Tältä sivulta löydät nuorten MM-kisojen 2022 lohkojaon, tietoa lohkojen joukkueista, sekä molempien lohkojen reaaliaikaisen tilanteen, kunhan turnaus käynnistyy.

Lohkovaiheen aikana jokainen maa kohtaa oman lohkonsa muut joukkueet kertaalleen. Lohkovaiheen päätyttyä neljä kummankin lohkon parasta jatkaa pudotuspeleihin. Tältä sivulta voit lukea lisää turnauksen pudotuspeleistä ja seurata pudotuspelikaaviota reaaliajassa.

Alta puolestaan löydät lohkotaulukot sekä kaikki tärkeimmät tilastot kummankin lohkon osalta. Jos luet sivustoa mobiililaitteella, kannattaa näyttö kääntää vaaka-asentoon. Näin näet koko taulukon kerralla.

Jääkiekon U20 MM-kisat lohkojako

Nuorten MM-kisoihin osallistuu kymmenen maata, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Suomi arvottiin kisojen B-lohkoon yhdessä Kanadan, Tšekin, Saksan ja Itävallan kanssa. A-lohkossa pelaavat USA, Venäjä, Ruotsi, Sveitsi ja Slovakia.

Lohko A nuorten MM-kisoissa 2022

#
Joukkue
PO
V
JAV
JA
H
+/-
PST
1
Slovakia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Sveitsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Venäjä
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Ruotsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

A-lohkossa pelaavat USA, Venäjä, Ruotsi, Sveitsi ja Slovakia. Lohkon voimasuhteet ovat ennakolta kenties hieman tasaisemmat kuin B-lohkossa, ja on mahdollista, että yllätyksiä tullaan näkemään.

USA ja Venäjä ovat lohkon suurimmat suosikit. Ruotsi ei kuitenkaan tule paljoa näitä maita perässä, ja lähtökohtaisesti tämän kolmikon pitäisikin edetä melko selvästi jatkopeleihin. USA on hallitseva maailmanmestari ja lähtee tähänkin turnaukseen tavoitteenaan vain ja ainoastaan maailmanmestaruus.

Viimeisestä pudotuspelipaikasta käyvät tiukkaa taistoa Sveitsi ja Slovakia. Lähtökohtaisesti Sveitsin pitäisi olla lievästi niskan päällä ja onnistua nappaamaan viimeinen puolivälieräpaikka itselleen. Slovakia on kuitenkin kokenut pienimuotoisen renessanssin junioritasolla viime vuosina. Täydellisesti onnistuessaan slovakit voivatkin yllättää ennakolta itseään suurempia jääkiekkomaita ja vavisuttaa lohkon voimasuhteita.

Lohko A pelaa ottelunsa Red Deerissa.

Lohko B nuorten MM-kisoissa 2022

#
Joukkue
PO
V
JAV
JA
H
+/-
PST
1
Suomi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tšekki
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Saksa
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Kanada
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Itävalta
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko B:ssä pelaavat Suomi, Kanada, Saksa, Tšekki ja Itävalta. Pudotuspelipaikkojen suhteen ennakkoasetelmat ovat melko selvät. Itävalta on ennakkoon lohkon selvästi heikoin joukkue, eikä siltä odoteta muuta kuin urheaa taistelua. Tämä toisaalta asettaa myös paineita muille maille, sillä yhdenkään kompurointia ei varmasti katsottaisi kotimaan kiekkopiireissä hyvällä.

Kanada on, tuskin yllätyksellisesti, suurin suosikki voittamaan koko turnauksen. Lähtökohtaisesti sen tulisi myös purjehtia oman alkulohkonsa voittoon ilman ongelmia. Suurinta haastajaa maalle odotetaan juuri Suomesta, joka on nykymaista historian toiseksi menestynein alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Ennakko-odotuksissa Tšekki yrittää haastaa yllä mainitun kaksikon lohkon kärkisijoista ja Saksa jatkaa pudotuspeleihin neljäntenä. Saksassa eletään kuitenkin todellista jääkiekkobuumia, mikä on jo kääntynyt menestykseksi aikuisten tasolla. Nyt maassa varmasti toivotaan, että seuraavaksi menestystä tulisi myös junioritasolla.

B-lohko pelaa ottelunsa Edmontonissa.

🔎 Näin nuorten MM-kisojen lohkovaiheessa pelataan

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin osallistuu kymmenen pääsarjaan kuuluvaa maata. Näistä kahdeksan etenee lohkovaiheen päätyttyä pudotuspeleihin. Lohkojen viimeiseksi jääneet kaksi maata joutuvat karsimaan paikastaan pääsarjasta, ja sitä kautta seuraavissa MM-kisoissa.

Kummankin lohkon neljä parasta joukkuetta kohtaa puolivälierissä toisen lohkon neljä parasta niin sanotussa käännetyssä järjestyksessä. A-lohkon voittaja kohtaa B-lohkon neljänneksi tulleen joukkueen, A-lohkon kakkonen B-lohkon kolmosen ja niin edelleen. Vaikka suurin osa alkulohkojen joukkueista jatkaakin pudotuspeleihin, on jokaisella pelillä silti väliä, sillä sijoittumalla hyvin omassa lohkossaan saa ennakolta heikomman vastustajan puolivälieriin.

Puolivälierien voittajat kohtaavat yhden välipäivän jälkeen välierissä. Heti seuraavana päivänä välierien häviäjät kohtaavat pronssipelissä ja voittajat turnauksen huipentavassa finaalissa.

Kuinka paljon voitosta lohkovaiheessa saa pisteitä?

Kuten yleisesti on nykyään käytössä, voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä. Voitosta jatkoajan tai rankkarikisan jälkeen saa kaksi pistettä. Jos häviää ottelun jatkoajalla tai rankkareilla, saa yhden pisteen. Tappiosta varsinaisella peliajalla ei saa pistettäkään.

🔢 Mitä tapahtuu, jos joukkueet ovat lohkovaiheen päätteeksi tasapisteissä?

Usein käy niin, että saman joukkueen lohkot pelaavat niin sanotusti ristiin ja päätyvät tasapisteisiin lohkovaiheen päätyttyä. Tällöin joukkueiden keskinäinen paremmuusjärjestys täytyy määrittää muuten kuin pisteiden perusteella.

Jos vain kaksi joukkuetta on tasapisteissä, ratkaistaan paremmuus joukkueiden keskinäisen ottelun perusteella. Koska pelit eivät voi nuorten MM-kisoissa päättyä tasan, on jokaisessa kohtaamisessa aina voittaja ja häviäjä. Joskus tasapisteisiin päätyy kuitenkin useampi joukkue. Silloin on löydettävä muita tapoja joukkueiden välisen järjestyksen ratkaisemiseen.

  1. Tasapisteisiin päätyneet joukkueet asetetaan ”minilohkoon” vain toistensa kanssa. Eniten pisteitä muita ”minilohkon” joukkueita vastaan kerännyt joukkue sijoitetaan ensimmäiseksi.
  2. Jos joukkueet ovat tämänkin perusteella tasapisteissä, päätetään keskinäinen paremmuus maalieron perusteella.
  3. Jos maalieronkaan avulla ei löydetä ratkaisua, tarkastellaan seuraavaksi tehtyjä maaleja muita ”minilohkon” joukkueita vastaan. Eniten maaleja keskinäisissä otteluissa tehnyt joukkue sijoitetaan ensimmäiseksi.
  4. Jos vieläkään ei löydy ratkaisua, vertaillaan joukkueiden suoriutumista lohkon parasta, ei näiden kanssa tasapisteissä olevaa, joukkuetta vastaan.
  5. Jos tämäkään ei auta laittamaan joukkueita paremmuusjärjestykseen, vertaillaan joukkueiden suoriutumista lohkon toiseksi parasta, ei tasapisteissä olevaa, joukkuetta vastaan.
  6. Jos joukkueiden välille ei pystytä muuten tekemään eroa, määritellään niiden keskinäinen järjestys maailmanrankingin perusteella.

👇 Putoaminen I. divisioonaan

Niiden kahden joukkueen, jotka tulevat lohkojensa viimeisiksi, turnaus ei suinkaan pääty siihen. Joukkueet nimittäin kohtaavat toisensa kaksiosaisessa otteluparissa, jonka voittaja pelaa myös seuraavan vuoden MM-kisoissa. Otteluparin häviäjän kohtalona on puolestaan pudota alempaan divisioonaan. I. divisioonan MM-kisojen voittaja nousee joka vuosi pudonneen joukkueen tilalle pääsarjan MM-kisoihin.

Suomi ei ole koskaan pudonnut nuorten jääkiekon alempaan divisioonaan, mutta vuonna 2017 joukkue kävi todella lähellä kaikkien aikojen nöyryytystä. Hallitsevana maailmanmestarina MM-kisoihin lähteneet Nuoret Leijonat jäivät lohkonsa viimeiseksi ja joutuivat pelaamaan sarjassa säilymisen puolesta otteluparissa Latviaa vastaan. Onneksemme joukkue onnistui kuitenkin voittamaan Latvian yhteismaalein 6-2 ja onnistui säilyttämään paikkansa pääsarjassa.

🏒 Näin lohkot määräytyvät nuorten MM-kisoihin

Kansainvälinen jääkiekkoliitto jakaa lohkot joukkueiden sen hetkiseen maailmanrankingiin perustuen. Maailmanrankingin ykkönen ja kakkonen erotellaan eri lohkoihin. Rankingin kolmas sijoitetaan samaan lohkoon ykkösen kanssa, ja sen jälkeen joukkueet sijoitetaan lohkoihin kaksi kerrallaan: kolmas ja neljäs samaan lohkoon, viides ja kuudes samaan lohkoon ja niin edelleen.

Nuorten MM-kisat 2022 lohko A:

USA (Rankingin 1.)
Venäjä (Rankingin 4.)
Ruotsi (Rankingin 5.)
Slovakia (Rankingin 8.)
Sveitsi (Rankingin 9.)

Nuorten MM-kisat 2022 lohko B:

Kanada (Rankingin 2.)
Suomi (Rankingin 3.)
Saksa (Rankingin 6.)
Tšekki (Rankingin 7.)
Itävalta (Rankingin 10.)

🏒Kuinka nuorten MM-kisat pelataan?

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin osallistuu kymmenen maajoukkuetta, jotka jaetaan turnauksen alussa kahteen viiden joukkueen lohkoon. Maat kohtaavat kaikki oman lohkonsa joukkueet kertaalleen, minkä jälkeen kummankin lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Pudotuspelit pelataan äkkikuolemaperiaatteella, eli jokaisen ottelun voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle, kunnes jäljellä on enää tuore maailmanmestari.

Milloin Suomi pelaa otteluitaan nuorten MM-kisoissa?

Vuoden 2022 U20 MM-kisat alkavat 26.12.2021. Turnauksen otteluohjelmaa ei ole vielä julkaistu.

Mitkä joukkueet pelaavat nuorten MM-kisoissa 2022?

Vuoden 2022 U20 MM-kisoihin osallistuu kymmenen joukkuetta, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. A-lohkossa pelaavat USA, Venäjä, Ruotsi, Slovakia ja Sveitsi. B-lohkossa puolestaan kohtaavat Kanada, Suomi, Saksa, Tšekki ja Itävalta.

Mitkä joukkueet etenevät nuorten MM-kisojen finaaliin?

Kummastakin lohkosta etenee neljä joukkuetta ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Näiden voittajat kohtaavat välierissä, joiden voittajat puolestaan ottavat yhteen finaalissa. Suurimmat suosikit ovat USA ja Kanada.