Suomi kohtaa tänään klo 15:10 alkavassa ottelussa Sveitsin. Kahden hävityn ottelun jälkeen joukkue on pakkovoiton edessä, mutta enemmän maineensa kuin tulosten vuoksi.
Jo lohkovaiheen kaksi ensimmäistä ottelua sen näyttivät. Suomella ei ole tänäkään vuonna asiaa naisten jääkiekkoturnauksen olympiafinaaliin. Pekingin olympialaisten maksimisuoritus on pronssi, mutta sinne asti pääsy vaatii paketin saamista kasaan mahdollisimman nopeasti.
Turnauksen aloittaminen Kanadaa ja USA:ta vastaan ei ollut Suomelle helpoin mahdollinen paikka, mutta kaksi tappiota maalierolla 16–3 oli monin verroin heikompi tulos kuin osattiin pelätäkään. Pohjoisamerikkalaiset näyttivät olevan suorastaan toiselta planeetalta Naisleijoniin verrattuna, eikä otteluista jäänyt mitään jossiteltavaa.
Se, että Suomi hävisi sekä Kanadalle että USA:lle, ei toki ole yllätys. Vaikka Naisleijonat ovat onnistuneet kirimään eroa kiinni, ovat Pohjois-Amerikan maat edelleen naisten jääkiekon kaksi suurta, ja myös tämän olympiaturnauksen ainoat realistiset voittajasuosikit. Tapa, jolla tappiot tulivat, antoi kuitenkin aihetta huoleen.
Avausottelussa USA:ta vastaan Suomi oli pelillisesti täysi vastaantulija. Amerikkalaiset voittivat ottelun laukaukset 52–12, ja maaliero olisi revennyt rumemmaksikin ilman Anni Keisalan hyviä otteita Suomen maalilla. Kanadaa vastaan Suomi oli tilastollisesti paremmin mukana, ja sai aikaan jo 29 laukausta, mutta ero joukkueiden välillä oli silti selvä. Tulos 11–1 kertoo ottelusta kaiken oleellisen.
Lisäksi Suomen ennen turnausta alkanut maalivahtisekoilu jatkui, kun USA:ta vastaan hyvin pelannut Keisala korvattiin Meeri Räisäsellä. Lopputuloksena oli maalivahdin vaihto kesken ottelun, mikä ei varsinaisesti palvellut turnausta pitkässä juoksussa – kumpikaan maalivahdeista ei pelannut huonosti, mutta silti ottelussa onnistuttiin romuttamaan molempien itsetunto.
Noora Räty ei pelaa tässä turnauksessa, siitä ei ole enää epäselvyyttä, eikä asiassa vellominen hyödytä ketään. On silti pakko kysyä, miten asia on joukkueen sisällä käsitelty ja miten se on vaikuttanut Naisleijonien valmistautumiseen Pekingin olympialaisiin? Tulosten perusteella ei ainakaan positiivisessa mielessä.
Kaiken lisäksi joukkueen päävalmentaja vaihtui kesken turnauksen, kun Pasi Mustonen joutui palaamaan Suomeen perheensä terveystilanteen vuoksi. Pekingin olympialaisten piti olla Mustosen aikakauden grande finale, turnaus, jossa osoitetaan, miten pitkälle Suomen naisten maajoukkue on kahdeksassa vuodessa tullut.
Nyt joukkueen peli on, itsestä riippuvista ja itsestä riippumattomista syistä, totaalisen sekaisin, ja olympiaturnauksesta uhkaa tulla todellinen pannukakku.
Tehtävä paras jäljellä olevista
Vielä viime vuoden MM-kisoissa Suomi onnistui laittamaan edes jotenkin kampoihin sekä Kanadalle että USA:lle. Kanada kaatoi Suomen turnauksen avausottelussa 5–3, sen jälkeen kun Naisleijonat olivat menneet jo kahden maalin johtoon. USA:ta vastaan pelattiin kahdesti; kummallakin kerralla tuloksena oli 3–0 tappio.
Nämä tulokset, kuten vuoden 2019 kotikisojen välierävoitto Kanadasta, ovat nyt muisto vain. Pohjoisamerikkalaiset ovat onnistuneet parantamaan peliään, ja etenkin Kanada on tässä turnauksessa näyttänyt vahvemmalta kuin moneen vuoteen.
Suomi ei ole ainoa vaahteralehtipaitojen jalkoihin jäänyt joukkue. Kanada voitti Sveitsin 12–1 ja Venäjän 1–6. USA puolestaan murjoi Sveitsin ja Venäjän 0–8 ja 5–0.
Kanada ja USA ovat menneet eteenpäin, mihin muut maat eivät ole pystyneet vastaamaan. Olympiakulta on jälleen kahden joukkueen kauppa. Siksi Suomen onkin nyt unohdettava se, ja keskityttävä olemaan paras jäljellä olevista joukkueista.
Se matka alkaa tänään Sveitsiä vastaan. Jos Suomi ei onnistu voittamaan Sveitsiä, jää se alkulohkonsa kahden viimeisen joukkoon, ja kohtaa puolivälierissä toisen maan A-lohkosta. Sveitsin ja Venäjän voittamalla Naisleijonat olisivat kuitenkin tukevasti siellä, mihin he kuuluvat: Pohjoisamerikkalaisten ja muiden välissä. Lohkon kolmossija tietäisi myös puolivälieriin helpompaa vastusta B-lohkosta.
Kanada ja USA menevät menojaan, sille ei voi enää mitään. Suomen on kuitenkin saatava paketti kasaan nopeasti, sillä häviäminen Sveitsille ja jääminen A-lohkon kahden viimeisen joukkoon olisi jo nöyryytys.
Mitalihaaveita sekään ei tuhoaisi. Suomi saisi puolivälierissä tällöin vastaansa joko Venäjän tai Sveitsin, ja kaiken järjen mukaan lähtisi otteluun ennakkosuosikkina. Taantuminen ulos A-lohkon kolmen parhaan joukosta olisi kuitenkin ikävä päätös Mustosen aikakaudelle ja huonoin mahdollinen aloitus Juuso Toivolan päävalmentajapestille.
Laatu Suomen joukkueella riittää Sveitsin ja Venäjän kaatamiseen. Nyt testataankin sitä, riittääkö henkinen kunto.
Urheilutoimittaja
juuso@sportnyhet.com
Kommentoi aihetta...