Tältä sivulta löytyy Kiinan jääkiekkomaajoukkue Pekingin olympialaisissa. Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta. Miesten jääkiekkoturnaus pelataan helmikuun 9.–20. päivä. Jääkiekkoturnauksen finaali pelataan olympialaisten päätöspäivänä. Kiinan miesten joukkue osallistuu historiansa ensimmäisiin arvokisoihin. Joukkue pelaa A-lohkossa yhdessä Kanadan, USA:n ja Saksan kanssa.
Kiinan otteluohjelma Pekingin olympialaisissa
Alkamisajat Suomen aikaa.
Lohkovaihe:
10.2. klo 15:10 USA – Kiina
12.2. klo 10:40 Saksa – Kiina
13.2. klo 15:10 Kiina – Kanada
15.2. Mahdollinen karsintaottelu
16.2. Mahdollinen puolivälierä
18.2. Mahdollinen välierä
19.2. Mahdolliset mitalipelit
Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnaukseen osallistuu 12 maata, jotka on jaettu kolmeen neljän joukkueen lohkoon. Saman alkulohkon joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen. Jokaisen lohkon voittaja sekä paras lohkokakkonen etenevät suoraan turnauksen pudotuspeleihin. Loput kahdeksan maata pelaavat keskenään sijoitusottelut, joiden voittajat etenevät myös turnauksen puolivälieriin. Sijoitusotteluparit määräytyvät lohkovaiheen menestyksen perusteella.
🇨🇳 Kiinan jääkiekkomaajoukkue Pekingin olympialaisissa
Kiinan jääkiekkomaajoukkue Pekingin olympialaisissa julkaistiin tammikuun 28. päivä. Joukkuetta valmentaa italialainen Ivano Zanatta. Zanatta valmentaa myös KHL:ssä pelaavaa kiinalaisjoukkue Kunlun Red Staria. Hän on itse pitkäaikainen Italian maajoukkueen pelaaja, joka on peliuransa jälkeen valmentanut kotimaansa ja Kiinan lisäksi Sveitsissä, Tsekissä ja Venäjällä.
Pekingin olympialaisiin nimetty Kiinan joukkue on käytännössä Kunlun Red Starin joukkue. Niille pelaajille, jotka eivät alkuperältään ole kiinalaisia, on myönnetty Kiinan kaksoiskansalaisuus, minkä avulla heidät on voitu nimetä Kiinan maajoukkueeseen. Tätä kautta Kiina on saanut joukkueeseensa useita amerikkalais- tai kanadalaissyntyisiä pelaajia. Näitä ovat muun muassa Zach Yuen, Brandon Yip, Ty Schultz, Jake Chelios sekä Cory Kane.
Maalivahdit:
1 Paris O’Brien, HC Kunlun Red Star
33 Han Pengfei, HC Kunlun Red Star
45 Jeremy Smith, HC Kunlun Red Star
Puolustajat:
2 Jason Fram, HC Kunlun Red Star
5 Ryan Sproul, HC Kunlun Red Star
6 Zimeng Chen, HC Kunlun Red Star
7 Chelios Jake, HC Kunlun Red Star
11 Pengfei Zhan, HC Kunlun Red Star
60 Denis Osipov, HC Kunlun Red Star
77 Ty Schultz, HC Kunlun Red Star
81 Ruinan Yan, HC Kunlun Red Star
93 Zach Yuen, HC Kunlun Red Star
Hyökkääjät:
10 Xudong Xiang, HC Kunlun Red Star
15 Spencer Foo, HC Kunlun Red Star
17 Jianing Guo, HC Kunlun Red Star
18 Brandon Yip, HC Kunlun Red Star
19 Peter Zong, HC Kunlun Red Star
20 Luke Lockhart, HC Kunlun Red Star
22 Parker Foo, HC Kunlun Red Star
47 Cory Kane, HC Kunlun Red Star
56 Zesen Zhang, HC Kunlun Red Star
61 Ethan Werek, HC Kunlun Red Star
88 Juncheng Yan, HC Kunlun Red Star
91 Tyler Wong, HC Kunlun Red Star
98 Rudi Ying, HC Kunlun Red Star
🏆 Onko Kiina voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden?
Ei, Kiina ei ole koskaan voittanut jääkiekon maailmanmestaruutta.
🇨🇳 Onko Kiinan maajoukkue pelannut aiemmin olympialaisissa?
Ei, Kiinan miesten jääkiekkomaajoukkue ei ole koskaan pelannut talviolympialaisissa.
Kiinan jääkiekkomaajoukkue
Kiinan jääkiekkomaajoukkue edustaa Kiinan jääkiekkoliittoa kansainvälisissä miesten jääkiekkoturnauksissa. Lempinimellä Lohikäärmeet tunnettu joukkue on kaksinkertainen Aasian mestari ja osallistuu vuonna 2022 historiansa ensimmäisiin arvokisoihin.
Kiinan maajoukkueen ranking
Kiinan miesten maajoukkue on tällä hetkellä kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n virallisen maailmanrankingin 32. sijalla. Samoilta sijoilta löytyy sellaisia maita kuin Espanja, Australia, Kroatia ja Israel. Heikoimmillaan Kiinan ranking on ollut vuonna 2011, jolloin maa valahti jopa 39. sijalle. Parhaimmillaan Kiina on puolestaan ollut maailmanrankingin 27., vuosina 2006 ja 2007.
Kiinan maajoukkueen osallistuminen olympialaisiin
Kiinan osallistuminen talviolympialaisten miesten jääkiekkoturnaukseen oli pitkään epäselvää maan heikon tason vuoksi. Vuodesta 2006 lähtien talviolympialaisten isäntäjoukkue on päässyt automaattisesti mukaan, mutta Kiinan kohdalla tämän säännön järkevyyttä kyseenalaistettiin pitkään. IIHF pelkäsi, ettei joukkueen taso riitä olympialaisiin, ja että kaikki sen ottelut tulevat päättymään murskatappioon. Tämä ei luonnollisestikaan olisi parasta mahdollista mainosta kansainvälisen jääkiekon tasosta.
Joulukuun alussa IIHF kuitenkin päätti, että Kiina saa pitää paikkansa miesten jääkiekkoturnauksessa. Voi kuitenkin olla, että joukkueen tasoa yritetään parantaa ottamalla joukkueeseen Pohjois-Amerikassa syntyneitä, mutta aikuisiällä Kiinan kansalaisuuden saaneita pelaajia. Todennäköisesti Kiinan maajoukkue tuleekin koostumaan pitkälti KHL:ssä pelaavan kiinalaisjoukkue Kunlun Red Starin pelaajista.
Kunlun Red Starin joukkue kaudella 2021–2022
Kansalaisuus suluissa.
Maalivahdit:
Pengfei Han (Kiina)
Alexander Lazushin (Venäjä)
Paris O’Brien (Kanada, Kiina)
Jeremy Smith (USA, Kiina)
Puolustajat:
Victor Bartley (Kanada, Kiina)
Jake Chelios (USA, Kiina)
Zimeng Chen (Kiina)
Jason Fram (Kanada, Kiina)
Colin Joe (Kanada)
Nikita Khlystov (Venäjä)
Denis Osipov (Venäjä, Kiina)
Ty Schultz (Kanada, Kiina)
Ryan Sproul (Kanada, Kiina)
Mikaël Tam (Kanada, Kiina)
Ruinan Yan (Kiina)
Zach Yuen (Kanada, Kiina)
Pengfei Zhang (Kiina)
Hyökkääjät:
Mikhail Abramov (Venäjä)
Parker Foo (Kanada, Kiina)
Spencer Foo (Kanada, Kiina)
Jianing Guo (Kiina)
Sam Hu (Kanada)
Cory Kane (USA, Kiina)
Luke Lockhart (Kanada, Kiina)
Jos Nicholls (Kanada)
Cliff Pu (Kanada)
Alex Riche (Kanada)
Chris Seto (Kanada)
Greg Squires (USA, Kiina)
Ethan Werek (Kanada)
Tyler Wong (Kanada)
Xudong Xiang (Kiina)
Brandon Yip (Kanada, Kiina)
Cheng Zhang (Kiina)
Zesen Zhang (Kiina)
Peter Zhong (Kanada, Kiina)
Kiinan maajoukkueen historiaa
Kiinan miesten maajoukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa helmikuussa 1972. Bukarestissa pelattu ottelu Romaniaa vastaan päättyi Kiinan 6–4 tappioon. Joukkueen historian suurin voitto on helmikuulta 1999, jolloin Kiina voitti Kuwaitin 35–0. Kiinan miesten maajoukkueen suurin tappio on Norjaa vastaan huhtikuussa 2005 kärsitty 25–1 häviö.
Ensimmäiseen kansainväliseen turnaukseensa joukkue osallistui vuonna 1972. Tuloksena oli niin sanotun C-ryhmän, eli kolmannen sarjatason, viides sija. Kolmannella sarjatasolla Kiina pysyi aina vuoteen 1979 asti, jolloin maa pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa onneaan B-tasolla. Seuraavat 20 vuotta Kiina tasapainoilikin toisen ja kolmannen sarjaportaan välillä, kuitenkin niin, että suurin osa kausista sujui C-tason puolella.
Vuonna 2000 IIHF muutti alempien sarjaportaiden jaottelua ja esitteli samalla eri divisioonat. Samana vuonna Kiina nousi uuteen I. divisioonaan. Kahta vuotta myöhemmin joukkue kuitenkin putosi jo takaisin II. divisioonaan. Seuraavat vuodet kuluivatkin jälleen divisioonien välisessä hissiliikkeessä, sillä Kiina nousi 2000-luvulla vielä kahdesti ylempään divisioonaan, mutta putosi molemmilla kerroilla heti takaisin II. divisioonaan. Vuodesta 2008 lähtien Kiina on pelannut jääkiekon II. divisioonassa.
Kiina on myös voittanut Aasian mestaruuden kahdesti. Voitot ovat kuitenkin peräisin jo vuosilta 1986 ja 1990, jolloin Kiinaa saattoi pitää Aasian parhaana jääkiekkomaana. Sen jälkeen valo on kuitenkin hiipunut. Vuoden 2003 kisoissa maa tuli vielä kolmanneksi, mutta sen jälkeen paras saavutus on ollut neljäs.
Kiinan maajoukkueen ennätyksiä
Eniten pisteitä Kiinan maajoukkueessa:
Eniten pisteitä miesten maajoukkueessa tehnyt kiinalainen on Dahai Wang, joka iski 80 otteluun 41 tehopistettä.
Eniten pelattuja otteluja Kiinan maajoukkueessa:
Wang johtaa myös pelattujen ottelujen tilastoa 80 ottelullaan. Seuraavana listalla ovat Kai Yin, Henan Liu ja Xiaobo Guan, jotka kaikki ovat pelanneet 61 maaottelua.