Tältä sivulta löydät jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 alkulohkot. Viidettä kertaa historiassa turnaukseen osallistuu 10 maajoukkuetta, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Jako perustuu edellisten MM-kisojen suorituksiin. Viisi edellisten kisojen parasta joukkuetta pelaa A-lohkossa, kun taas kolme seuraavaa, sekä kaksi alemmasta divisioonasta pääsarjaan noussutta joukkuetta, pelaavat B-lohkossa. MM-kisojen pudotuspeleihin etenevät kaikki A-lohkon joukkueet sekä kolme parasta B-lohkon joukkuetta.

Jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 A-lohko

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
USA
4
3
1
0
0
16 - 3
11
2
Kanada
4
3
0
1
0
12 - 2
10
3
Tšekki
4
2
0
0
2
10 - 12
6
4
Suomi
4
1
0
0
3
9 - 15
3
5
Sveitsi
4
0
0
0
4
3 - 18
0

Jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 B-lohko

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Saksa
4
4
0
0
0
13 - 2
12
2
Ruotsi
4
3
0
0
1
17 - 5
9
3
Kiina
4
0
1
1
2
5 - 15
3
4
Tanska
3
0
1
0
2
4 - 9
2
5
Japani
3
0
0
1
2
5 - 13
1

🔎 Jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 alkulohkot – näin lohkovaihe toimii

Kuten kansainväliset arvokisat yleisesti ottaen muutenkin, myös jääkiekon naisten MM-kisat alkaa perinteisellä lohkovaiheella. Jääkiekon naisten MM-kisojen alkulohkot kuitenkin eroavat muiden, esimerkiksi miesten tai U20-ikäluokan, vastaavista siinä, että lohkot on jaettu kahteen paremmuusluokkaan sen sijaan, että joukkueet olisi sekoitettu tasan kahden alkulohkon välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme huippujoukkueiden välisiä kohtaamisia jo tässä vaiheessa turnausta, kun taas maailmanrankingin alemmilta sijoilta löytyvillä joukkueilla on paremmat mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin.

Kun kaikki joukkueet ovat kohdanneet muut oman lohkonsa joukkueet kertaalleen, kaikki A-lohkon joukkueet ja B-lohkon kolme parasta joukkuetta pääsevät pudotuspeleihin. Mutta vaikka kaikilla A-lohkon joukkueella on taattu paikka pudotuspeleihin, niiden keräämät pisteet ovat silti arvokkaita, sillä ne määräävät, minkä vastustajan ne kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

👇 Putoaminen IA-divisioonan MM-kisoihin

Vuoden 2024 MM-kisojen päätteeksi kaksi joukkuetta joutuu jättämään naisten pääsarjan. Juuri B-lohkossa pelaavat joukkueet ovat vaarassa pudota alempaan divisioonaan, sillä kaksi vähiten pisteitä B-lohkossa kerännyttä joukkuetta putoaa automaattisesti sarjaporrasta alemmaksi. Maiden tilalle nousee IA-divisioonan MM-kisojen kaksi parasta joukkuetta, jotka ottavat paikkansa vuoden 2025 MM-kisojen B-lohkossa.

🔢 Miten sijoitukset ratkaistaan tasapisteissä?

Ei ole kovinkaan harvinaista, että lohkovaihe on tiukka ja joukkueet pelaavat keskenään ristiin. Tämä voi johtaa siihen, että kaksi tai useampi joukkue on samassa pistemäärässä, kun lohkovaiheen kaikki ottelu on pelattu.

Mutta miten joukkueiden välinen paremmuus ratkaistaan tasapisteissä? Se, kumpi kahdesta saman pistemäärän omaavasta joukkueesta sijoittuu korkeimmalle, määräytyy joukkueiden keskinäisen kohtaamisen perusteella. Joukkue, joka on voittanut keskinäisen ottelun, nappaa korkeamman sijoituksen alkulohkossa. Jos tasapisteissä on useampi kuin kaksi joukkuetta, tarkastellaan yksittäisen ottelun sijasta kaikkien näiden joukkueiden välisissä otteluissa kerättyjä pisteitä.

Jos joukkueet ovat edelleen tämän jälkeen tasapisteissä, katsotaan seuraavaksi niiden maalieroa keskinäisissä otteluissa. Tämän jälkeen vuorossa on keskinäisissä otteluissa tehtyjen maalien määrä. Jos joukueiden välille ei vieläkään ole saatu eroja, määritetään paremmuus sen perusteella, miten joukkueet ovat pelanneet lohkon parasta ei tasapisteissä olevaa joukkuetta vastaan. Jos eroja ei yksinkertaisesti löydy, ja kaikki tulokset ovat päättyneet identtisesti, määritetään paremmuus joukkueiden sijoituksella turnausta edeltävässä maailmanrankingissa.

⭐ Jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 alkulohkot

Jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 A-lohko

Jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 alkulohkot on jaettu tasoerojen mukaan. MM-kisojen ensimmäinen ja ennakolta tasokkaampi lohko on lohko A. Siinä on mukana viisi maata, jotka ovat jo varmasti turnauksen puolivälierissä, mutta pelaavat keskenään parhaasta sijoituksesta saadakseen mahdollisimman helpon vastustajan puolivälieriinsä. Nämä joukkueet ovat Kanada, Yhdysvallat, Suomi, Sveitsi ja Tšekki.

🇨🇦 Kanada

Kanada on maailman menestynein jääkiekkomaa, niin naisten kuin miestenkin puolella. Kanada on yksi vain kahdesta joukkueesta, jotka ovat voittaneet jääkiekon naisten MM-kulta. Kanadalla maailmanmestaruuksia on kaksitoista, mikä on enemmän kuin kellään muulla.

🇺🇸 USA

Amerikkalaiset ovat MM-kisojen toiseksi menestynein maa kymmenellä MM-kullalla. Yhdysvallat ja Kanada ovat ainoat maat, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuden vähintään kerran.

🇫🇮 Suomi

Suomi on naisjääkiekon historian kolmanneksi menestynein maa USA:n ja Kanadan jälkeen, ja palaa vuoden 2023 MM-kisojen jälkeen nyt A-lohkoon. Suomi ei ole koskaan voittanut MM-kisoissa kultaa, mutta se on voittanut hopeaa (kotikentällään vuonna 2019) ja 12 pronssia, eli on kuulunut käytännössä aina MM-kisojen mitaleista taisteleviin joukkueisiin.

🇨🇭 Sveitsi

Sveitsi on voittanut MM-historiassaan yhden mitalin naisten puolella. Vuonna 2012 joukkue voitti pronssia, mutta muuten se on tämän turnauksen kontekstissa hieman altavastaaja, ainakin edellä mainittuihin maihin verrattuna. Naisjääkiekko tekee Sveitsissä kuitenkin hyvää nousua, mistä osoituksena on kaksien edelliskisojen neljännet sijat.

🇨🇿 Tšekki

Tšekki teki vaikutuksen vuoden 2022 MM-kisoissa Tanskassa ja voitti pronssimitalin ennen Sveitsiä, vaikka se aloitti tuolloin kisat B-lohkossa. Vuoden 2023 MM-kisoissa Tšekki oli A-lohkossa ja jatkoi menestystaivaltaan nappaamalla historiansa toisen pronssin. Mitali on tavoitteena jälleen tänä vuonna.

Jääkiekon naisten MM-kisojen 2024 B-lohko

B-lohkossa pelaa myös viisi maata, mutta näille maille ei ole taattu puolivälieräpaikkaa. Viidestä maasta kolme etenee puolivälieriin, kun taas toiseksi ja viimeiseksi sijoittuneet joukkueet putoavat ÍA-divisioonaan. B-lohkossa pelaavat maat ovat Japani, Saksa, Ruotsi, Tanska ja Kiina.

🇯🇵 Japani

Japani tekee paluun B-lohkoon pudottuaan viime vuoden MM-kisojen puolivälierissä ja hävittyään sitten sijoitusottelun viidennestä sijasta. Tavoitteena on tietysti päästä takaisin parempaan alkulohkoon ja kiinni taattuun pudotuspelipaikkaan.

🇸🇪 Ruotsi

Ruotsi ylsi puolivälieriin vuoden 2022 MM-kisoissa Tanskassa, mutta Kanada oli siellä vahvempi osapuoli. Vuoden 2023 MM-kisoissa Dam kronorna toisti temppunsa ja onnistui jopa pakottamaan Kanadan jatkoajalle, mutta turnaus päättyi silti jälleen puolivälierätappioon. Tänä vuonna tavoite on jälleen pudotuspeleissä ja paikassa viiden sakissa.

🇩🇪 Saksa

Saksan naiset ovat löytäneet itsensä 2000-luvulla useaan otteeseen ylimmästä sarjasta, mutta jahtaavat edelleen historiansa ensimmäistä mitalia. Parhaimmillaan he ovat yltäneet neljänneksi.

🇨🇳 Kiina

Kiina on palannut pääsarjaan usean vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran maa nähtiin näissä karkeloissa vuonna 2009, jolloin yhdeksäs sija merkitsi suoraa putoamista. Monien 1B-divisioonassa vietettyjen vuosien jälkeen joukkue nousi 1A-divisioonaan vuonna 2022 ja välittömästi yhden kauden jälkeen myös pääsarjaan.

🇩🇰 Tanska

Tanskan naiset ovat suhteellisen harvinainen tuttavuus MM-kisojen pääsarjassa. Joukkueella on nyt edessä historiansa neljäs kerta naisten MM-kisoissa. Vuonna 2022 Tanska pääsi pelaamaan MM-kisoissa kotiyleisönsä edessä, mutta putosi silloin alempaan divisioonaan.

🏒 Miten jääkiekon naisten MM-kisojen alkulohkot muodostuvat?

Naisten MM-kisojen joukkueet on rankattu ja sijoitettu alkulohkoihin edellisissä MM-kisoissa saavutetun menestyksen perusteella. Edellisten kisojen viisi parasta joukkuetta pelaa A-lohkossa ja loput viisi joukkuetta lohkossa B.

Kanada ja Yhdysvallat ovat poikkeuksetta A-lohkossa, koska ne hallitsevat naisjääkiekkoa. Suomi pelaa nyt vuoden tauon jälkeen taas A-lohkossa, pudottuaan ensimmäistä kertaa B-lohkoon. Perinteisesti Naisleijonat on ollut ainoa joukkue, joka on mitenkään pystynyt horjuttamaan Pohjois-Amerikan jättiläisiä.

Tältä näyttivät sijoitukset vuoden 2023 MM-kisojen jälkeen:

  1. Kanada (lohko A)
  2. Yhdysvallat (lohko A)
  3. Tšekki (lohko A)
  4. Sveitsi (lohko A)
  5. Suomi (lohko A)
  6. Ruotsi (lohko B)
  7. Japani (lohko B)
  8. Saksa (lohko B)
  9. Ranska (putoaja)
  10. Unkari (putoaja)

🏒 Miten jääkiekon naisten MM-kisat pelataan?

Jääkiekon naisten MM-kisat alkavat lohkovaiheella, jossa kymmenen joukkuetta jaetaan kahteen viiden joukkueen lohkoon. Lohkovaiheessa joukkueet pelaavat toisiaan vastaan neljällä ottelukierroksella, ja lopulta kahdeksan parasta etenee pudotuspeleihin, jotka koostuvat puolivälieristä, välieristä ja mitaliotteluista.

🇫🇮  Milloin Suomi pelaa ottelunsa?

Suomen naisten maajoukkue avaa MM-kisat Tsekkiä vastaan 3. huhtikuuta. Sen jälkeen pelataan vielä lohkovaiheen ottelut Kanadaa, USA:ta ja Sveitsiä vastaan.

🏆 Mitkä joukkueet pääsevät MM-kisojen pudotuspeleihin?

Kaikki A-lohkon joukkueet pääsevät pudotuspeleihin yhdessä B-lohkon kolmen parhaan joukkueen kanssa. Syynä tähän on se, että MM-kisojen lähtökohtaisesti parhaat joukkueet on jo sijoitettu samaan lohkoon, mikä pienentää tasoeroja lohkovaiheessa. Niiden sijoitus lohkovaiheessa vaikuttaa kuitenkin niiden saamaan puolivälierävastustajaan.

🇫🇮  Naisleijonien MM-kisalohkot kautta aikojen

Jääkiekon naisten MM-kisat 2023 Kanadassa

Lohko B:
1. Suomi, 12 p. (puolivälierät)
2. Saksa, 9 p. (puolivälierät)
3. Ruotsi, 6 p. (puolivälierät)
4. Unkari, 3 p. (Putosi alempaan divisioonaan)
5. Ranska, 0 p. (Putosi alempaan divisioonaan)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2022 Tanskassa

Lohko A:
1. USA, 12 p. (puolivälierät)
2. Kanada, 9 p. (puolivälierät)
3. Suomi, 6 p. (puolivälierät)
4. Sveitsi, 3 p. (puolivälierät)
5. Japani, 0 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2021 Kanadassa

Lohko A:
1. Kanada, 12 p. (puolivälierät)
2. USA, 9 p. (puolivälierät)
3. Suomi, 6 p. (puolivälierät)
4. Venäjä, 3 p. (puolivälierät)
5. Sveitsi, 0 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2020

Turnaus peruttiin koronapandemian takia.

Jääkiekon naisten MM-kisat 2019 Suomessa

Lohko A:
1. USA, 12 p. (puolivälierät)
2. Kanada, 9 p. (puolivälierät)
3. Suomi, 6 p. (puolivälierät)
4. Venäjä, 3 p. (puolivälierät)
5. Sveitsi, 0 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2017 USA:ssa

Lohko A:
1. USA, 9 p. (välierät)
2. Kanada, 3 p. (välierät)
3. Suomi, 3 p. (puolivälierät)
4. Venäjä, 3 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2016 Kanadassa

Lohko A:
1. USA, 9 p. (välierät)
2. Kanada, 6 p. (välierät)
3. Suomi, 3 p. (puolivälierät)
4. Venäjä, 0 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2015 Ruotsissa

Lohko A:
1. USA, 9 p. (välierät)
2. Kanada, 6 p. (välierät)
3. Suomi, 2 p. (puolivälierät)
4. Venäjä, 1 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2013 Kanadassa

Lohko A:
1. USA, 8 p. (välierät)
2. Kanada, 7 p. (välierät)
3. Suomi, 3 p. (puolivälierät)
4. Sveitsi, 0 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2012 USA:ssa

Lohko A:
1. USA, 9 p. (välierät)
2. Kanada, 6 p. (välierät)
3. Suomi, 3 p. (puolivälierät)
4. Venäjä, 0 p. (puolivälierät)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2011 Sveitsissä

Lohko B:
1. Kanada, 9 p. (välierät)
2. Sveitsi, 5 p. (puolivälierät)
3. Suomi, 4 p. (puolivälierät)
4. Kazakstan, 0 p. (putoamiskarsinta)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2009 Suomessa

Lohko C:
1. Suomi, 6 p. (jatkosarja)
2. Kazakstan, 2 p. (jatkosarja)
3. Sveitsi, 1 p. (putoamissarja)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2008 Kiinassa

Lohko C:
1. Suomi, 5 p. (jatkosarja)
2. Ruotsi, 4 p. (jatkosarja)
3. Japani, 0 p. (putoamissarja)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2007 Kanadassa

Lohko C:
1. Suomi, 5 p. (jatkosarja)
2. Ruotsi, 4 p. (jatkosarja)
3. Venäjä, 0 p. (putoamissarja)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2005 Ruotsissa

Lohko B:
1. USA, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Kiina, 1 p. (sijoitusottelut)
4. Saksa 1 p. (sijoitusottelut)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2004 Kanadassa

Lohko C:
1. Ruotsi, 3 p. (jatkosarja)
2. Suomi, 3 p. (jatkosarja)
3. Japani, 0 p. (putoamissarja)

Jääkiekon naisten MM-kisat 2003 Latviassa

Peruttii SARS-epidemian takia.

Jääkiekon naisten MM-kisat 2001 USA:ssa

Lohko B:
1. USA, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Kiina, 1 p. (lohdutuskierros)
4. Saksa, 1 p. (lohdutuskierros)

Jääkiekon naisten MM-kisat 200o Kanadassa

Lohko B:
1. USA, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Venäjä, 2 p. (lohdutuskierros)
4. Saksa, 0 p. (lohdutuskierros)

Jääkiekon naisten MM-kisat 1999 Suomessa

Lohko B:
1. Kanada, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Saksa, 2 p. (lohdutuskierros)
4. Sveitsi, 0 p. (lohdutuskierros)

Jääkiekon naisten MM-kisat 1997 Kanadassa

Lohko B:
1. USA, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Ruotsi, 2 p. (lohdutuskierros)
4. Norja, 0 p. (lohdutuskierros)

Jääkiekon naisten MM-kisat 1994 USA:ssa

Lohko B:
1. USA, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Sveitsi, 2 p. (lohdutuskierros)
4. Saksa, 0 p. (lohdutuskierros)

Jääkiekon naisten MM-kisat 1992 Suomessa

Lohko B:
1. USA, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Norja, 2 p. (lohdutuskierros)
4. Sveitsi, 0 p. (lohdutuskierros)

Jääkiekon naisten MM-kisat 1990 Kanadassa

Lohko B:
1. USA, 6 p. (välierät)
2. Suomi, 4 p. (välierät)
3. Sveitsi, 2 p. (lohdutuskierros)
4. Norja, 0 p. (lohdutuskierros)