Jääkiekon nuorten MM-kisat U20 pidetään jälleen vuonna 2021. Myös Suomi on mukana ja pelaa taatusti jälleen kerran mitalisijoista. Tavoitteena Suomella on saavuttaa kultaa, mihin viime vuosien aikana ollaankin totuttu. Vuonna 2021 kisojen isäntänä toimii Kanada. Aikaisemmin suunnitelmissa oli, että kisat pelattaisiin kahdessa kaupungissa, mutta sen sijaan pelikaupunkina toimii Edmonton.

Nuorten MM-kisoissa pelaa kymmenen maailman parasta joukkuetta. Nämä joukkueet on jaettu kahteen lohkoon. Kummassakin lohkossa on siis viisi joukkuetta. Suomen joukkue arvottiin lohkoon A. Samassa lohkossa pelaavat myös Kanada, Slovakia, Sveitsi ja Saksa. B-lohkon suhteen tasoerot eivät välttämättä nouse yhtä suuriksi kuin A-lohkon suhteen. B-lohkosta löytyvät nimittäin USA, Venäjä, Ruotsi, Itävalta ja Tsekki. Jääkiekon nuorten MM-joukkueet ovat kohtalaisen samalla tasolla. Kymmenen parhaimman joukkueen väliset erot eivät ole niin suuria kuin vaikkapa aikuisten kisoissa.

Lohko A

#
Joukkue
PO
V
JAV
JA
H
+/-
PST
1
Slovakia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Sveitsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Venäjä
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Ruotsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

 

Lohko A, eli Suomen lohko, näyttäisi ainakin alkutietojen perusteella olevan Kanadan ja Suomen juhlaa. Selvää on, että näillä kahdella joukkueella on ennakkoon ajatellen kovimmat joukkueet. Slovakia ja Sveitsi voivat kuitenkin haastaa Suomen ja Kanadan hyvälle pelituulelle sattuessaan. Varsinkin Sveitsi on ollut viime vuosina todella kovassa nosteessa ja Sveitsistä odotetaan tulevan lukuisia huippunimiä, jotka voivat nousta jopa NHL-kaukaloihin. Kanada pelaa tulevissa nuorten MM-kisoissa kotonaan, joten sen voidaan katsoa olevan jonkinlainen etu. Toisaalta taas vuoden 2021 jääkiekon nuorten MM-joukkueet joutuvat pelaamaan ilman yleisöä, joten kotiyleisön tuki ei nouse niin suureen rooliin.

Ennalta arvioituna Saksa voisi olla lohkon A heikoin joukkue, mutta Saksakin on pystynyt yllätyksiin edellisissä kisoissa. Jääkiekossa pienetkin virheet tai tärkeiden pelaajien puuttuminen voivat johtaa yllättäviin lopputuloksiin. On siis selvää, että jokaisella joukkueella on mahdollisuudet menestyä. Saksa voi siis yllättää ja saada aikaan hyviä tuloksia.

Lohko B

#
Joukkue
PO
V
JAV
JA
H
+/-
PST
1
Suomi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tšekki
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Saksa
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Kanada
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Itävalta
0
0
0
0
0
0 - 0
0

 

Jääkiekon nuorten MM-kisat sarjataulukko näyttää erityisen tiukalta B-lohkon kohdalla. B-lohkosta löytyy useitakin todennäköisiä jatkoon menijöitä, joten sarjataulukon osalta tullaan käymään tiukkaa taistoa. Jokaisen joukkueen täytyy pystyä pistämään parhaansa peliin, sillä jopa yksi piste voi erottaa viimeisen jatkoon menevän ja ensimmäisen putoajan.

B-lohkon suurimmat ennakkosuosikit ovat USA, Venäjä ja Ruotsi. Varmaa kuitenkin on, että kaikki näistä joukkueista eivät mahdu jatkopeleihin, joten myös B-lohkon osalta jokaisella pisteellä on merkitystä. Näiden kolmen joukkueen keskinäisiä eroja onkin melkein mahdotonta lähteä arvuuttelemaan tässä vaiheessa, sillä joukkueiden kokoonpanot tarkentuvat vielä lähempänä kisoja.

Etukäteen ajateltuna Itävalta ja Tšekki jäisivät heikoimmiksi joukkueiksi B-lohkon puolella. Tästä ei kuitenkaan voida olla varmoja, sillä Itävalta ja Tšekki voivat yllättää ja yltää kenties hurmiomaiseen pelaamiseen. Varsinkin Tšekki oli vielä 2000-luvun alussa yksi jääkiekon suurmaista, kunnes sen sijoitukset alkoivat tippua. Se on kuitenkin osoittanut, että maalta löytyy loistavia pelaajia ja pelisilmää, kunhan vain joukkue saa kuviot kohdalleen.

Miten lohkojen pisteet jaetaan?

Jääkiekon nuorten MM-sarjataulukko määrittää mitkä joukkueet pääsevät jatkoon ja mitkä eivät. Alkulohkossa kaikki joukkueet kohtaavat oman lohkonsa joukkueet kerran. Alkusarjan aikana ei ole pakko voittaa kaikkia pelejä, sillä myös tappioilla voi päästä jatkoon. Alkusarjasta pääsevät jatkoon neljä joukkuetta kummastakin lohkosta. Ainoastaan yksi joukkue siis putoaa lohkosta A ja lohkosta B.

Alkusarjan jälkeen lähdetään pudotuspelivaiheeseen, jossa ottelut kovenevat toinen toisensa jälkeen. Alkusarjan jälkeen A-lohkon paras joukkue kohtaa B-lohkon neljänneksi tulleen joukkueen. Vastaavasti taas B-lohkon voittaja kohtaa A-lohkon neljänneksi tulleen joukkueen. A-lohkon toiseksi tullut kohtaa B-lohkon toiseksi tulleen ja toisinpäin. Lohkon voittamisella on siis siinä mielessä väliä, että siten pystyy kohtaamaan toisen lohkon heikoimpana jatkoon päässeen. Tällä on pieni vaikutus, vaikka toki kyseessä ovatkin uudet pelit, eikä aikaisemmilla pisteillä ole enää siinä vaiheessa väliä.

Alkusarjan jälkeen ainoastaan voittajat etenevät seuraaviin peleihin. Kaikki neljä puolivälierää pelataan samana päivänä. Puolivälierien voittajat jatkavat eteenpäin ja häviäjät joutuvat lähtemään takaisin kotiin. Puolivälierien jälkeen luvassa on yksi välipäivä, jolloin joukkueet valmistautuvat seuraaviin peleihin.

Välipäivän jälkeen on luvassa kaksi välierää, joissa koko turnauksen neljä parasta joukkuetta kohtaavat. Näiden joukkueiden kesken ratkaistaan finaaliin menevät sekä pronssipeliin jäävät joukkueet. Välierien jälkeen vuorossa on ensin pronssiottelu. Sen jälkeen koko turnaus huipentuu finaaliin, jossa MM-kisojen kaksi parhaiten menestynyttä joukkuetta kohtaavat toisensa.

Suomen menestymismahdollisuudet

Kun puhutaan jääkiekosta, Suomen mahdollisuudet menestyä ovat aina hyvät. Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue on pärjännyt hyvin kautta aikojen. Vuonna 2019 Suomi sijoittui neljänneksi, joten vuoden 2021 kisoista Suomi lähtee hakemaan taatusti parempaa sijoitusta. Suomella on kaikki mahdollisuudet voittaa oma lohkonsa, jolloin jatkopeleissä olisi mahdollisuus päästä helpommalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että jatkopeleissä vastaan asettuvat todennäköisesti kovat nimet, kuten Venäjä, USA tai Ruotsi. Suomen täytyy olla kaikin tavoin valmistautunut kohtaamaan huippumaat, jotta finaalipaikka aukeaa. Kiekkokansa odottaakin jo innolla millaisiin suorituksiin Suomen juniorileijonat yltävät tulossa olevissa kisoissa!