Mikko Manner kertoi odotuksistaan Pekingin olympialaisten suhteen, seurajoukkueen jättämisestä kolmeksi viikoksi kesken kauden ja nykyisen asuinmaansa kohtaamisesta olympialaisten lohkovaiheessa.
Mikko Manner on suomalaisittain SHL:n kiinnostavin valmentaja tällä kaudella. Suomalainen otti Brynäsin komentoonsa ennen kuluvan kauden alkua, ja on joukkueensa kanssa tällä sarjan 11. Ruotsin pääsarjan viimeisin kuukausi on ollut kuitenkin pahasti koronan rikkoma.
Viikonloppuna Brynäsin ottelu Djurgårdenia vastaan peruttiin Brynäsin joukkueessa todettujen koronatartuntojen vuoksi. Myös joukkueen ottelu Växjöä vastaan jouduttiin perumaan. Manner itse säästyi tartunnalta, mutta on joutunut viettämään viime ajat karanteenissa muun joukkueen tavoin. Vaasalainen onkin tyytyväinen, että pääsi joukkueensa kanssa takaisin jäälle viime viikonloppuna.
– Oloni on hyvä. Olen ollut joukkueen kanssa ensimmäistä kertaa muutamaan päivään. Jouduimme pitämään pienen tauon koronan takia, mutta tänään pääsimme takaisin harjoitusten pariin, Manner kertoi ruotsiksi VMhockey.se -sivustolle perjantaina.
– Oli mukavaa päästä takaisin. Kaipasin koko joukkuetta. On kunnia olla osa niin hieno ryhmää ihmisiä, joten oli mukavaa saada viettää taas normaali päivä nähdä kaikkien harjoittelevan samaan tapaan kuin aiemmin, Manner jatkoi.
Sunnuntain tappio Skellefteåta vastaan oli Mantereen viimeinen ottelu Brynäsin peräsimessä hetkeen. Sunnuntaina Leijonien apuvalmentaja matkusti Suomeen, missä hän liittyy muun olympiajoukkueen riveihin ennen lentoa Pekingiin.
– Haluan kunnioittaa Brynäsiä. Joukkueestamme myös Kristers Gudlevskis (Latvia) ja Nick Olesen (Tanska) edustavat maitaan olympialaisissa. Joten halusin olla kunnioittava heitä kohtaan ja pysyä joukkueen parissa yhtä pitkään kuin hekin. Halusin näyttää esimerkkiä, enkä jättää Brynäsiä yhtä ottelua liian aikaisin, kun minulla oli mahdollisuus vielä jäädä.
Seurajoukkuearjen jättäminen ja matkustaminen Leijonien mukana arvokisoihin on jotain, mihin Manner on jo tottunut. Kärppien entinen päävalmentaja on kuulunut Suomen valmennusryhmään kaudesta 2016–2017 lähtien, ja Brynäs tiedosti tilanteen, kun suomalaisen palkkasi.
Manner onkin luottavainen sen suhteen, että joukkue pärjää hyvin myös sillä välin, kun hän on poissa.
– Totta kai haluaisin olla paikalla kaikissa otteluissa, mutta tilanne on sama kuin Kärppien kanssa. Meillä on todella hyvä valmennusryhmä Brynäsissä, joten en ole yhtään huolissani. Päävalmentaja on vain päävalmentaja, ja jos olet tehnyt työsi hyvin, sinulla on ympärilläsi ihmisiä, jotka osaavat auttaa joukkuetta. On myös tärkeää, että pelaajistosta nousee johtajia. En ole yhtään huolissani, etteivät asiat menisi hyvin, kun olen poissa. Päinvastoin. Pelaajat voivat ottaa vastuuta ja kasvaa, kun päävalmentaja on poissa, Manner kertoo.
Maajoukkueen edustaminen aina kunnia-asia
Suomen joukkue lentää kokonaisuudessaan Pekingiin keskiviikkona. Mantereelle kyseessä ovat toiset olympialaiset. Henkilökohtainen olympiaedustus ei silti ole yhtä suuri kunnia kuin Suomen edustaminen.
– On aina suuri kunnia, kun saa edustaa kotimaataan. On mahtavaa olla mukana, ja sinun pitää yrittää pysyä mukana niin kauan kuin mahdollista, kunnes ne soittavat ja sanovat, ettei tarvitse tulla enää. Mutta sillä, onko kyseessä olympialaiset vai joku muu kansainvälinen peli ei ole juuri väliä. Suomen edustaminen on aina spesiaalia.
Korona ja sen mahdolliset vaikutukset ovat luonnollisesti varjostaneet jokaisen joukkueen valmistautumista Pekingin olympialaisiin. Niin pelaajien kuin taustajoukkojenkin on tärkeää olla varuillaan, ettei tauti pääse livahtamaan joukkueen kuplaan. Samaan aikaan jokainen haluaa elää normaalia elämää ja seurata unelmiaan. Manner myöntää, että tasapainoilu näiden kahden asian välillä on hankalaa, ja vaikeuttaa kokemuksesta nauttimista.
– En rehellisesti juuri nyt mieti sitä, että saan olla mukana olympialaisissa. Maailmassa on nyt niin monta asiaa, jotka ovat meidän ulottumattomissamme. Juuri nyt en edes tiedä, pääsenkö mukaan. Mutta minun on oltava kärsivällinen ja tehtävä kaikki sen eteen, etten saa tartuntaa. Jos testini tiistaina näyttää negatiivista, voin asennoitua siihen, että olen mukana. Juuri nyt en halua ajatella sitä liikaa ja joutua pettymään, Manner sanoo, ja jatkaa:
– Mutta uskon, että kaikki menee hyvin. Mutta tilanne ei ole sama kuin ennen, jolloin pystyit olemaan sataprosenttisen varma, että olet matkalla olympialaisiin.
Suomella kokenut joukkue – aikaa vireen löytämiseen ei ole
Suomen kokenut joukkue Pekingin olympialaisiin julkaistiin reilu viikko sitten. Kokoonpanoon kuuluvat muun muassa NHL-veteraanit Valtteri Filppula, Leo Komarov ja Sami Vatanen. Jos Manner saa päättää, joukkue tulee nojaamaan samaan tiiviiseen ja työteliääseen joukkuepelaamiseen kuin tähän asti.
– Meidän suurin vahvuutemme on se, että jokainen tietää oman roolinsa. Meillä on paljon kokemusta ja työskentelemme hyvin yhteen. Pelimme on melko yksinkertaista, joten pelaajien ei tarvitse miettiä liikaa. Mutta heidän pitää ymmärtää logiikka sen takana, mitä me yritämme saavuttaa, Manner kertoo.
Yksi pelitapaan vaikuttavista asioista on kaukalon koko. Pekingin olympialaisissa pelataan pienessä kaukalossa kuten NHL:ssäkin.
– Pekingissä tulee olemaan pieni kaukalo. Tarvitsemme siis vahvoja kavereita maalin eteen ja reunojen läheisyyteen. Ja uskon, että joukkueemme on vahva niillä alueilla. Jukka Jalonen ja Jere Lehtinen ovat rakentaneet joukkueen fiksusti.
Olympialaisiin osallistuminen on merkittävä asia jokaiselle urheilijalle. Olympiakylän suuruus, kaikki ympärillä käyvä kuhina ja koko maailman keskipisteenä oleminen voi vaikuttaa pelaajan suorituksiin. Kokeneet pelaajat pystyvät yleensä käsittelemään tämänkaltaiset paineet nuoria paremmin.
Suomen joukkueen keski-ikä on jopa 30,5 vuotta, mutta Manner sanoo, etteivät kaukalon ulkopuoliset asiat ole vaikuttaneet joukkueen rakentamiseen.
– En usko, että olympialaisten ja MM-kisojen välillä on niin suurta eroa. Pelaamme usein MM-kisoissa, jotka ovat todella isot kisat Suomessa. Luulen, että suomalaisilla pelaajilla on enemmän paineita MM-kisoissa kuin olympialaisissa.
– Mutta täytyy muistaa, että olympialaiset on lyhyt turnaus. Lohkovaiheessa on vain kolme ottelua. Siellä ei ole yhtä paljon aikaa löytää parasta virettään, joten joukkueet tarvitsevat pelaajia, jotka pystyvät jo pelaamaan yhteen. Meillä on pelaajia, jotka ovat pelanneet lähes koko kauden samassa ketjussa tai jotka ovat pelanneet aikaisemmin yhdessä maajoukkueessa. Se, yhdistettynä kokemukseen, on tärkeää. Meillä ei ole varaa hävitä otteluita alkulohkossa, koska silloin turnaus päättyy lyhyeen.
Ensin tulee peli, sitten tulos
Manner on voittanut maajoukkueen kanssa MM-kultaa vuonna 2019 ja MM-hopeaa vuonna 2021. Edellisistä olympialaisista käteen jäi kuitenkin vain pettymys, kun Suomi putosi Kanadaa vastaan puolivälierissä. Manner myöntää himoitsevansa olympiamitalia, mutta huomauttaa, että on tärkeämpää katsoa peliesitystä kuin tulosta.
– Suomi lähtee nykyään jokaiseen turnaukseen vain kulta mielessään. Mutta meidän pitää muistaa, että marginaalit ovat pienet ja on useita joukkueita, jotka voivat voittaa. Mitä tahansa voi tapahtua, mutta me haluamme olla turnauksen paras joukkue. Haluamme nauttia saavutuksistamme ja luottaa toisiimme samaan aikaan. Tiedämme, että tavoitteenamme on kulta, mutta meidän pitää katsoa tulosten taakse siihen, missä olemme hyviä. Ja ehkä voimme sitten taistella turnauksen voitosta.
Suomi on totutusti yksi Pekingin olympialaisten suurmaista. Joukkue olisi ollut varteenotettava mestariehdokas myös NHL-pelaajien turnauksessa, mutta kuuluu varsinkin nyt olympialaisten suurimpiin ennakkosuosikkeihin. Esimerkiksi Ruotsin päävalmentaja Johan Garpenlövin mielestä Suomi ja Venäjä ovat koko turnauksen suurimmat suosikit.
Manner ei juuri laita painoarvoa suosikkien miettimiselle etukäteen.
– Vaikea sanoa, ketkä ovat suosikkeja. Saksa oli lähellä voittaa olympiakultaa viime kerralla. Erot ovat niin pienet kun turnaus on lyhyt. Olemme toki yksiä suosikeista, mutta siihen joukkoon kuuluu kolme tai neljä muutakin joukkuetta.
Suomi kohtaa Mantereen nykyisen asuinmaan Ruotsin jo turnauksen lohkovaiheessa. Helmikuun 13. päivä pelattava lohkovaiheen päätöspeli voi olla ratkaiseva sen suhteen, kumpi joukkueista selviää suoraan puolivälieriin. Manner odottaa jo innolla Ruotsin kohtaamista. Brynäsin päävalmentaja näkee maiden välisen vastakkainasettelun positiivisena, mutta muistaa toki mainita katkeran finaalitappion Torinon olympialaisista.
– Se on positiivinen vastakkainasettelu. Kyseessä on viha-rakkaussuhde. Molemmilla mailla on paljon positiivisia ja negatiivisia muistoja toisistaan. Muista erityisen hyvin Naganon olympialaiset vuonna 1998, kun Suomi voitti Ruotsin puolivälierissä. Vuoden 2006 olympialaisissa Suomi oli taas todella hyvä ja pelasi mahtavaa kiekkoa koko turnauksen, kunnes Ruotsi tuli ja vei finaalin. Se oli todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun Suomella oli aidosti mahdollisuus voittaa olympiakultaa, Manner muistelee.
– Joten luulen, että ottelussa on extralatausta. Tiedämme, että molemmat joukkueet haluavat voittaa, mutta me kunnioitamme toisiamme, ja on todella hauskaa olla samassa lohkossa.
Jos kaikki menee hyvin, Manner jatkaa keskiviikkona muun Suomen joukkueen kanssa Pekingiin. Leijonien ensimmäinen ottelu on 10. helmikuuta Slovakiaa vastaan.
Urheilutoimittaja
juuso@sportnyhet.com
Kommentoi aihetta...