Jääkiekon miesten olympiaturnaus alkaa keskiviikkona 9. helmikuuta. Tämän hetken tietojen mukaan kyseessä on odotetuin olympialaisten jääkiekkoturnaus sitten Sotšin ja vuoden 2014, sillä NHL-pelaajien on määrä tehdä paluu olympialaisiin kahdeksan vuoden tauon jälkeen.
NHL-pelaajien osallistumisesta olympialaisiin on liikkunut monenlaisia huhuja, sillä NHL-seurat eivät tiettävästi haluaisi päästää tähtiään toisella puolella maailmaan pelattavaan turnaukseen kesken kauden, ja vielä pandemia-aikaan.
Perjantaina NHL:n komissaari Gary Bettman kuitenkin totesi, että taalaliiga aikoo kunnioittaa sopimustaan kansainvälisen jääkiekkoliiton kanssa ja päästää pelaajat Pekingiin. Viime viikonloppuna NHL:n pelaajayhdistyskin ilmoitti, että pelaajat ovat osallistumassa olympialaisiin sovitusti.
Kaikkein todennäköisimpänä pidetty skenaario – NHL:n puuttuminen pelaajien osallistumiseen – ei siis ilmeisesti ole toteutumassa. Tuoreimpien tietojen mukaan pelaajat itse ovat kuitenkin alkaneet epäillä olympialaisiin osallistumisen järkevyyttä.
”Tilanne on hankalampi kuin aiemmin”
Pandemiatilanteen pahentuminen kansainvälisesti on saanut NHL-pelaajat tarkastelemaan osallistumistaan olympialaisiin uudessa valossa. Kiinan tiukat koronasäädökset tarkoittavat, että jos pelaaja saa Pekingissä ollessaan positiivisen testituloksen, joutuu hän pysymään maassa karanteenissa 3–5 viikkoa. Niin pitkä aika täysin yksin on seurajoukkue-elämään tottuneelle kiekkoilijalle, tai kelle tahansa, henkisesti todella raskas kokemus.
Ruotsin Robin Lehner ilmoitti jo viime viikolla, ettei aio osallistua olympialaisiin, koska ei halua ottaa sitä riskiä, että joutuisi jäämään Kiinaan karanteeniin. Las Vegasin maalivahti ei ole ainoa, joka on huolissaan tilanteesta. Myös Toronto Maple Leafsin tähtipelaaja John Tavares sanoi, että on nyt varautuneempi olympialaisten suhteen kuin kauden alkaessa.
– Uskon, että me kaikki (pelaajat) luonnollisesti haluamme osallistua, mutta tilanne on hieman hankalampi kuin aiemmin, Tavares sanoi Sportsnetin mukaan.
– Olen ainakin itse hieman epävarmempi tilanteen suhteen kuin olin muutama viikko tai muutama kuukausi sitten.
”Ilmassa on tällä hetkellä paljon kysymyksiä”
NHL-pelaajien mielipiteeseen on varmasti vaikuttanut myös Pohjois-Amerikkaan iskenyt uusi aalto. NHL on joutunut jo perumaan Calgary Flamesin otteluita, koska joukkueen pelaajista merkittävä osa sai positiivisen testituloksen. Lisäksi esimerkiksi Sveitsin Nico Hischier ja Suomen Sebastian Aho on siirretty joukkueidensa toiminnasta sivuun koronaprotokollan vuoksi.
Kumpikin olisi maajoukkueidensa avainpelaajia Pekingin olympialaisissa.
Lisäksi pelaajia mietityttää, karanteenin muiden vaikutusten lisäksi, se kuinka paljon NHL-otteluita heiltä voi jäädä välistä, jos he sairastuvat koronaan Kiinassa ollessaan.
Miesten olympiafinaali pelataan 20. helmikuuta, minkä jälkeen NHL:n runkosarjaa on jäljellä noin 10 viikkoa. Teoriassa pelaajalta saattaisi siis karanteenin vuoksi jäädä välistä puolet joukkueensa jäljellä olevista runkosarjaotteluista, jos positiivinen testitulos tulisi olympiaturnauksen loppumetreillä.
Kun yhtälöön lisätään esimerkiksi se, että monella pelaajista on kotona pieniä lapsia, on ymmärrettävää, ettei päätös ole niin yksinkertainen kuin voisi aluksi luulla.
– Olisi luonnollisesti kunnia tulla valituksi ja päästä osallistumaan (olympialaisiin). Olen ollut mukana kerran, ja se oli mahtava kokemus. Nyt olisi kuitenkin hyvä saada jonkinlaista selvyyttä koronaprotokollaan siellä (Kiinassa). Jos osallistut turnaukseen ja joudut pysyttelemään neljän seinän sisällä 4–5 viikkoa yksin, ilman mahdollisuutta palata osaksi joukkuettasi, pelata kuukauteen tai nähdä perhettäsi, on se jotakin, joka on pakko ottaa huomioon (päätöstä tehdessä), totesi Chicago Blackhawksin Marc-André Fleury.
Kanadan mahdollinen ykkösvahti ei ole ainoa, joka on vaatinut lisää selvyyttä Kiinan koronaprotokollaan ennen kuin on valmis muodostamaan päätöksen osallistumisestaan. Myös jo aiemmin Kanadan olympiajoukkueeseen valittu Alex Pietrangelo ilmoitti, ettei aio tehdä lopullista päätöstä ennen kuin NHL-pelaajien huolenaiheisiin karanteenisäädöksistä on vastattu.
Niin ikään jo olympialaisiin valittu Yhdysvaltojen tähtipelaaja Auston Matthews totesi, että tilanne on vielä liian avoin, jotta lopullisen päätöksen voisi muodostaa.
– Haluaisin osallistua ja kilpailla (olympialaisissa), mutta ilmassa on tällä hetkellä paljon kysymyksiä, joihin haluaisimme vastauksia, Matthews sanoi The Hockey Newsille.
Päätös voi tulla milloin vain
Lisäinformaatio onkin avainsana tällä hetkellä. Sportsnetin Jeff Marekin mukaan NHL:n pelaajayhdistys keskittyy nyt tulevat viikot keräämään mahdollisimman paljon informaatiota eri skenaarioista, joihin positiivinen tulos Kiinassa voisi johtaa, jotta päätöksen muodostaminen olisi pelaajille mahdollisimman helppoa.
Todennäköisesti yhdistys myös selvittää vaihtoehtoja Kiinassa järjestettävälle, kuukauden mittaiselle karanteenille, joka tuntuu tällä hetkellä olevan suurin kynnys pelaajien mahdolliselle osallistumiselle.
Todennäköisesti suuri osa NHL-pelaajista haluaa edelleen edustaa maataan jääkiekon kovatasoisimmassa turnauksessa. Tilanne on kuitenkin vaikea sikäli, ettei valmista mallia päätöksentekoon ole, jos esimerkiksi puolet olympialaisiin valituista pelaajista haluavat osallistua ja toinen puoli ei.
Myöskään aikataulusta lopulliselle päätökselle ei tässä kohtaa voida sanoa mitään varmaa. Mediassa paljon väläytelty tammikuun 10. päivä on takaraja vain sille, että ennen sitä tehdystä päätöksestä NHL ei saa taloudellisia sanktioita. Päätös siitä, etteivät NHL-pelaajat osallistu olympialaisiin, voi tulla paljon myöhemminkin, jos pelaajat itse niin päättävät.
Tällä hetkellä ilmassa on siis enemmän epävarmuutta kuin varmuutta. Tavares kuitenkin tiivisti kaikkien jääkiekkofanien ajatukset yhteen lauseeseen.
– Toivottavasti löydämme keinon saada se onnistumaan, Tavares sanoi.
Urheilutoimittaja
juuso@sportnyhet.com
Kommentoi aihetta...