Suomi hävisi Pekingin olympialaisten lohkovaiheen kolmannen pelinsä Sveitsille lukemin 3–2. Suomi oli joukkueista pelillisesti parempi, mutta huono viimeistely ja turha jäähyily käänsivät pelin Sveitsille. Tulos oli todellinen pettymys, sillä Suomi ei ollut hävinnyt Sveitsille vuoden 2012 MM-kisojen jälkeen.

Ottelu oli odotetusti heti alusta asti aivan erinäköinen kuin Naisleijonien kaksi aikaisempaa peliä USA:ta ja Kanadaa vastaan. Suomi oli pelin päällä heti alusta lähtien ja sai painettua pelin useaan otteeseen Sveitsin päätyyn. Andrea Brändli pelasi kuitenkin hyvää ottelua ja kesti Naisleijonien lähentelyt.

Erän ensimmäisen puolikkaan kenties paras paikka aukesi Michelle Karvisen upean esityön seurauksena Sanni Hakalalle, mutta HV-71:n hyökkääjän laukaus jäi tolppaan.

Hieman erän puolenvälin jälkeen Suomi sortui kahteen täysin turhaan jäähyyn, kun Elisa Holopainen ja Ronja Savolainen hankkivat itselleen peräkkäiset kahden minuutin rangaistukset. Sveitsi ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, vaan siirtyi ottelussa 1–0 johtoon.

Alina Müllerille jäi aivan liikaa tilaa Suomen puolustusalueen keskelle, minkä puolustaja käytti hienosti hyödykseen. Lopulta Müller pelasi kiekon täysin vapaana olleelle Lara Christenille, joka ohitti Keisalan varmasti.

Juuri ennen Christenin maalia Suomella oli oiva paikka ottelun avausmaalin tekemiseen, kun Karvinen pääsi alivoimalla läpiajoon. Laitahyökkääjä yritti kuitenkin syöttää vielä Susanna Tapanille tyhjän maalin, ja Sveitsin puolustus ehti klaarata tilanteen.

Suomi sai vielä erän lopussa painettua kovan paineen Sveitsin päätyyn, mutta hallinta ei tuottanut tulosta, ja tauolle siirryttiin Sveitsin johdossa. Suomi voitti ensimmäisen erän laukaukset 13–3.

Suomen jäähyily ratkaisi ottelun

Toinen erä alkoi Suomen osalta rikkonaisena, kun sekä Sini Karjalainen että Nelli Laitinen kävivät vuorollaan

Suomi oli kuitenkin jälleen lähempänä maalintekoa Sveitsin ylivoiman aikana. Noora Tulus haastoi koko sveitsiläispuolustajan vahvasti ja nousi väkisin vasemman laidan kautta maalin eteen. Kiekko pääsi kuitenkin karkaamaan Tuluksen lavasta juuri ratkaisevalla hetkellä. Vain muutamaa sekuntia myöhemmin Shannon Sigrist tarjoili harhasyötöllään Holopaiselle huipputontin, mutta jälleen Brändli venyi Sveitsin kannalta äärimmäisen tärkeään torjuntaan.

Jo erän alussa Tapani ja Petra Nieminen olivat päässeet hyökkäämään kahdella nollaa vastaan, mutta eivät onnistuneet saamaan tilanteesta edes laukausta. Aivan Sveitsin ylivoiman loppusekunneille Karvinen pääsi yrittämään maalintekoa aivan vapaana Sveitsin maalin edestä, mutta ei onnistunut nostamaan laukaustaan Brändlin patjan yli.

Lopulta, hieman ennen erän puoltaväliä, lukuisat huippupaikat johtivat Suomen maaliin. Sveitsi otti ottelun ensimmäisen jäähynsä, eikä Suomi tarvinnut kuin puoli minuuttia maalintekoon.

Minnamari Tuominen laukoi viivalta, mutta kiekko jäi matkan varrelle pelaajien jalkoihin. Ensimmäisenä irtokiekossa oli kuitenkin Ronja Savolainen, joka onnistui siirtämään limpun Nelli Laitiselle, joka siirsi kiekon Sveitsin maalin yläkulmaan.

Tasatilanne ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Suomi otti jälleen turhan jäähyn, ja tällä kertaa Sveitsin ylivoima toimi. Syöttäjänä oli jälleen Müller, joka vapautti tällä kertaa maalintekoon suoraan syötöstä viimeistelleen Dominique Rüeggin.

Erä jatkui äärimmäisen rikkonaisena. Kaiken kaikkiaan toisessa erässä jaettiin jopa kuusi kahden minuutin jäähyä, joista neljä Suomelle. Jäähyt myös tasoittivat puntit tilastoissa, sillä toisen erän laukaukset menivät tasan 14–14.

Myös takaa-ajo katkesi turhaan jäähyyn

Suomi sai ottelun kolmanteen erään pahimman mahdollisen alun, kun Sveitsi siirtyi jo 3–1 johtoon. Ykkössyötön poimi jälleen Müller, jonka alustuksesta Lara Stalder leikkasi Naisleijonien puolustusmuodon sisään ja ohitti Keisalan luvattoman helposti kevyen oloisella rystylaukauksella.

Suomi sai kolmannen erän alussa pysyttyä pois jäähyboksista, ja onnistuikin ottamaan pelin komentoonsa. Terävimmältä vaikutti Viivi Vainikan johtama ketju, jossa laidoilla pelasivat Holopainen sekä Tulus. Viiden minuutin pelin jälkeen Naisleijonat saivat luotua huippupaikan, kun Brändli sylki Savolaisen terävän rannelaukauksen edessä ja irtokiekossa olivat ensimmäisinä sekä Savolainen itse että Jenni Hiirikoski. Brändli kuitenkin koppasi kiekon kilpikädellään lähes maaliviivalta.

Erän puoleenväliin tultaessa pelattiin lähes yhtä päätyä, kun Suomi vyörytti hyökkäyksen toisensa jälkeen kohti Brändlin vartioimaa maalia. Paineistus tuotti lopulta tulosta erän puolessavälissä, kun Holopainen toi Naisleijonat maalin päähän. Kiekko-Espoon pelaaja sai syötön Vainikalta maalin kulmalle, eikö erehtynyt.

Minuuttia myöhemmin Suomi pääsi hakemaan tasoitusta ylivoimalla, kun Sveitsi otti joukkuerangaistuksen väärästä vaihdosta. Naisleijonat saivatkin pidettyä pelin Sveitsin päädyssä lähes koko kaksiminuuttisen, mutta aidosti vaarallisille paikoille ei päästy.

Heti jäähyn jälkeen Tapani pääsi käytännössä tyhjän maalin eteen Niemisen upean esityön jälkeen, mutta ei saanut kunnon osumaa kiekkoon.

Varsinaisen peliajan loppu olikin sitten täydellistä Suomen myllytystä. Kiekko ei moneen minuuttiin juuri käynyt kontrolloidusti sveitsiläislavassa, mutta tulos antoi silti odotuttaa itseään. Kaksi minuuttia ennen loppua Suomi kuitenkin typeröi takaa-ajonsa aivan omaa tyhmyyttään, kun joukkue otti kahden minuutin jäähyn väärästä vaihdosta.

Ottelun lopussa Naisleijonat hakivat vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta ilman tulosta. Suomen olympiaturnaus jatkui äärimmäisen murheellisena, eikä joukkue voi enää sijoittua lohkon kolmen parhaan joukkoon. Myös A-lohkon kaksi viimeistä joukkuetta selviävät pudotuspeleihin, mutta joutuvat kohtaamaan puolivälierissä toisensa.