilyttämään paikkansa pääsarjassa.

🔢 Mitä tapahtuu, jos joukkueet ovat lohkovaiheen päätteeksi tasapisteissä?

Usein käy niin, että saman joukkueen lohkot pelaavat niin sanotusti ristiin ja päätyvät tasapisteisiin lohkovaiheen päätyttyä. Tällöin joukkueiden keskinäinen paremmuusjärjestys täytyy määrittää muuten kuin pisteiden perusteella.

Jos vain kaksi joukkuetta on tasapisteissä, ratkaistaan paremmuus joukkueiden keskinäisen ottelun perusteella. Koska pelit eivät voi nuorten MM-kisoissa päättyä tasan, on jokaisessa kohtaamisessa aina voittaja ja häviäjä. Joskus tasapisteisiin päätyy kuitenkin useampi joukkue. Silloin on löydettävä muita tapoja joukkueiden välisen järjestyksen ratkaisemiseen.

  1. Tasapisteisiin päätyneet joukkueet asetetaan ”minilohkoon” vain toistensa kanssa. Eniten pisteitä muita ”minilohkon” joukkueita vastaan kerännyt joukkue sijoitetaan ensimmäiseksi.
  2. Jos joukkueet ovat tämänkin perusteella tasapisteissä, päätetään keskinäinen paremmuus maalieron perusteella.
  3. Jos maalieronkaan avulla ei löydetä ratkaisua, tarkastellaan seuraavaksi tehtyjä maaleja muita ”minilohkon” joukkueita vastaan. Eniten maaleja keskinäisissä otteluissa tehnyt joukkue sijoitetaan ensimmäiseksi.
  4. Jos vieläkään ei löydy ratkaisua, vertaillaan joukkueiden suoriutumista lohkon parasta, ei näiden kanssa tasapisteissä olevaa, joukkuetta vastaan.
  5. Jos tämäkään ei auta laittamaan joukkueita paremmuusjärjestykseen, vertaillaan joukkueiden suoriutumista lohkon toiseksi parasta, ei tasapisteissä olevaa, joukkuetta vastaan.
  6. Jos joukkueiden välille ei pystytä muuten tekemään eroa, määritellään niiden keskinäinen järjestys maailmanrankingin perusteella.

⭐ Jääkiekon U20 MM-kisat lohkojako

Nuorten MM-kisoihin osallistuu kymmenen maata, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Suomi sijoitettiin kisojen A-lohkoon yhdessä Kanadan, Tšekin, Slovakian ja Latvian kanssa. B-lohkossa pelaavat USA, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Itävalta.

Vinkki: Klikkaa alla sitä maata, josta haluat lukea lisää.

Lohko A U20-MM 2022

Lohko A:ssä pelaavat Suomi, Kanada, Slovakia, Tšekki ja Latvia. Pudotuspelipaikkojen suhteen ennakkoasetelmat ovat melko selvät. Latvia on ennakkoon lohkon selvästi heikoin joukkue, eikä siltä odoteta muuta kuin urheaa taistelua. Tämä toisaalta asettaa myös paineita muille maille, sillä yhdenkään niistä kompurointia ei varmasti katsottaisi kotimaan kiekkopiireissä hyvällä.

Kanada on, tuskin yllätyksellisesti, suurin suosikki voittamaan koko turnauksen. Lähtökohtaisesti sen tulisi myös purjehtia oman alkulohkonsa voittoon ilman ongelmia. Suurinta haastajaa maalle odotetaan juuri Suomesta, joka on nykymaista historian toiseksi menestynein alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Ennakko-odotuksissa Tšekki yrittää haastaa yllä mainitun kaksikon lohkon kärkisijoista ja Slovakia jatkaa pudotuspeleihin neljäntenä. Slovakian juniorituotanto on sakannut pahasti 2000-luvulla, ja maasta on pahimmillaan varattu vain yksittäisiä jämäkierrosten pelaajia NHL:ään. Tällä hetkellä suunta on kuitenkin ylöspäin. Slovakialla on useita vuosien 2022 ja 2023 varaustilaisuuksien kärkinimiin kuuluvia pelaajia, jotka tulevat varmasti esiintymään vuoden 2022 U20 MM-kisoissa. Historiallisesti kaksi slovakialaista varattiin vuoden 2022 NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä ja toisena pelaajana.

Lohko B U20-MM 2022

B-lohkossa pelaavat USA, Ruotsi, Sveitsi, Saksa ja Itävalta. Lohkon voimasuhteet ovat ennakolta kenties hieman tasaisemmat kuin A-lohkossa, ja on mahdollista, että yllätyksiä tullaan näkemään.

USA on lohkon suurin voittajasuosikki. Ruotsi ei kuitenkaan tule paljoa maata perässä, ja lähtökohtaisesti tämän kaksikon pitäisikin edetä melko selvästi jatkopeleihin. USA on hallitseva maailmanmestari ja lähtee tähänkin turnaukseen tavoitteenaan vain ja ainoastaan maailmanmestaruus.

Seuraavien pudotuspelipaikkojen pitäisi mennä yhtä selvästi Sveitsille ja Saksalle. Lähtökohtaisesti Sveitsin pitäisi olla lievästi niskan päällä ja onnistua nappaamaan lohkon kolmostila itselleen. Saksassa eletään kuitenkin todellista jääkiekkobuumia, mikä on jo kääntynyt menestykseksi aikuisten tasolla. Nyt maassa varmasti toivotaan, että seuraavaksi menestystä tulisi myös junioritasolla. Täydellisesti onnistuessaan Sveitsi ja Saksa voivat myös horjuttaa kahta kärkimaata, vaikka tasoerot ovatkin paperilla melko selkeät.

Itävalta on puolestaan ennakolta lohkon selvästi heikoin joukkue, eikä siltä odoteta juuri mitään. Joukkue lähteekin kisoihin ainoana tavoitteenaan säilyttää srjapaikkansa.

🏒 Näin lohkot määräytyvät nuorten MM-kisoihin

Kansainvälinen jääkiekkoliitto jakaa lohkot joukkueiden sen hetkiseen maailmanrankingiin perustuen. Maailmanrankingin ykkönen ja kakkonen erotellaan eri lohkoihin. Rankingin kolmas sijoitetaan samaan lohkoon ykkösen kanssa, ja sen jälkeen joukkueet sijoitetaan lohkoihin kaksi kerrallaan: kolmas ja neljäs samaan lohkoon, viides ja kuudes samaan lohkoon ja niin edelleen.

Tänä vuonna lohkojako meni kuitenkin jälkikäteen uusiksi, kun Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF sulki Venäjän pois kansainvälisestä jääkiekkotoiminnasta, mukaan lukien Nuorten MM-kisat. Tämän jälkeen Venäjä korvattiin Latvialla, jonka ei alun perin pitänyt pelata turnauksessa.

Nuorten MM-kisat 2022 lohko A:

Kanada (Rankingin 2.)
Suomi (Rankingin 3.)
Tšekki (Rankingin 7.)
Slovakia (Rankingin 8.)
Latvia (Rankingin ulkopuolelta)

Nuorten MM-kisat 2022 lohko B:

USA (Rankingin 1.)
Venäjä (Rankingin 4.)
Ruotsi (Rankingin 5.)
Sveitsi (Rankingin 9.)
Saksa (Rankingin 6.)
Itävalta (Rankingin 10.)

🏒Kuinka nuorten MM-kisat pelataan?

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin osallistuu kymmenen maajoukkuetta, jotka jaetaan turnauksen alussa kahteen viiden joukkueen lohkoon. Maat kohtaavat kaikki oman lohkonsa joukkueet kertaalleen, minkä jälkeen kummankin lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Pudotuspelit pelataan äkkikuolemaperiaatteella, eli jokaisen ottelun voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle, kunnes jäljellä on enää tuore maailmanmestari.

🇫🇮 Milloin Suomi pelaa otteluitaan nuorten MM-kisoissa?

Vuoden 2022 U20 MM-kisat alkavat 9.8.2022. Suomi pelaa avauspäivänä Latviaa vastaan klo 16:00 paikallista aikaa, eli klo 01:00 seuraavan päivän puolella Suomen aikaa.

🌍 Mitkä joukkueet pelaavat nuorten MM-kisoissa 2022?

Vuoden 2022 U20 MM-kisoihin osallistuu kymmenen joukkuetta, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. B-lohkossa pelaavat USA, Ruotsi, Sveitsi, Saksa ja Itävalta. A-lohkossa puolestaan kohtaavat Kanada, Suomi, Tšekki, Slovakia ja Latvia.

🏆 Mitkä joukkueet etenevät nuorten MM-kisojen finaaliin?

Kummastakin lohkosta etenee neljä joukkuetta ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Näiden voittajat kohtaavat välierissä, joiden voittajat puolestaan ottavat yhteen finaalissa. Suurimmat suosikit ovat USA ja Kanada.

Suomen nuorten MM-kisojen lohkot vuodesta 2010 alkaen

2009/10 Kanadassa

Vuoden 2010 U200 maailmanmestaruuskilpailuissa pelattiin Kanadan Saskatoonissa ja Reginassa. Suomi jäi lohkossaan kolmanneksi Ruotsin ja Venäjän jälkeen ja joutui näin ollen pelaamaan neljännesfinaaleissa. Silloin vastaan tuli oman lohkon kakkonen eli Yhdysvallat, joka teki Suomesta selvää jälkeä lukemin 6–2. Tämän jälkeen Yhdysvallat voitti vielä Ruotsin 5–2 ja lopulta finaalissa jatkoajalla Kanadan 6-5.

2010/11 Yhdysvalloissa

Vuonna 2011 Suomi voitti aikuisten puolella historiansa toisen maailmanmestaruuden. New Yorkin osavaltiossa pelatuissa nuorten kisoissa menestys ei kuitenkaan ollut aivan niin hyvää. Lohkossa Suomi sijoittui Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi ja pelasi neljännesfinaalissa Venäjää vastaan. Kamppailu oli tasainen, mutta lopulta Punakone siirtyi jatkoon 3–4-tuloksella jatkoajalla. Venäjä voitti välierässä Ruotsin 3–3-tasapelin jälkeen rankkareilla ja loppuottelussa vielä Kanadan 5–3. Jälleen Suomi siis hävisi tulevalle maailmanmestarille.

2011/12 Kanadassa

Vuonna 2012 pelattiin taas kerran Pohjois-Amerikassa – tällä kertaa Calgaryssä ja Edmontonissa. Isäntämaa Kanada vei lohkonsa nimiinsä jättäen Suomen toiseksi. Puolivälieriin näillä säännöillä selvinnyt Suomi onnistui kaatamaan lohkokolmoseksi rankatun Slovakian 8–5, mutta seinä nousi vastaan rangaistuslaukauksilla Ruotsia vastaan 2–2-tasapelin jälkeen. Ruotsi voitti loppuottelussa Venäjän jatkoajalla 1–0, kun taas Suomi sai pronssiottelussa 0–4-löylytyksen Kanadalta.

2012/13 Venäjällä

Vuonna 2013 Suomen kisat tyssäsivät venäläisessä Ufan kaupungissa historiallisesti jo alkulohkoon. Suomi päihitti lohkossaan kyllä Latvian 1–5 ja Sveitsin jatkoajalla 5–4, mutta viidellä pisteellä ei päästy jatkoon. Täten Suomi joutui pelaamaan putoamissarjaan, jonka hävinnyt Latvia putosi sarjaporrasta alemmaksi. Suomi kuitenkin voitti putoamissarjan ja pysyi näin ollen A-sarjassa kiinni. Kisat voitti lopulta Yhdysvallat, joka nujersi Ruotsin loppuottelussa lukemin 1–3.

2013/14 Ruotsissa

Malmössä vuonna 2014 pelatut MM-kisat päättyivät suomalaisten kultajuhliin. Lohkossa Suomi jäi toiseksi hävittyään Ruotsille 4–2, Venäjälle 1–4 ja Sveitsille rankkareilla 3–4. Silti pisteet riittivät kuin riittivätkin toiselta sijalta jatkoon, ja itse asiassa jatkoon otettiinkin viidestä joukkueesta kaikki neljä parasta. Puolivälierässä Suomi voitti Tshekin 5–3, välierässä Kanadan 1–5 (!) ja loppuottelussa viimein Malmö Arenalla isäntämaana toimineen Ruotsin 2–3. Den glider in!

2014/15 Kanadassa

Edellisvuoden kultajuhlista huolimatta Toronton ja Montrealin U20 MM-kisat menivät Suomen osalta penkin alle. Lohkostaan Suomi selviytyi vaivoin jatkoon vasta neljäntenä -3:n maalierolla voitettuaan ainoastaan Saksan 0–2. Puolivälierässä Ruotsi lähettikin sitten Suomen maitojunalla kotiin 6–3-voitollaan. Ruotsi jäi kisoissa lopulta neljänneksi ja Kanada voitti Venäjältä kultaa lukemin 5–4.

2015/16 Suomessa

Edelliset Suomessa pelatut kisat oli järjestetty vuonna 2004, mutta vuonna 2016 pelattiin viimein jälleen Helsingissä. Suomi sijoittui lohkonsa toiseksi heti Venäjän jälkeen ja eteni lopulta aina mestaruuteen saakka! Puolivälierässä kaatui Kanada 6–5, välierässä Ruotsi 1–2 ja lopulta finaalissa Venäjä jatkoajalla 3–4. Lohkossa Venäjä oli aiemmin ollut Suomea vahvempi lukemin 6–4.

2016/17 Kanadassa

Vuonna 2017 suunnattiin jälleen kerran Torontoon ja Montrealiin pelaamaan hokia. Suomen kannalta kisat olivat kuitenkin katastrofaaliset. Ainoan voiton Nuoret Leijonat kampesivat Sveitsistä (2–0), kun taas Ruotsi (1–3), Tshekki (2–1) ja Tanska (3–2) olivat kaikki vahvempia. Karsintasarjassa Suomi voittikin sitten Latvian ensin 2–1 ja sitten 1–4, joten ainakaan emme pudonneet alemmalle sarjatasolle… Yhdysvallat vei lopulta kisat nimiinsä isäntämaa Kanadaa vastaan rankkareilla kutkuttavan 4–4-tilanteen jälkeen. Melkoinen ryöstöretki!

2017/18 Yhdysvalloissa

New Yorkin osavaltion Buffalo on ollut merkittävä kaupunki jääkiekon historiassa useiden järjestettyjen kisojensa myötä. Suomi jäi lohkossaan kolmanneksi Kanadan ja Yhdysvaltojen jälkeen ja kohtasi puolivälierässä Tshekin. Tshekki oli lopulta vahvempi 4–3 ja eteni pronssiotteluun saakka häviämään 3–9-tuloksella isäntämaalle. Edellisvuoden hopeahäpeän kokenut Kanada puolestaan kampesi finaalissa voiton Ruotsista lukemin 3–1.

2018/19 Kanadassa

Vancouverissa ja Victoriassa järjestetyt U20-kisat olivat jälleen Suomelle voitokkaat. Lohkossa Suomi hävisi kyllä Ruotsille ja Yhdysvalloille, mutta pudotuspeleissä sitten edettiinkin voitosta voittoon. Kanada kaatui puolivälierässä jatkoajalla 1–2, Sveitsi välierässä 1–6 ja Yhdysvallat finaalin trillerissä 2–3. Lohkossa Suomi oli hävinnyt Yhdysvalloille 4–1, mutta tällä kertaa päästiin maksamaan potut pottuina!

2019/20 Tsekissä

Tshekissä Suomi sai jälleen mahdollisuuden puolustaa mestaruuttaan, mutta kisat päättyivät lopulta Ruotsille 3–2 hävittyyn pronssiotteluun. Lohkossa Suomi oli Ruotsin ja Sveitsin jälkeen kolmas ja puolivälierässä kaatui Yhdysvallat vähämaalisesti 0–1. Välierässä Kanada oli kuitenkin ylivoimainen lukemin 5–0. Kanada voitti kisoista lopulta kultaa Venäjältä tuloksella 4–3.

2020/21 Kanadassa

Pandemiajan U20 MM-kisat pelattiin Edmontonissa ilman katsojia. Suomi tuli lohkossaan toiseksi Kanadan jäkeen ja voitti puolivälierässä Ruotsin tiukasti 3–2. Välierässä Yhdysvallat oli kuitenkin vahvempi lukemin 4–3, joten Suomi joutui tyytymään pronssiin voitettuaan Venäjän 4–1. Loppuottelussa Yhdysvallat rökitti Kanadan 0–2 ja sai näin ollen viimeisteltyä toisinnon vuoden 2017 ryöstöretkestään.